5 hospodských her

19. ledna 2017
Foto: Jan Červenka
Ne nadarmo se hospodě často říká parlament. Nejčastěji se totiž řeší fotbal a politika. Někdy na to ale není nálada. Pak je fajn zahrát si nějakou z osvědčených hospodských her – a zábava se zaručeně rozproudí.

Štamgasti hrají často mariáš, někdo si chodí do hospody zahrát třeba šachy, možná jste zahlédli i hosty, kteří vybalili stolní hru. Ale třeba Dračí doupě přece jen působí v restauraci trochu divně. Nabízíme vám pět tipů na hry, které zaručeně pomůžou rozproudit zábavu. Ale pozor! Některé můžou být i dost nebezpečné…

Macháček (pro 2 a více hráčů; 2 hrací kostky)

Asi nejrozšířenější z hospodských her. První z vás hodí dvěma kostkami, před protihráči je ukryje pod dlaní a jen oznámí výsledek. Když mu následující hráč uvěří, musí hodit víc. Hodí a opět výsledek zakryje. Když hodí méně, může si vymyslet větší číslo. Je na dalším hráči, jestli mu uvěří. Pak musí hodit víc. Tak se pokračuje dál a dál a hodnota neustále stoupá až do doby, kdy hráč na tahu řekne, že nevěří. Ten, který házel, pak musí výsledek ukázat. Kdo má pravdu, získává bod. Nebo naopak: kdo zalhal, pije například panáka.

Jak se v Macháčkovi počítá:

  • Když padnou dvě různá čísla, třeba 5 a 1, hlásí se od vyššího, tedy 51.
  • Když padnou dvě stejná čísla, hlásí se počet indiánů, třeba dvě trojky jsou tři indiáni. (Ti mají vyšší hodnotu než dvě různá čísla.)
  • Komu padne 1 a 2, má Macháčka a toho nejde přehodit.

Cesta do lesa a zpět (pro 2 a více hráčů; pivo a zelená)

Hra pro odvážné! Kdo cestou z lesa nezabloudí, je vítěz. O co jde? Každý hráč má malé pivo. Kdykoli se napije, dolije sklenici po rysku zelenou, a když je obsah sytě zelený, je v lese. Následuje neméně náročná cesta z lesa. Po každém napití dolijte sklenici pivem. Když se vám povede obsah ve zdraví odzelenit, jste z lesa venku, vítězíte a sklízíte všeobecný obdiv. Tedy pokud si ho ještě zvládnete vychutnat ☺

Bolívie (pro 2 a více hráčů; krabička zápalek)

Jednoduchá a oblíbená hra. Líp se hraje s retro zápalkami, protože nové krabičky jsou užší. Jak na to? Hráči cvrnkají do krabičky od sirek položené na hraně stolu, tak aby krabička vzlétla a ve vzduchu se aspoň jednou protočila. Každá strana i hrana krabičky má svou hodnotu. Podle toho, jak krabička dopadne, se sčítají body, nebo protihráči pijí.

Příklad pro inspiraci:

  • Dopadne-li krabička rubem nahoru, nepije nikdo.
  • Když zůstane lícem nahoru, pije se jeden lok.
  • Pokud dopadne na delší hranu, každý si třikrát lokne.
  • No a když na kratší stranu, napočítají si všichni pět loků.
  • Pozor! Při pádu krabičky na zem, do půllitru (nebo do popelníku) musí házející dopít všechno, co má na stole.

Buffalo (4 a více hráčů; pivo)

Princip hry spočívá ve sledování ostatních aneb nahlásit se to musí. V Buffalu se pije pivo výhradně levou rukou. Každý ve společnosti pozoruje ostatní, a pokud si všimne, že se někdo pozdvihl půllitr pravou rukou, zahlásí „Bufalo!“. Dotyčný pak musí dopít zbytek piva na ex a příště si dát větší pozor. Kdo odmítne vypít pivo na ex (nebo to nezvládne), kupuje pivo tomu, kdo ho načapal. Ale pozor! Když někdo zahlásí „Bufalo“ omylem, musí vypít své pivo na ex, a ještě pozvat všechny spolustolovníky na pivo nebo na panáka.

Peru (2 a více hráčů; balíček karet)

A ještě jedna „jihoamerická“. Hraje se proti směru hodinových ručiček. Dva, kteří jsou na řadě, si postupně sejmou z balíčku kartu. Kdo má nižší hodnotu, napije se. Když se přihodí, že mají oba kartu stejné hodnoty, sejmou si znova. Ale pozor! Ten, kdo má napodruhé nižší kartu, si musí loknout hned třikrát.

A jaké hry rádi hrajete v hospodě vy? Napište nám.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.