Jak namíchat maso na burger

22. listopadu 2022

Býk je libový, ale chuťově nevýrazný

Maso z mladého býka je v Česku často považováno za nejlepší druh hovězího, ale řezníci z Amasa mnohem raději sáhnou po mase z vola nebo jalovice. Býk má hodně testosteronu, jeho tělo je svalnaté a obsahuje méně tuku. Maso je sice dokonale libové, ale není tolik chuťově výrazné a křehké. Ideální burger pro ty, pro které je libovost masa naprostá priorita.

Přidejte lůj

Co se stane, když přihodíte k libovému masu do mlýnku kousek loje? Chuť burgeru se zvýrazní. Tuk je totiž nositelem chuti, a tak na jazyku udělá větší parádu než přísně libové maso. Zvýraznění chuti tedy můžete dosáhnout přidáním loje k libovému masu – Fanda Kšána doporučuje poměr 90 % masa a 10 % tuku.

Namelte maso z jalovice nebo vola

Pokud se nechcete míchat se směsí libového a loje, zvolte rovnou maso z jalovice nebo vola. Jejich maso je totiž více protučněné. Díky tuku je šťavnatější a v housce jeho výrazná chuť víc vynikne.

Které partie vybrat?

Fanda Kšána radí zvolit vyzrálé hovězí maso z jalovice nebo vola, které je mramorované tukem. Dodržujte poměr 70 % libového a 30 % tučnějšího masa, aby byl burger šťavnatý. Výborné je žebro bez kosti, krkhrudí nebo pupek. Nebojte se ale experimentovat – na kurzu v Umu si účastníci vyzkoušeli a ochutnali taky burger z čistého vysoké roštěnce. A o tom je škoda jen číst, to se musí zažít!

Aktuální nabídku kurzů pro milovníky masa najdete na www.umumum.cz.

Mohlo by vás zajímat

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.