4 věci, které v kuchyni Lokálu nenajdete

28. července 2019
Foto: Kubo Krížo
V Lokále si zakládají na tom, aby jejich jídlo chutnalo jako nedělní oběd u babičky. Ta ovšem neměla kuchyň plnou nejmodernějších technologií – musela si vystačit s vlastníma rukama a zkušeností. Proč v Lokále nenajdete zlepšováky, které by sice kuchařům usnadnily život, ale proměnily je v odborníky na mačkání tlačítek? Tyhle čtyři věci nesmí v Lokále přes práh!

Friťák

Rovnoměrně opečený řízek ze všech stran? Takový asi z domova neznáte – a nesetkáte se s ním ani v Lokále.

„Chceme smažit řízky, které vás omámí vůní másla, ne karcinogenním přepáleným tukem z friťáku. Na pánev se třemi řízky dáváme asi tři deci čerstvého přepuštěného másla. Ve friťáku usmažíte v deseti litrech oleje i padesát řízků, jenže výsledek je žalostný,“ vysvětluje Petr Benda, kreativní šéfkuchař Lokálů.

Konvektomat

„Je to užitečný zlepšovák, ale podle mého názoru dělá z kuchařů blbce. Zbaví vás přirozeného citu pro jídlo, protože když používáte konvektomat, tak v podstatě nevaříte. Můžete si na displeji nastavit množství páry, čas nebo pomocí jehly teplotu uvnitř masa. Neříkám, že je to špatná věc, ale pro nás úplně zbytečná. Tohle všechno by měl mít kuchař v hlavě,“ říká Petr.

Houskový knedlík bude zkrátka vždycky vláčnější a lahodnější, když ho uvaříte přímo ve vodě. S konvektomatem vám sice ubude práce, ale v Lokálu je nejdůležitější cit pro vaření a ruční práci.

Mikrovlnka

„Kdybyste doma zalévali kytky převařenou vodou z mikrovlnky, nejspíš by vám všechny postupně uschly. Suroviny totiž úpravou v mikrovlnce ztrácejí živiny. Z 90 % se mikrovlnka používá na ohřívání jídla. To u nás odpadá, protože navaříme a rovnou prodáváme. Mikrovlnka je úplně zbytečná, a navíc nefunkční věc. O horký talíř se studenou omáčkou nikdo nestojí,“ konstatuje Petr.

Polotovary

Čerstvost. To je tajemství vůně a chuti jídel z babiččiny kuchyně. Taky máte dojem, že babička stála u plotny od rána do večera? Kuchaři v Lokálu jsou na tom podobně, ale dobře vědí, proč to dělají. „Připravujeme si všechno sami včetně nudlí, knedlíků nebo játrových knedlíčků do polévky. Na tomhle se ukáže kuchařská práce. Přece si náš skvělý vývar nepokazíme nudlemi z pytlíku!“ uzavírá Petr.

Nauč se řemeslo!

Chceš si sáhnout na kuchařské řemeslo v jeho ryzí podobě - bez moderních vymožeností, zato s hrdostí na tradici české kuchyně? Ozvi se na Zapoj se nebo rovnou do Lokálů! Třeba tam drží místo právě Tobě!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.