Právě proběhla Zkouška sirén: Takhle to chodí v UMu každou první středu v měsíci!

21. února 2024
Foto: Jakub Zeman
Každou první středu v měsíci znějí ulicemi sirény a kreativní šéfkuchaři Ambiente vytahují ze spíže suroviny a “zpod čepice” nápady. Ještě ten samý večer totiž pohostí neznámý počet lidí pěti, šesti či sedmichodovým menu za sympatickou cenu. Jak to chodí na pop-upu Zkouška sirén, proč je zážitek neopakovatelný a proč není možné si stůl rezervovat?

UM – Národní 28

V centru vzdělávání a inovací UM bývá rušno denně – když zrovna neprobíhají veřejné kurzy, interní školení či řemeslné dílny pro kuchaře, meetingy šéfkuchařů šéfkuchaře Ambiente, kreativní šéfkuchaři – Tomáš Valkovič, Jirka Horák a František Skopec pracují na nových recepturách a postupech a vymýšlejí pop-upy, kterými by potěšili hosty a kterými by odprezentovali, nad čím právě bádají. A jeden z těchto pop-upů nadchl hosty i kuchaře natolik, že se z něj stala tradice – Zkouška sirén. 

Vařte jako profíci!

Naučte se vybrat a připravit maso, péct chleba, krájet nebo dochucovat. Zkušení odborníci vám předají spoustu cenných rad, osvědčených tipů i tajných triků.

Přihlašujte se tady.

“Už v listopadu 2022 jsme zkusili takový hravý jednoduchý pop-up 3P, při kterém kreativní šéfkuchaři servírovali menu ze zbylých surovin z kurzů a testování v UMu. Také se tu každý měsíc konalo “úterní pivo”, kam ale moc lidí nechodilo. Přáli jsme si najít koncept, díky kterému do UMu přitáhneme nové lidi a který dá zároveň kreativcům prostor vyzkoušet si nové postupy, nápady a suroviny při reálném servisu,” vysvětluje generální manažerka UMu Jana Slabá. 

Jedinečné menu, jedinečný zážitek

Ze znalostí a vlivů, které kuchaři během měsíce nasbírají, vznikne každou první středu v měsíci jedinečné menu. “A tak bylo možné ochutnat na zářijových sirénách něco málo z pop upu Deluxe, na prosincovém nové techniky z inspirační cesty v Japonsku a v lednu klobásu, kterou si v UMu vyudil kolega Tomáš Valkovič,” uvádí příklady kreativní šéfkuchař Jirka Horák.

Ráno v den pop-upu se kreativní šéfkuchaři rozhodnou, z jakých surovin uvaří, a pustí se do několikahodinové přípravy. V 17 hodin, je připravené pěti, šesti až sedmichodové menu, které už se nikdy nebude opakovat. 

A také nastává čas přivítat hosty – Zkouška sirén funguje systémem tzv. “walk-in”, tedy bez rezervací. Aneb kdo dřív přijde, dříve sedí – a jí! UM nabízí poměrně velký prostor – snadno předělatelný v “restauraci”. Najednou tak může tým usadit až 30 hostů. 

Zatímco v kuchyni vaří profesionálové, chody nosí na stůl pokaždé obsluha sestávající z členů UMu – produkční, manažerka, účetní, redaktorka, zkrátka lidé, kteří se do toho v daný večer pustili čistě z nadšení. 

Nápojový lístek

UM je místem, kde zásoby nedochází – a proto je bohatá i škála nápojů, které si hosté mohou k menu objednat. V nabídce jsou přírodní vína prossecco, limonády a z tanku vám výčepní s radostí vyrazí i hladinku, šnyt či mlíko. 

Dlouhá fronta? Tu vyřeší drinky od Dušana a Ondry

Pro ty, kdo mají chuť užít si večer se vší parádou, míchají každou první středu v měsíci baristé a barmani Dušan Pavelka a Ondřej Štökl speciální nabídku koktejlů. Ani ty se většinou neopakují, a na každé Zkoušce tak ochutnáte jinou plejádu. Dušan koktejly míchá v zadní místnosti UMu – s křesílky, ambientním světlem a trochou disca! Koktejl jako aperitiv je také řešením v případě, že host přijde na pop-up a zrovna není místo u stolu v hlavním sále – v “restauraci”.

Zkouška sirén je jedinečnou příležitostí, jak se do UMu podívat mimo kurz, seznámit se s prostředím a lidmi, kteří za tímto projektem stojí. Pop-up probíhá každou první středu v měsíci na adrese Národní 28 v dolním patře budovy – po schodech dolů kolem kina Evald. Dveře se otevírají v 17:00 a zavírají podle toho, kolik je hostů a kolik navařených porcí. Okolo 20:00 bývá snědeno. Dobrou chuť!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.