3 druhy masa na řízek

19. prosince 2018
Foto: Marek Kučera
Na těle přeštického prasete je spousta partií s rozmanitou chutí, které můžete připravit jako řízek. Inspirujte se tím, co na Vánoce nejraději obaluje řezník František Kšána.

„Na Štědrý večer jíme rybu, to je základ. Ale moje malé dcerky ji moc nemusí, a tak děláme i řízky. Vůbec přitom není nutné omezit se na maso, ze kterého se obvykle dělají. Je spousta dalších možností. Každá partie vepřového má specifickou chuť a podle toho taky vybírejte,“ radí František Kšána z Našeho masa.

Křehké a jemné, nebo šťavnaté a výrazné? František Kšána doporučuje například vrchní šál (na fotce zleva), který je na vrchní části kýty: „Můžeme si ho představit jako bochník libového masa. Je to šťavnaté maso jemné chuti. Proto ho mají zvlášť rády děti.“

Chuťově vám vyhovuje krkovice, jenže je na vás moc tučná? Tak pro vás bude ideální malý ořech (na fotce uprostřed) neboli květová špička. Soubor masa, který je navrchu kýty. Je šťavnatý, jemně prorostlý a díky tomu má výraznější chuť – zlatá střední cesta.

Nejvýraznější a nejtmavší sval z trojice partií, které František doporučuje, je velký ořech. „Ocení ho všichni, kteří mají rádi intenzivní chuť. Velký ořech je hodně prokrvený, a přitom libový – řízek pro fajnšmekry,“ popisuje řezník.

Triky z Kuchyně Tyhle tři partie má rád František, ale samozřejmě si můžete řízek usmažit i z krkovice, kýty nebo kotlety. Zkuste to tak, jak to dělá šéfkuchař Marek Janouch v Kuchyni! Postup najdete tady.

A tip na závěr – řízek obalujte zásadně v čerstvé strouhance, kterou si z pečiva nastrouháte doma. Kupovaná může být navlhlá a nekvalitní.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.