11 vychytávek, které vám usnadní život v kuchyni

6. dubna 2023
Foto: Honza Zima
Příprava jídla bývá náročná, existuje však spousta triků, které mohou práci v kuchyni usnadnit. Které triky pomohou zvládnout kuchařské výzvy a zkrátí čas strávený u sporáku? Vyptávali jsme se profíků!

1. Dlouho čerstvé bylinky

Jak skladovat bylinky, aby zůstaly jako čerstvě utržené? To nám vysvětlil Jaroslav Kozdělka, šéfpekař Esky: „Potřebujete kuchyňskou třívrstvou papírovou utěrku a uzavíratelnou vzduchotěsnou nádobu. Z utěrky sejměte jednu vrstvu. Zbylými dvěma vyložte dno krabičky, na ně položte bylinky, poslední vrstvu namočte a rozprostřete ji na bylinky. Horní mokrá vrstva musí být tenká, aby je příliš nezatížila, ta dolní, silnější, bude odsávat přebytečnou vodu, aby se v krabičce netvořila plíseň. Nádobu pevně uzavřete a skladujte v lednici. V krabičce se vytvoří atmosféra, která udrží bylinky dlouho svěží – kdybyste nádobu nechali otevřenou, proudil by do ní suchý vzduch z chladničky a bylinky by vysušil.“

2. Krájecí prkénko jako přikované

„Kuchyňské prkénko vypodložte mokrou utěrkou nebo gumovým těsněním ze zavařovacích sklenic. Bude stabilní, při krájení nebude ujíždět, což snižuje riziko poranění,“ sdílí svůj tip Jiří Horák, kreativní šéfkuchař Umu.

3. Správný nůž na rajčata

„Rozhodně nepoužívejte velký kuchařský nůž. S rajčaty si nejlíp poradí menší nůž s malými zoubky. Snadno a rovnoměrně je nakrájíte na pravidelné plátky, což oceníte zvlášť u zralejších plodů,“ doplňuje Jaroslav Kozdělka.

4. Předejděte bolesti zad při vaření

„Když vykosťujete rybu nebo vás čeká jiná titěrná práce, která zabere hodně času, na pracovní plochu postavte gastro nádobu a na ni položte prkénko. Hned budete mít pracovní plochu výš a nebudete se muset tolik hrbit. Nebo to udělejte naopak – prkénko nechte na lince a postavte se rozkročmo,“ nabádá Tereza Komárková, kuchařka z La Degustation Bohême Bourgeoise.

5. Jak snadno rozválet křehké těsto?

Marie Čermáková, pekařka od Kalendů, se podělila o trik pro pekaře: „Křehké těsto na koláč nebo quiche vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru. Rozválíte ho pěkně rovnoměrně a nebude se lepit na váleček ani na pracovní plochu. Těsto navíc nemusíte podsypávat – nehrozí tak, že by kvůli nadbytečné mouce ztvrdlo.“

6. Praktická cukrářská karta

Tuhle pomůcku mají v oblibě i kuchaři v Umu. „Při vaření rád používám cukrářskou kartu, protože je velmi praktická – přenesete na ní víc surovin než na čepeli nože,“ říká Jiří Horák.

7. Neobalte si prsty v trojobalu

„Obalujete růžičky květáku nebo žampiony v trojobalu? Sahejte jen do suchých ingrediencí, tedy do mouky a strouhanky. Zeleninu obalenou v mouce vhoďte do rozšlehaného vajíčka a pak ji, už obalenou, vyndejte drátěnou naběračkou nebo hrubší děrovanou sběračkou – přebytečné vejce odteče a vy budete mít suché ruce,“ radí Libor Baďura, výkonný šéfkuchař Lokálu.

8. Double decker na sporáku

„Pokud vařím doma, často šetřím energii tak, že na hrnec místo poklice postavím jiný hrnec nebo pánev. Navíc v nich můžu připravovat jinou část pokrmu, která si žádá pomalejší tepelnou úpravu. Například když dávám vařit vodu na těstoviny, místo pokličky zakryju hrnec pánví, naliju do ní olivový olej a přidám česnek s chilli. Efektivně tak připravím pastu aglio oglio – do oleje se pomalou vylouhuje chuť česneku a chilli, zároveň si takhle líp ohlídám, aby se nespálily. A ještě je to úsporné,“ popisuje svůj trik Jiří Horák.

9. Efektivní krájení

Tereza Komárková zdůrazňuje, že k efektivní a hbité práci v kuchyni je třeba mít promyšlený celý proces přípravy. Vysvětluje to na příkladu krájení surovin: „Vedle prkénka si postavte mísu na nakrájené suroviny i nádobu na odpad. Věci na pracovní ploše rozmístěte strategicky – pokud jste pravák, všechny ingredience soustřeďte na levou stranu. Levou rukou si je budete podávat, pravou krájet.“

10. Kolik času potřebuje kynuté těsto?

Časové údaje uvedené v receptu jsou v tomto případě pouze orientační. Doba kynutí se pokaždé trochu liší, je totiž závislá hned na několika faktorech. Ovlivňuje ji hydratace těsta, teplota v místnosti, ale třeba i počasí. Jak poznáte, že těsto správně nakynulo? Řiďte se jednoduchou poučkou – těsto musí zdvojnásobit objem. Pokud si nejste jistí, zkuste do něj píchnout prstem. Jestliže se důlek rychle vyrovnává, těsto má ještě dost sil kynout dál. Jakmile se vrací zpátky líně, velmi pomalu, anebo vůbec, je nakynuté dostatečně,“ sdílí svoji zkušenost Marie Čermáková.

11. Trik na zahušťování jídel

„Třeba čočku můžete místo jíšky zahustit strouhankou, je to rychlejší. Strouhanka už byla tepelně zpracovaná, není v ní žádná syrová mouka, kterou by bylo nutné povařit,“ vysvětluje Tereza Komárková.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.