7 nejoblíbenějších článků z Jídla a radosti

12. září 2019
Foto: Jakub Dohnálek
Děkujeme, že nám fandíte – my vám totiž fandíme taky! Důkazem je tahle sedmička článků, které měly na Jídle a radosti největší ohlas.

Kuchař rizikové povolání

Nejčtenější článek, se kterým se ztotožňuje spousta lidí z gastra i jiných oborů, odkrývá důvody stresu v profesionálních kuchyních a zároveň nabízí řešení. Únava, tlak investorů a majitelů, narušený osobní život, špatná životospráva a strach ze ztráty kreativity nebo michelinské hvězdy – to všechno ohrožuje práci i životy (šéf)kuchařů. Není divu, že se snadno propadají k alkoholu, drogám a depresím. Jak tomu přecházet?

Jak to chodí na place

I naše témata pendlují mezi kuchyní a placem, a tak jsme vám v jednom z článků realisticky dokreslili představu o práci číšníka. Tohle krásné, ale náročné povolání totiž vyžaduje víc než jen organizační a komunikační schopnosti. Obsluha denně nazvedá spoustu kilogramů, uběhne několik kilometrů, a hlavně musí umět odhadnout náladu a přání každého návštěvníka. Po přečtení zjistíte, že „pingl“ znamená taky obchodník, psycholog – a hromosvod pro kuchyni, hosta i manažery.

20 + 1 věc, kterou jste měli vědět, než jste se stali číšníkem nebo servírkou

Pro někoho možná s křížkem po funuse, pro jiného právě včas – našich 21 bodů má „varovat“ zájemce o práci v gastronomii a pobavit všechny, kteří už do ní nenávratně spadli. Možná jste netušili, že budete číst myšlenky, objednávat ze spaní, rozumět kuchařské mluvě a trávit s kolegy víc času než s rodinou. A co teprve lásky na pracovišti a důležitá jednání u piva po směně! Je to zkrátka poslání, tak se podívejte, co byste měli vědět, než se pro něj rozhodnete.

Krátký-dlouhý týden: pro a proti

„Krátký-dlouhý je pro personál svým způsobem benefit, ale z provozního hlediska snižuje kvalitu a stabilitu restaurace,“ tvrdí ostřílený manažer, nyní ombudsman hostů Ambiente Filip Trčka. Systém krátký-dlouhý ztrácí na popularitě, spousta kuchařů a číšníků v něm však stále vidí řadu výhod – dva volné víkendy a čas na rodinu i na regeneraci jsou pro některé zaměstnance dost velkou motivací, aby si troufli na tři čtrnáctihodinové šichty po sobě. Jaká pro a proti ovlivňují plánování směn v českých restauracích?

Co snídá František Kšána

Jeho úsměv si zapamatuje každý host Našeho masa, a tak nás vůbec nepřekvapuje, že se tolik z vás chtělo dozvědět, co si řezník František Kšána dopřává k snídani. Tak co myslíte? Má radši bílý jogurt s ovocem, zeleninu, anebo kvalitní párek z jiného řeznictví? A koho by pozval ke stolu, když u něj právě nesnídá se svou ženou?

Proč je málo kuchařů?

Tenhle článek si položil stejnou otázku jako celá gastronomická scéna – ta už totiž delší čas bojuje s nedostatkem personálu. Hlavně v kuchyních, a na těch to všechno stojí. Prezentace kuchařiny v televizi a na sociálních sítích neodpovídá realitě a neukazuje skutečný svět kuchařů – dlouhé hodiny na nohou, stres, horko, leckdy i zdravotní potíže. Vyvážit by to mohly možnosti dalšího vzdělávání, víc osobního volna, kvalitní personálky a vědomí, že tahle práce má vyšší smysl. A jak byste na otázku v titulku odpověděli vy?

10 + 1 věc, ze které kuchaři šílí

Chcete dohnat kuchaře k šílenství? Zeptejte se, jestli vám půjčí nůž, postavte vývar na zem, dosolte omáčku bez ochutnání, anebo odmotávejte freshku (potravinovou fólii), která se trhá. Ten, kdo nepopíše suroviny, anebo „zapomene“ informovat ostatní, že danou ingredienci večer dobral, přilévá olej do ohně, který brzy exploduje. A vsadíme se, že byste k 11 tipům, jak úspěšně vytočit kolegy v kuchyni, určitě dopsali pár dalších!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.