Pepřová omáčka s fermentovaným kampotským pepřem

24. dubna 2023
Foto: Vojtěch Tesárek
Máte pocit, že pepřovka je omáčka, kterou máte v malíčku a už vás na její přípravě nic nepřekvapí? Vyvedeme vás z omylu! V Čestru totiž šéfkuchař Pavel Brichzin vsadil na fermentovaný kampotský pepř a posunul chuť oblíbené omáčky ještě o úroveň výš. Zkuste si ji připravit podle jeho receptu!

Na omáčku (10 porcí):

Postup

  1. Začněte máslovývarem. 
  2. Nechejte povolit máslo na pokojovou teplotu a vyšlehejte v mixeru doběla.
  3. Pomalu přilijte vlažný hovězí vývar.
  4. Hotovou směs zchlaďte. Uvedené množství je větší, než to, které budete potřebovat. Zbytek máslovývaru můžete zamrazit.
  5. Teď přichází na řadu příprava samotné omáčky. Fermentovaný pepř prosijte přes síto, abyste jej zbavili soli.
  6. Dlouhý pepř nakrájejte nadrobno.
  7. Rozpalte pánev, přidejte máslo a oba pepře krátce orestujte na másle.
  8. Přidejte brandy nebo koňak a nechejte odpařit alkohol.
  9. Přidejte demi glace a vše krátce provařte. Poté odstavte z plamene, přidejte “máslovývar” (na uvedené množství základu omáčky budete potřebovat 240 ml) a promíchejte. 

Pepřovou omáčku lze zamrazit a použít později.

Proč právě kampotský pepř?

Ručně sbíraný a tříděný pepř z Kambodži dorůstá na rostlině do zralé zelené barvy a následně je sušen 3 dny na slunci, kde získá charakteristickou černou barvu. Pepř z Kampotu má nezaměnitelnou chuť s unikátními tóny eukalyptu a máty. Fermantací získává pepř ještě pikantnější chuť. Dlouhý fermentovaný pepř má měkkou strukturu a jemnější chuť, kterou v omáčce rozhodně poznáte.

Zajistěte si vstup na univerzitu grilování!

Tipy od šéfkuchařů, perfektně ugrilované steaky, nápadité omáčky i přílohy! To vše váš naučí šéfkuchaři a řezníci z Ambiente v pražském centru UmVyberte si kurz, který z váš udělá vyhlášeného hostitele!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.