6+1 zájezdních hostinců a hospůdek

14. srpna 2019
Foto: Penzion V Polích
Vlakem, autem, na kole nebo pěšky. Zájezdní hostince skrývají kus romantiky a jídlo v nich vždycky chutná tak trochu líp než ve městě. Připravili jsme pro vás výběr našich nejoblíbenějších. Všechny jsou maximálně hodinu od Prahy a seřadili jsme je podle náročnosti a vzdálenosti.

U Lasíků

Evergreen Pražáků, kteří se v sobotu ráno probudí s kocovinou a chutí na výlet, ale nechtějí to moc řešit. Nejjednodušší je nasednout na vlak na Masarykovu nádraží, dojet do Roztok a pak to vzít pěšky lesem. Anebo rovnu na kole podél Vltavy. Pochutnáte si na vynikajících domácích koláčích nebo na chlebu se sádlem a cibulí. Čepují tu únětické pivo z nedalekého pivovaru, který může být vaší záložní variantou pro teplý oběd.

U Krobiána

Výletní hospůdka U Krobiána je v Hostími nedaleko Svatého Jana pod Skalou, kam se o víkendu rovněž sjíždí velká část pražských rodin s dětmi. Nejjednodušší je dojet autem přímo do Hostími a zaparkovat před hospodou. Co by to ale bylo za výlet? O něco náročnější je nechat vůz ve Svatém Janu pod Skalou, vylézt na vyhlídku, aby vám trochu vyhládlo, a pak dojít ten kousek ke Krobiánovi. Pro opravdové výletníky je tu možnost dojet vlakem do Srbska a pak si dát necelých pět kilometrů podél Berounky. Servírují českou klasiku v duchu Rettigové a Sandtnerové. Pozor! V neděli mají zavřeno.

View post on Instagram
 

Penzion v Polích

Do Číčovic se nejlíp dostanete trošku méně poetickým prostředkem: autobusem přímo z Dejvic, zato tady můžete rovnou přespat. Krásná vesnická restaurace, která se inspiruje nejen venkovem českým a moravským, ale také třeba francouzským. V letních měsících můžete posedět na terase a zahrát si petanque nebo kroket. A jídlo? Dejte si kachnu nebo telecí řízek.

Zájezdní hostinec Na Štěpáně

Nenápadný hostinec směrem na Mělník, kde servírují poctivou českou kuchyni. Nechávají si záležet na dodavatelích, proto berou spoustu zeleniny od mělnických farmářů. Spojení je trochu horší, takže si naplánujte spíš moto výlet. Vyndejte z garáže kabriolet nebo nakopněte motorku a za půl hodinky jste tam.

Na Pekárně

Útulný rodinný podnik v Čakovičkách, kde si pochutnáte na poctivě připravených českých klasikách v podání žoviálního Václava Friče. V restauraci je často přítomen, a proto se vám může stát, že vám na stole přistane panák slivovice nebo pekáč tvarohových buchet, ani nevíte jak. Nejrychlejší je opět použít automobil nebo motorku. Jediná nevýhoda: nesmějí sem pejsci.

Pivovar Kácov

Na hranici hodiny autem od Prahy je pivovar Hubertus v Kácově. Krásné okolí Sázavy vám s přehledem vystačí na celý den a žízeň pak spláchnete právě tady. K tomu česká klasika od hermelínu po řízek.

Bistro Ledce

Rodinné bistro ve stodole. Dřív oáza pro vodáky, teď spíš pro cyklisty. Sofistikovaná kuchyně, skvělý výběr vín, piva i kávy. Pokud zabloudíte kolem řeky Sázavy, tohle je bezpochyby „must-visit“ podnik.

Článek vyšel v letním čísle časopisu A*, který si můžete volně brát v restauracích Ambiente. Užijte si ho!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.