6 hvězd Culinary Symposia

18. října 2015
Foto: Honza Zima
Hvězdné obsazení má druhý ročník Symposia Culinary Prague. Pořadatel Tomáš Kalina přilákal do Prahy samá esa včetně šéfkuchařů 1. a 2. nejlepší restaurace světa! Kdy a kde je můžete potkat?

„Na Symposiu jde především o otevření mysli. Poznáte, že kreativita nezná mezí. Že fantazie do kuchyně rozhodně patří a že část života, kterou žijete mezi dlaždičkami v kuchyni, může být okouzlující," píše Tomáš Kalina na webových stránkách a k možnosti strávit čas s top kuchaři říká: „Stačí jim naslouchat, nechat se unést jejich vyprávěním, jejich názory a filozofií. Váš vlastní směr, kudy chcete nejen v kuchařském světě jít, se začne sám formovat."

první ročník měl parádní obsazení. Své umění předvedl například „tříhvězdičkový" Thomas Bühner z restaurace la vie v německém Osnabrücku nebo skvělý kuchař a showman Andoni Luis Aduriz ze španělské restaurace Mugaritz. A také Oldřich Sahajdák z La Degustation Bohême Bourgeoise.

Letošní ročník je snad ještě hvězdnější: ve Slovanském domě vám svůj um poodhalí devět špičkových šéfkuchařů včetně Massima Bottury (italská Osteria Francescana, 2. místo světového žebříčku) a Joana Rocy z vůbec nejlepší restaurace světa, španělského El Celler de la Roca. Mezi hosty sympozia budou, stejně jako loni, i šéfkuchaři z Ambiente, aby tu načerpali inspiraci a třeba i rozšířili svůj repertoár.

Právě v tom totiž spočívá smysl a největší přínos celé akce. Tomáš Kalina to loni shrnul v rozhovoru pro náš zákaznický časopis „A": „Potěšil mě velký zájem. A také pokora mnoha kuchařů, kteří uměli přijít a říct: ,Ty bláho, musím se ještě hodně učit', a neskutečně ukázněné a zaujaté publikum. Byl vidět nehraný zájem o účinkující a to je hodně potěšilo, řekl bych, že to nikdo z nich nečekal."

Na koho se můžete těšit na letošním „kulinářském sympoziu" – a kdy?

Gert de Mangeleer, Jan Hertog, Belgie (9–9:45), 53. místo světového žebříčku

Jeden z nejmladších tříhvězdičkových kuchařů světa a zároveň „kuchař Evropy" roku 2014. Mnoho surovin pro restauraci si pěstují sami; ovoce a zeleninu mají z 95 % vlastní. Aby jim zelenina vydržela přes zimu, používají staré metody uchovávání, například v dírách vyhloubených v zemi. Restauraci vybudovali ve stodole staré 180 let a její jasnou dominantou je obrovská kuchyně.

Andrea Accordi, Hotel Four Seasons, Rusko (10–10:45)

Andrea je s tímto hotelovým řetězcem spojen již více než deset let, nejdříve v rodné Itálii, nyní v Petrohradě – a samozřejmě předtím v Praze; restaurace Allegro získala michelinskou hvězdu právě pod jeho vedením. Byla to vůbec první hvězdička pro Českou republiku.

Sven Elverfeld, Aqua, Německo (11–11:30), 33. místo světového žebříčku

Má tři michelinské hvězdy a jeho restaurace dlouhodobě patří mezi padesát nejlepších podle Pellegrina. Je to jeden z nejpreciznějších kuchařů; každý jeho pokrm je elegantní, a přitom dostatečně extravagantní. Sám si navrhuje talíře a různé doplňky pro servírování.

Heinz Reitbauer, Steirereck, Rakousko (14–14:45), 15. místo světového žebříčku

Pochází z kuchařské rodiny, jeho rodiče měli velkou restauraci nedaleko Vídně. Pracoval pod světoznámými kuchaři, jakými jsou Anton Mosimann, Joël Robuchon nebo Alain Chapel. Díky těmto zkušenostem je dnes držitelem dvou michelinských hvězdiček, k tomu je jeho podnik už několik let mezi padesáti nejlepšími restauracemi světa podle Pellegrina. Jeho kuchyně je založena na poctivé štýrské tradici.

Massimo Bottura, Osteria Francescana, Itálie (15:45–16:30), 2. místo světového žebříčku

Restauraci Osteria Francescana založil v historickém centru Modeny v roce 1995 a menu založil na propojení kulinářské tradice, inovativního přístupu a citu pro design. Podnik získal tři michelinské hvězdičky a letos byl vyhlášen druhou nejlepší restaurací světa podle Pellegrina. Massimo Bottura se o vaření zajímal od dětství a stalo se mu tak velkou vášní, že když v roce 1986 dostal v Modeně příležitost otevřít si první restauraci (Trattoria del Campazzo), zběhl kvůli tomu ze studia práv.

Joan Roca, El Celler de Can Roca, Španělsko (17–17:45), 1. místo světového žebříčku

Zní to jako pohádka… Žili byli tři bratři – Joan, Jordi, Josep – a ti se svou pílí, pracovitostí, skromností a obrovským nadáním dostali až na vrchol světové gastronomie. Už jako kluci pracovali v Gironě v restauraci svých rodičů, získávali tam zkušenosti, a hlavně si budovali lásku k oboru. Ve svém podniku nabízejí opravdu netradiční, a jak říká Jordi, až troufalé pokrmy. El Celler de Can Roca je nejlepší restaurací světa a už několik let má tři michelinské hvězdičky.

Uvedené časy jsou ovšem orientační, případné posuny sledujte na facebookové stránce sympozia.

Dostali jste akutní chuť vidět to všechno na vlastní oči? Vstupenky za 2900 Kč si můžete objednat zde:

http://culinarysymposium.cz/kup-vstupenku/

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.