Facebook

Články od autora: Simona Racková (71)

Kam s kelímkem?

No ano, s kelímkem od kávy i jiných drinků. Uprostřed festivalové sezony o tom pouvažoval Ondřej Štökl, hlavní barista Ambiente.

763

Zavolejte mi juiciéra!

Už jste slyšeli o nealkoholickém párování jídel a nápojů? Nahlédněte do zákulisí La Degustation Bohême Bourgeoise a podívejte se pod ruce sommelierům.

1166

Letem světem o pražírnách kávy

Potkali se v kavárně teď spolu v laboratorních podmínkách vymýšlejí kávové speciality. Kdo pro baristy z FunLabu praží kávu a podle čeho si pražírny vybírají?

1202

20 let v kuchyni Celetné

Co se změnilo a co přetrvalo? Bilancuje pro vás logicky šéfkuchař Tomáš Mykytyn, mimochodem služebně nejstarší zaměstnanec Pasty Fresca.

776

Celetná slaví 20 let!

Ano, je to Pasta Fresca. Ale nikdo jí neřekne jinak než „Celetná“. Přitom se tahle restaurace, která právě slaví dvacáté narozeniny, původně měla jmenovat úplně jinak. Jak? A kdo byl první šéfkuchař? A proč tu v roce 2002 vysypali dvě avie písku?

2303

Sedím a tečkuju

S výtvarníkem Michalem Bačákem o tom, jak se mu tvořila tapeta do cukrárny Myšák, čím ho vábí Orient i deštné pralesy a jak by to vypadalo, kdyby Morava měla kolonie v Tichomoří.

597

Inspirovaly nás táckárny

Přenést do administrativní budovy třímetrové otevřené ohniště a restauraci se stovkou míst? Není malých výzev, jak potvrzuje architekt Rudolf Netík, strůjce Kantýny.

845

Je to prostě Myšák

S architektkou Terezou Froňkovou o tom, proč pro ni byl zrovna tenhle prostor výzva, o auře kolem „Myšáka“ i o čínských vázách.

1024

Pozor, křehké!

Máte chuť na pusinku? Nebo spíš na pořádnou pusu? V tom případě si vychutnejte Pavlovu podle Jirky Bergmana, šéfkuchaře Pastacaffé Vězeňská.

870

Zahradníkem ve městě

Máte chuť pěstovat si zeleninu, bylinky & spol., jenže tak trochu nemáte zahradu? Takový detail vás nemůže zastavit!

621

Jsme na sebe ostří

Kdo? Gábina a Michal Hrubcovi, cukrářská i manželská dvojice, která společně tvoří pod značkou Votre plaisir. Ovšem není to vždycky jen sladké!

103

Sako, nebo zástěra?

Jak probíhá převlečení & přezutí v La Degustation Bohême Bourgoise, Lokálech a spol.? Probírali jsme to s dvorní návrhářkou Ambiente Kristinou Netíkovou.

651

Česko-dánský svařák

Sešli se tři kolegové a ladili a ladili – recept na svařák, který bude chutnat nejen jim všem, ale hlavně hostům Café Savoy. Tady je výsledek.

780

Víno od mamuta

Už jste pili víno s klem? A co na té etiketě vlastně dělá? O jejím vzniku i o vínech pana Nepraše jsme si povídali s Bokovkářem Alešem Najbrtem.

523

Ve znamení ryb

Reportáž z Chabrybárny. Dáte si sivena, pstruha, nebo už adventně kapra? Heslo zní: Čerstvě uloveno! 

663

Husí příběh

Kdy jindy se pustit do husy než teď, na svatého Martina? Víme, kde ji sehnat i jak ji lahodně upéct.

1355

3 recepty na houby

Právě teď rostou, tak se na ně vypravte! Martin Štangl z Esky pro vás má tři tipy, co s úlovkem provést.

1729

Pořád jsme děti. Všichni!

Johana Švejdíková a Radana Litošová už skoro dva roky připravují Raketu, hodně originální časopis pro děti. Podzimní číslo věnovaly jídlu – u toho jsme museli být!

290

Špagety carbonara

Jasné „signature dish“ Pastacaffé Vodičkova! Jak na ně, aby chutnaly opravdu jako v Itálii?

1715

Cuketové lívance s jablky

V našich lívancích není ani gram přidaného cukru, takže jsou báječně svěží. Dáte si je jako dezert, nebo rovnou jako hlavní jídlo?

1269

Sýry jako bokovka

Když popíjíte víno, brzy dostanete chuť i na něco k zakousnutí. Co takhle kousek dobře vybraného sýra? Tady je úvod do sýrologie (včetně vinného párování) v podání Lindy Piaskowské, sommelierky Bokovky.

539

Meruňková marmeláda

Sezona meruněk je tu! Díky receptu z Café Savoy si jejich božskou chuť plnou léta kdykoli vychutnáte znovu.

1885

Božské tiramisu

Tradiční italský dezert v šesti jednoduchých krocích popisuje šéfkuchař Pastacaffé Jiří Bergman. 

1863

Paříž & víno

Když chcete otevřít opravdu dobrý vinný bar, kde jinde si utřídit myšlenky a nasát inspiraci než právě v Paříži? 

609