10 pravidel, jak vyjít s dětskými hosty

16. dubna 2018
Foto: Honza Zima
Děti jsou jako kterýkoli jiný živel – nedají se ovládat. Můžete se na ně ale důkladně připravit. Poradí vám v tom zkušení manažeři těch podniků Ambiente, do kterých chodí rodiny s dětmi nejčastěji.

Jana Křivánková z Lokálu (momentálně na mateřské dovolené), Marek Landsinger z Pizzy Nuova a David Marek z Esky dali dohromady tipy, díky kterým u vás bude dobře malým strávníkům i jejich dospělému doprovodu.

1. pravidlo: „Máme krédo, že děti hostů nevychováváme,“ říká generální manažer Pizzy Nuova Marek Landsinger. A jedním dechem dodává 2. pravidlo: rodiče mají vždycky pravdu.

„Děti patří do skupiny hostů se zvláštními potřebami. Museli jsme se připravit na to, jak jim vyjít co nejlíp vstříc, “ tvrdí Jana Křivánková. Její 3. pravidlo zní: Při příchodu hned nabídněte dětskou židličku nebo podsedák. Podle 4. pravidla by na stůl měly vzápětí přijít omalovánky a pastelky.

S tím absolutně souhlasí generální manažer Esky David Marek. „O víkendu to u nás vypadá jako na dětském hřišti. Nejmenší hosty se snažíme udržet u stolu tím, že máme velkou krabici s hračkami. K dispozici je také dětský jídelní lístek se třemi jídly a malí návštěvníci si můžou vybarvit suroviny, které si dají k obědu,” popisuje osvědčenou strategii.

Pravidlo č. 5? „Myslete na to, že je velmi důležité, jak se u vás děti budou cítit, protože právě ony často určují, kam se rodina půjde o víkendu najíst. Deset let jsem pracoval v Brasileiru a můžu dosvědčit, že si pozitivním přístupem k nejmladším zákazníkům vychováte štamgasty, kteří se k vám budou vracet i v dospělosti,“ prohlašuje David Marek.

Všichni se shodují na 6. pravidle: Stůl, který obsadila rodina s dětmi, by měl obsluhovat pouze ten, kdo má k lidským mláďatům pozitivní vztah. Marek Landsinger dokonce tvrdí, že právě tohle je jedna z podmínek pro práci v Pizze Nuova. „Máme tu vyhlášený dětský koutek a postupně se u něj vystřídají všichni z obsluhy. Takže někdo, kdo má k těm nejmenším averzi, by v našem týmu působit nemohl.“

A kudy vede hranice, s čím rodičům s malými dětmi pomoci? 7. pravidlo našich expertů říká: Nabídněte, že ohřejete přesnídávku nebo rozmixujete vybrané jídlo. „Ale přebalovat nikoho nebudu,“ směje se Marek Landsinger.

Jedním z nejdůležitějších pravidel je to č. 8.: Dítě musí dostat jídlo jako první. A přineste chleba, aby se mohlo něčím zasytit ihned. Jana, David i Marek přidávají ještě dvě důležité rady. Pravidlo č. 9 říká: Servírujte malým hostům pití do menších plastových kelímků, starším nabídněte brčko. Pohromám předejdete díky pravidlu č. 10.: Ukliďte stůl tak, aby na sebe děti nemohly nic strhnout.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.