5 zajímavostí o naší mouce

8. října 2015
Má lepší chuť, víc živin a je úplně čerstvá. Biomouku z Pro-bia, z které budeme péct v pekárně Eska chleba, jsme hledali dlouho. Tady je 5 důvodů, proč jsme si vybrali právě tuhle.

1.

Obilí vypěstovali ekologičtí zemědělci z Jižní Moravy

Obilí na biomouku si v Pro-biu sami pěstují na ekologické farmě ve Velkých Hostěrádkách na jižní Moravě. Když ho mají málo, dokoupí potřebné množství od malých a středních farmářů. Všichni zemědělci, kteří dodávají obilí na naši mouku, se obejdou bez chemických postřiků a umělých hnojiv.

2.

Je šetrně mletá a maximálně čerstvá

Mlynáři mouku melou tak, aby si vždy zachovala přirozenou chuť a nutriční hodnotu – šetrně, bez umělých přísad a nevhodných technologií. I díky tomu má tak vynikající chuť. Během mletí s moukou co nejmíň manipulují, aby nezvětrávala. Melou jen potřebné množství, dlouhodobě ji neskladují a snaží se, aby k zákazníkovi dostala co nejdřív po namletí.

3.

Umlely ji boží mlýny

Mouku melou ve třech mlýnech: Bio mlýn ve Starém Městě pod Sněžníkem funguje od roku 1992 a stal se prvním mlýnem na zpracování biosurovin u nás; dále je to Češkův mlýn v Jarcové na Vsetínsku a od roku 2014 i bezlepkový mlýn ve Starém Městě pod Sněžníkem, provozovaný v části bývalé textilní továrny z 19. století. Kombinace biokvality a absence lepku je v ČR unikátní.

4.

Je prověřená

Mouka prochází pravidelnými rozbory. Každý výrobek a každou dodávku přivezených surovin otestují ve vlastní laboratoři. Chtějí mít jistotu, že obilí odpovídá všem požadavkům, a jen v tom případě ho zpracují a prodávají. Ve všech výrobních fázích (příjem v přírodním stavu, mlýn, balírna) se provádějí i mikrobiologické rozbory, aby byla zajištěna naprostá nezávadnost.

5.

Odpovídá našim hodnotám

Udržitelnost, ekologie, lidské zdraví a poctivá práce jsou pro nás důležité. A tohle všechno v naší mouce je.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.