3 vína na květen

11. května 2016
Foto: Honza Zima
Mají skvělý poměr ceny a kvality a pijí se až nebezpečně dobře. V novém seriálu vám představíme vždy tři vína. „Jsou sezonní, trendy nebo citlivě udělaná, takže naplno projevují svou odrůdovost a terroir,“ vysvětluje sommelier Martin Levý kritéria výběru. Květnovými vítězi se stávají...

Grüner Veltliner Fumberg 2014, Wimmer-Czerny
Veltlínské zelené je bezesporu nejzásadnější rakouská odrůda. Nejlepší vína dává hlavně ve Wachau, rozšířená je však i v dalších regionech. Wagram patří k těm lehce podceňovaným, a proto nabízí skvělý poměr ceny a kvality.

Vinařství Wimmer-Czerny je ukázkovou biodynamickou farmou; je plně soběstačná, a naplňuje tak všechny principy toho způsobu hospodaření. Preparáty nemusejí nakupovat, protože na patnácti hektarech pěstují mnoho plodin a chovají prasata i skot. Tohle víno je lehké, svěží, středně dlouhé, s typickou lehce kořenitou dochutí. V těchto dnech ideální osvěžení!

Kde si ho dáte? V Cafe Savoy.

Riesling vom roten Schiefer 2013, Clemens Busch
Nejznámější německý vinařský region, který proslavila hlavně odrůda Riesling. Clemes Busch je jeden z mála přírodních vinařů ze střední Mosely, konkrétně z vesnice Pünderich. Vinařství hospodaří na jedenácti hektarech vinic a přírodní postupy praktikuje už přes třicet let.

Réva zde roste na červené břidlici a německy precizní práce je tu znát jak ve vinici, tak ve sklepě. Víno zvládají vyrobit bez aromatických kvasinek, řízeného kvašení nebo zastavení fermentace. Vybroušený ryzlink suchý jako Sahara, přitom ohromně svěží, ovocný a skvěle pitelný.

Kde si ho dáte? V Esce.

Sacrisassi 2011, Le Due Terre​

Směs dvou autochtonních červených odrůd ze severní Itálie, přesněji z Colli Orientali (Friuli). Schioppettino i Refosco jsou tu doma, a přírodní vinařství Le Due Terre umí využít jejich potenciál na maximum.

Vinařství bylo založeno v roce 1984 a vyznává minimální intervence ve sklepě i na vinici. Víno kvasí v cementových tancích bez přidaných kvasinek; následuje zhruba dvouleté zrání v sudu. Víno je středně plné, ovocné a má vyšší tříslovinu. Přesto je šťavnaté a pije se jedna báseň!

Kde si ho dáte? V Pizze Nuova.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.