V práci se sommelierkou: Jak vypadá běžný den odbornice na víno v degustační restauraci?

28. ledna 2024
Foto: Jakub Zeman
Daniela Raková ještě před pár lety pracovala jako office manažerka a HR specialistka v korporátu. Kancelářská práce ji ale omrzela, a protože už v té době psala blog Utopeni vínem a měla za sebou velkou část sommelierského kurzu, rozhodla se nastoupit do vinného baru. Odtud už vedla krátká cesta do Marie B, kde Daniela nyní působí jako sommeliérka. Jak vypadá její typický den?

Zapojit fantazii…

Daniela, jakožto sommeliérka, a tedy i obsluha v Marii B, přichází do práce na desátou dopoledne. Nejdřív ze všeho si od kuchařů přebírá plán obědového i večerního menu a vymýšlí k němu vinné párování. Občas musí nějakou tu omáčku ochutnat, aby si kombinace lépe představila, jindy zase o možnostech snoubení chutí debatuje s kolegy. 

…a doplnit zásoby

Současně doplňuje za barem zásoby vín, která se předchozí den vypila. Na starost má Daniela také vinný lístek – zná ho téměř nazpaměť. Spolu s kolegyní Petrou si udržují přehled o tom, co je potřeba doobjednat, čeho je velký odbyt, a co naopak hostům chutná méně. K degustačnímu menu nabízejí v Marii B jak víno po lahvích a po skleničce, tak i vinné párování.

Prostřít, sejít se a otevřít

Jedenáct hodin. Je načase prostřít bar, na kterém se tu stoluje, a dát hlavy dohromady. Tým – včetně kuchařů – si zrekapituluje, kolik lidí má na oběd dorazit, jaké složení mají jednotlivé chody a které víno k nim doporučit. Alergie, intolerance, speciální přání hostů – to všechno spolu kolegové prodiskutují. O půl hodiny později už se otevírají dveře a Daniela spolu s týmem usazuje první hosty. 

Obědový servis

Mezi půl dvanáctou a třetí odpoledne Daniela servíruje hostům víno, a chtějí-li, po dojedení jim odhalí složení každého z chodů. V Marii B totiž servírují menu formou carte blanche, a tak návštěvníkům prozrazují jeho obsah až poté, co jednotlivý chod snědí. Obědový servis končí ve tři hodiny.

Čas pro sebe 

Mezi třetí a pátou odpoledne má tým pauzu. Společně si dají oběd, který si uvařili, a zbytek času tráví každý podle svého.

Máte i vy chuť pustit se do takové práce, nebo znáte někoho, kdo je na práci v gastronomii jako dělaný? Na kariérním webu Ambiente Zapojse najde tu pravou příležitost každý!

Dáme si to ještě jednou 

Krátce před pátou se tým znovu schází a zrekapituluje si večerní menu, počet hostů a jejich přání. V šest hodin se znovu otevírají dveře a vcházejí první večerní hosté. Daniela jim servíruje jídlo a rozlévá víno dle přání i vlastního doporučení. Poslední návštěvníci odcházejí před půlnocí.

Čas na lehký úklid (a skleničku vína!)

Zatímco kuchaři uklízejí svou pracovní plochu, obsluha a sommelieři dělají společně pořádek na baru a vakuují otevřená vína. Když je chuť a čas, dají si spolu po práci skleničku vína. 

Co dělá sommelier/ka, když zrovna nepracuje?

Kromě toho, že se Daniela věnuje svému blogu Utopeni vínem, také ráda čte, aby si dál prohlubovala své znalosti vína. K odbornější „vinné“ četbě doporučuje Bibli vína od Wine Follymagazín Wine & Degustationa pokud vás baví číst newslettery a pít víno, otevřete si DeCorked.

A vinný tip? Nejraději si Daniela vychutná skleničku české Frankovky Vox silentium z vinařství Dva duby (v létě lehce podchlazené) nebo Ryzlinku vlašského – zejména toho z vinařství Plenér. „Mezi moje oblíbence patří také Nebbiolo z amfory ze severoitalského vinařství Rivetto,“ uzavírá Daniela.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.