10 věcí, na které si dát pozor, když vaříte před kuchařem

12. května 2019
Foto: Unsplash
Většina z nás má hned několik kuchařských zlozvyků, a přitom ani netuší, že dělá něco špatně. Na co si dát pozor, až budete vařit před profesionálem?

1. Hlavně čistě!
Základ je začínat s čistým stolem i pracovní plochou. Mít uklizeno v kuchyni není jen příjemné na pohled. Dáváte tak najevo, že dbáte na hygienu a že si umíte věci zorganizovat. Včetně vaření.

2. Žádné plýtvání
„Nemám ráda, když se jídlem plýtvá. Je dobré pečlivě si rozmyslet, co budete vařit, a hlavně v jakém množství. Snažte se přemýšlet i nad tím, jak suroviny využít beze zbytku. Pokud neplánujete, co kdy uvaříte, ale nakupujete to, co vám zrovna přijde pod ruku, utratíte zbytečně moc peněz a nakonec budete potraviny vyhazovat,“ říká kreativní šéfkuchařka Jana Bíliková.

3. Respekt k receptu
„Častý nešvar je, že recept jenom přelítnete očima, ale nesoustředíte se na něj. Můžete tak přehlédnout důležité kroky, třeba předehřátí trouby – a pak máte zbytečný prostoj. Nebo si při spařování zeleniny předem nepřipravíte vodu s ledem, a než to potom uděláte, bude zelenina už dávno rozvařená a šedá. Na druhé straně je potřeba přistupovat k receptům se selským rozumem. Třeba místo pěti malých cibulí stačí tři hodně velké,“ konstatuje Jana Bíliková.

4. Sezona rulez!
Nejde jen o to, že vařit ze sezonních ingrediencí je trendy. Je to zdravější, ohleduplnější k životnímu prostředí – ale hlavně, zelenina dovezená z dálky nebo vypěstovaná ve skleníku pod umělým světlem nechutná... nijak. Profi kuchaři většinou nemají rádi samúčelné výstřelky a exotické suroviny, které slouží jen na efekt.

5. Ostrý nůž. Fakt ostrý.
„Jedna z nejzbytečnějších chyb je nenabrousit si nůž. Tupý nůž přitom zeleninu mačká, z bylinek lisuje šťávu, a ještě se u toho mnohem víc nadřete,“ vypočítává Jana Bilíková.

6. Správná teplota
Teplota je naprosto zásadní faktor, amatéři ho ale často podceňují. Začíná to tím, že maso a ryby se musí před zpracováním natemperovat (vyndat z lednice, aby získaly pokojovou teplotu). Dalším problémem bývá málo rozpálená pánev anebo míchání surovin s různými teplotami – můžou tak dostat teplotní šok a recept se nepovede. Ukázkovým příkladem je majonéza – klíčem k úspěchu jsou žloutky i olej v podobné teplotě.

7. Vybalte to hned
„Některé suroviny musí do lednice okamžitě, jakmile si je přinesete domů. Maso, majonéza i bylinky. Naopak do chladničky rozhodně nepatří zelenina v plastových pytlících – když už ji máte (ideální je samozřejmě nekupovat zeleninu v plastu), vybalte ji a nechte volně v příslušné přihrádce. Bylinky zase potřebují být v krabičce vyložené vlhkým papírem, zdola i shora,“ vysvětluje Jana Bíliková.

8. Smažení na panenském olivovém oleji? Nikdy!
Možná si myslíte, že je to ten nejlepší tuk na světě, a proto ho chcete používat vždy a všude. Tak na smažení prosím ne – od toho tu je slunečnicový olej, husí sádlo, v případě tepelné úpravy při nižších teplotách i běžný olivový olej (ne panenský nebo zastudena lisovaný). Ten extra panenský nebo jiný za studena lisovaný si nechte do studené kuchyně.

9. Kam s nesnědeným jídlem?
Horké do lednice nepatří, to všichni víme. Ale nechat hrnec plný teplého pokrmu dlouhé hodiny na plotně? Když tohle Jana Bilíková vidí, jímá ji hrůza. „Čím déle jídlo takhle stojí, tím se stává sympatičtějším domovem pro bakterie. Až příště uvaříte třeba guláš, dejte zbytek do co nejširšího hrnce. Ten pak ponořte do dřezu se studenou vodou nebo strčte za okno, pokud je chladno. Jakmile má pokrm zhruba 20 stupňů, můžete ho bez problému uložit do lednice,“ radí Jana.

10. Ochutnávejte
Vždycky, bez výjimky. I kdyby šlo o recept, který jste se naučili od babičky v první třídě a umíte ho pozpátku. Vždycky se totiž může něco semlít a vy najednou zjistíte, že se připravované jídlo se vyvíjí úplně jiným směrem, než potřebujete, anebo chce tentokrát „jenom“ víc ochutit. Tip na závěr: U kuchařů zabodujete, když budete ochutnávat z čisté lžíce, ne pomocí, prstů, vařečky, naběračky a spol.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.