Odkud se vzal talián? Má kořeny v Rybné ulici!

3. ledna 2024
Jeho kořenitou chuť i vůni je těžké napodobit a nejde ji přirovnat k typickým českým klobáskám nebo špekáčkům. Za ty se ovšem dá talián od pohledu snadno zaměnit, jelikož mají podobný tvar. Na lístcích Lokálů a v nabídce Našeho masa má talián odjakživa své čestné místo, dokonce se pyšní hvězdou Ambiente. Pojďte s námi pátrat po tom, jak se tahle delikatesa dostala do českých hospod.

Hovězí, vepřové a koření 

Tomu, kdo tohle jídlo nikdy nejedl, může talián připadat jako neuzený špekáček světlejší barvy. Připravuje se z hovězího a vepřového masa (v Amase ho dělají z masa z přeštíka a čestru) a směsi koření, která kromě soli obsahuje čerstvý český česnek, černý pepř, bílý pepř, kardamom, kmín, zázvor a cukr. Jak čeští řezníci k takové netradiční kombinaci přišli? Má v tom prsty Ital!

Tajemná receptura od Uggého

Mohlo by se zdát, že talián má kořeny v Itálii, ale zdání klame! Klobáska z mladého hovězího a vepřové krkovičky se poprvé rozvoněla v Praze na Starém Městě koncem 19. století, kdy se v Rybné ulici usídlil italský uzenář Uggé. To on začal vyrábět nový druh neobvykle kořeněného zboží. Pochoutka nebyla uzená, pouze vařená a zákazníci si ji rychle oblíbili. 

View post on Instagram
 

Lidé dali Italovi přezdívku „Talián“ a stejně začali říkat i jeho lahůdce. Název přetrval dodnes. Způsob výroby ani směs koření však Ital nechtěl prozradit. Pražským uzenářům tak nezbylo než se do toho pustit od píky. Typicky své výrobky plnili do hovězích střívek s pepřem, zázvorem, kardamomem, česnekem nebo tymiánem a citronovou kůrou. 

Příprava a podávání

Doma talián pomalu ohřívejte v páře, zhruba 30 minut. Nebo ho zkuste ohřát ve vývaru, jako to dělají v Lokálech – vývar chuť taliánu ještě vytříbí. Podávejte s dobrou hořčicí, čerstvě nastrouhaným křenem, kvalitním chlebem a zapíjejte nejlépe šnytem!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.