10 tipů, jak se pohybovat v Kantýně

13. června 2017
Foto: Jan Červenka
Jak si užít skvělé maso, pečlivě ošetřené pivo, sedět u stolu s přáteli a zajistit si přísun teplého jídla? Tady je 10 tipů od lidí, kteří pracují v Kantýně.

1. „Nejdřív si vezměte konzumačku a projděte si Kantýnu, abyste si udělali obrázek o tom, jestli jsou volná místa k sezení a jestli nejsou fronty,“ doporučuje manažer podniku Robin Kábele. Pokud najdete příhodný stůl, můžete se usadit, odložit si věci a v klidu si jít pro jídlo.

2. Přehled o tom, kde kdo sedí, kdo už dojídá, a kdo naopak teď přišel, má manažer – číšník oblečený v bílém saku. Jeho úkolem je sledovat příchozí hosty a být jim k dispozici, eventuálně je usadit, takže ho můžete směle oslovit.

3. Jakmile víte, kde budete sedět, případně stát, jděte si pro jídlo.

4. Máte naspěch? Nechte si jídlo nandat od kuchařů v kantýně, tedy střední části restaurace – je to nejrychlejší. „Jestli máte chuť na steak nebo burger, objednejte si ho v řeznictví. Počítejte ale s tím, že úprava na ohni potrvá nejméně 15, spíš 20 až 30 minut,“ upozorňuje šéfkuchař Pavel Straka.

5. Při objednávce v řeznictví vyfasujete kost s číslem. Umístěte ji nastojato viditelně na stůl (ne na lavici nebo třeba do kabelky) – až bude jídlo hotové, číšník vás najde právě podle čísla na kosti. Čím dřív stůl označený kostí uvidí, tím čerstvější a teplejší vám maso doručí.

6. Nápoje si objednávejte u číšníka. „Pokud stojíte u velkého mramorového stolu, můžete si pro pivo zajít sami,“ radí generální manažer Robert Pulec.

7. Budete si brát nákup nebo jídlo z řeznictví s sebou? Objednejte si ho hned po příchodu. Až budete odcházet, jen si ho zabalené vyzvednete.

8. Konzumační lístek musí mít úplně každý host a měl by ho mít pořád u sebe, a to i v případě, že jde ven zatelefonovat nebo zakouřit.

9. Na tác si toho nenechávejte nandat zbytečně moc. Je lepší zajít si pro jídlo víckrát, než ho jíst studené. „Doporučuju postupovat jako v klasické restauraci – začít polévkou nebo předkrmy, pak se vrátit pro hlavní chod s přílohou a nakonec pro dezert,“ říká Pavel Straka. „Ve větší společnosti se osvědčuje nabrat toho víc na jedno plato a jídlo sdílet,“ přidává tip.

10. Jděte s konzumačkou k pokladně a zaplaťte.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.