Velký přehled různých druhů párků. Od frankfurtských až po ty Naše

2. května 2024
Foto: Kateřina Antoš
Oblíbená uzenina pochází z německého Frankfurtu a přes Vídeň doputovala až k nám. Dřív se párkům říkalo uzenky a prodávaly se po jedné nebo dvou (tedy po párech, po párku) nožičkách. Časem výraz uzenka vymizel a zůstal název párek. Ovšem není párek jako párek!

Vzhůru pro kvalitní maso

Hovězí z plemene čestr, vepřové z přeštíků a uzeniny podle vlastních receptur. Řeznictví Naše maso je chrámem pro všechny, kteří touží po kvalitním masu ze zvířat tuzemských chovatelů. A pokud nemůžete do prodejny v Dlouhé ulici, nakupte na e-shopu Naše maso.

Frankfurtské párky

Párky, které daly vzniknout všem ostatním. Jejich historie sahá do roku 1487, kdy se začaly vyrábět ve Frankfurtu nad Mohanem. Originální frankfurtské párky obsahují hovězí, vepřové a případně i telecí maso. Podle prvního závazného receptu z roku 1749 do nich patří libové maso z boků, tzv. brato. Z koření dominuje muškátový květ, muškátový oříšek a bílý pepř. Původně se narážely do vepřových střev a připomínaly spíš klobásu.

Vídeňské párky

Vídeň dala párkům nejen jméno, ale i tvar. Řezník Johann Georg Lahner nabízel frankfurtské párky, ovšem k původní receptuře přidal trochu hovězího, dílo narazil do tenkých skopových střívek, udělal je delší a zaudil „do žluta“. A vídeňský párek byl na světě.

View post on Instagram
 

Debrecínské párky

Mírně pikantní kopie slabých klobásek z maďarského Debrecenu je skvělou kombinací výrazného hovězího a nahrubo semletého šťavnatého vepřového. Koření se paprikou a kmínem. 

Spišské párky

Pocházejí ze slovenského městečka Spišské Podhradie, kde mají tradici od počátku 20. století. Dělaly se z hovězího a vepřového masa, k němuž se přidal ideální poměr sladké a pálivé papriky. Vynikají tak paprikovou chutí a načervenalou barvou.

Jemné párky

Také základem jemných párků by mělo být kvalitní hovězí a vepřové. Rozdíl oproti klasickým párkům tkví v dokonale hladké konzistenci, kterou umožňuje správné zpracování masa – kutrováním se rozmělní na velice jemnou směs. Díky tomu jsou párky měkčí.

Liberecké párky

Za vznikem libereckých párků údajně stála touha místních odlišit se a pochlubit nějakou krajovou specialitou. Ve srovnání s běžnými párky jsou silnější a vypadají spíš jako dlouhé špekáčky. K jejich výrobě se používá směs hovězího a vepřového masa a česnek. 

Hovězí párky

Obvykle se do nich přidává malý podíl tučného vepřového, v Amase se však připravují výhradně z hovězího masa. Díky jemnému, „máslovému“ loji z masa jalovic a volů mají výraznou, intenzivní chuť a jsou opravdu syté. 

View post on Instagram
 

Naše párky z Amasa

Kromě vídeňských, debrecínských a 100% hovězích párků v Amase vyrábějí také Naše párky podle vlastní receptury. Ta vznikla v roce 2012 spojením německého receptu z roku 1804 se starým českým. Podle řezníků z Amasa by šťavnatý párek měl mít jemnou chuť a 30% tučnost. Proto ho rovným dílem tvoří hovězí maso a libové i tučné vepřové a ochucuje jej jemné koření, jako je muškátový květ a ořech. 

Jak párky správně ohřát? 

Dejte je do vroucí vody, přiklopte a stáhněte oheň na minimum nebo sporák rovnou vypněte. Za 10 minut máte ukázkově ohřáté párky, které ze sebe nepustily ani trochu chuti, jsou napružené a při skousnutí krásně křupnou!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.