7 poznávacích znamení kuchaře

12. července 2018
Foto: Honza Zima
Když na sobě začnete pozorovat následující příznaky, můžete si gratulovat. Profesionální deformace se totiž logicky projevuje… jen u profesionálů!

1. Mluvíte sprostě
Práce v kuchyni člověka zocelí. A drsní hoši (a holky) holt nejdou pro ostřejší slovo daleko. Je při tom v podstatě jedno, jestli jsou zrovna v práci, s kamarády na pivu, anebo, ehm, kdekoli jinde. Někdy to prostě ulítne každému… někdy. Asi tak v každé druhé větě.

2. Doma nevaříte
Umíte si představit, že se po dlouhých hodinách krájení, restování a vaření nadšeně hrnete k plotně? Tak vidíte. I když výjimky se najdou, ne že ne.

3. Vyvoláváte v druhých rozpaky
Samozřejmě co se týče kulinářského umění. I šikovný a zkušený amatér znejistí, když má vařit pro profíka, byť u sebe doma. Není divu, že prvním chodem bývá několikerá omluva za jídlo, a to ještě předtím, než se do něj kdokoli pustí.

4. Snahu vždycky oceníte
Kuchařům je totiž naprosto jasné, že jídlo od přátel má ještě úplně jinou hodnotu. Dovedou ocenit, že pro ně vařil někdo jiný a že kvůli nim stál třeba celé hodiny u rozpáleného sporáku. A to zastíní veškeré přešlapy, snad s výjimkou akutní otravy.

5. Máte úchylku na nože
Profi nože jsou pro kuchaře vším; najdou se i tací, kteří si tematickými plakáty polepí půlku pokoje. Jakmile tedy uvidíte osobu se sadou krásných nožů v ručně šitém pouzdru, s velkou pravděpodobností to bude kuchař. Anebo byste se měli začít trochu bát…

6. Věnujete čas přípravě
A dobře víte proč. Třeba předehřátá trouba nebo správně rozpálená pánev je základ – žádná ztráta času! Na výsledku se může nemile projevit sebemenší nedbalost či nepozornost. Takže ano, je důležité pořádně připravit suroviny a nelitovat času na poctivé krájení ani na dělání základů. Úspěch přeje připraveným – a v kuchyni to platí dvojnásob!

7. Ochutnávají
Jak by takové vaření jinak vypadalo – a dopadalo? Ochutnávání je nezbytné! Jen si zkuste ušít šaty, aniž byste se podívali na střih nebo si je jedinkrát vyzkoušeli.

Zdroj: James Timpson – 20 Things Only Chefs Understand

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.