8 jarních výletů za jídlem

30. května 2019
Osobní tipy Lukáše Hejlíka, který má přehled o jídle ve všech koutech republiky.

Kafana

Dolní Věstonice 52
@kafanavestonice
Renesanční měšťanský dům ze 17. století má historii bohatou jako Věstonice samy. Ano, v domovině slavné Venuše, v Habánském domě, kde nabízejí i ubytování, dnes najdete skvělý podnik Kafana. Do zajímavého podloubí dříve zajížděli koně, aby zásobovali obchod. Teď tu můžete vysedávat a kavárna bude zásobovat vás. Vínem, nanuky a kafem! Stojí za ní Daniel Šperka, jeden ze společníků pražírny Rituale Caffè, kterou tu pochopitelně mají na mlýnku, a také ultrašikovná Petra Křížková, která má pro změnu zkušenosti z brněnské Marinády.

Bacha, cokoli si tady dáte, bude nejen prudce jedlé, ale i fotogenické. Dorty, koláče, sendviče, a hlavně ty nanuky! Poslední léta ukázala, jaký má tahle záležitost potenciál, a tady jsou v tom strašně napřed. Petra jede podle sezony, na podzim třeba v nanuku párovala hrušku s nakouřenou whisky Laphroaig a hořkou čokoládou.

U Tří růží

Růžová 2, Broumov
baroque.cz
Hostinec U Tří růží byl na stejném místě v Broumovském klášteře už v 17. století. Teď ho po dlouhé pauze otevřeli manželé Fikrovi, kteří provozují i restauraci Baroque Kuks. A mimochodem, v tomto úchvatném objektu mají i klášterní kavárnu Café Dientzenhoffer. Mladý šéfkuchař Michal Verner postavil U Tří růží menu vycházející ze surovin, které by mniši benediktinského řádu dokázali obstarat. Jeho provedení je ovšem naprosto dnešní.

Na úvod zkuste měkký kravský sýr s hruškovým ragú a škvarkovými plackami; vynikající jsou i květákové placičky s hráškovým pyré a máslovou mrkví stejně jako variace na knedlík s vejcem. Boží je také kroupová polévka s podmáslím a pečenými bramborami anebo pečený vepřový bok s červeným malinovým zelím a strouhancem. Zakončit to musíte dukátovými buchtičkami s ostružinami a medovou pláství!

Hospoda Domov

Ještědská 149, Liberec
hospoda-domov.
Na vrcholu Ještědu to po gastronomické stránce moc vrcholové není. Proto se raději naobědvejte nebo navečeřte přímo pod ním, v restauraci Domov. V téhle hospodě se už v 19. století přepřahávali koně, a tak logicky sloužila zároveň jako občerstvovací stanice pro vozky, kteří cestovali přes Ještěd do Polska a Německa. Posledních 16 let se o naprosto dokonalé občerstvení hostů stará Norbert Hojda, člen medailového Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Na rozjezd si objednejte třeba telecí tatarák s křepelčím vejcem, pokračujte podještědskou selskou polévkou podávanou v domácím chlebovém bochánku a uzavřete to hovězími líčky na červeném víně.

Bohém

Šantovo nám. 181, Litomyšl
hotelaplaus.cz
Smetana, Němcová, Jirásek, Rettigová, Zoubek, Váchal – to si asi umíte spojit v jedno z nejhezčích českých měst, v Litomyšl. Je tu krásný zámek, zahrady, náměstí, muzeum, ale také současná architektura nebo úžasné lavičky, rozeseté po celém městě. A za Gastromapu? Restaurace Bohém v hotelu Aplaus! Hotel spojil tři staré domy, ale v restauraci dodnes najdete stůl, kde sedávali dva Josefové, Váchal a Portman.

U něj si můžete dát něco z fešného menu šéfkuchaře Libora Halouska. Třeba grilované filety ze pstruha z místních sádek nebo kohouta na víně. Je tu spousta klasik jako šípková omáčka s knedlíkem, selečí pečeně anebo hovězí krk dušený na černém pivu. Ale zkuste i těstoviny, Libora totiž neskutečně baví vařit také rychlou svěží italskou kuchyni. Nebo trefte víkendový speciál, ve kterém se tematicky cestuje po celém světě.

Káva s párou

Jarošova 32, Litoměřice
kavasparou.cz
Káva na nádraží?! Nic výjimečného, ale na zrušené zastávce, a ještě s párou, rozuměj parní lokomotivou – to najdete jenom v Litoměřicích. Zážitkem je už jen samotné posezení na terase peronu s výhledem na parkány, biskupství a Máchovu světničku. Korunu tomu nasadí vychytaný cheesecake různých příchutí, bezlepkové brownies a třeba i mrkváč a parní kokosák; v nabídce nechybí ani slaný koláč.

Za vitrínou a jejím láskyplným obsahem stojí Verča. Kávu bere Pára věrně od pražírny La Bohème. Létu tady vévodí rybízový Cassis, zimě samozřejmě svařák. Kavárnu vede Mirek Plíhal a kolem sebe má spoustu nádherných žen. A jejich pracovní uniforma? Šaty s květinovým vzorem.

Velocafé

Velké náměstí 37, Kroměříž
velo-cafe.cz
Lenka a Zbyněk Vondruškovi si otevřeli kavárnu v jednom z našich nejkrásnějších měst. Zdůrazňovat, že jsou nadšení kafíčkáři i cyklisti, je asi zbytečné, vystihuje to už název Velocafé. Baristi tu pracují s výběrovou kávou od nejznámějších pražských pražíren La Bohème, Doubleshot a Coffee Source.

K preciznímu cappuccinu si můžete dát něco sladkého od Gabči, která je s manželi v kavárně od jejího otevření a kraluje pečení. Stavte se i na úžasné víno, Velocafé totiž spolupracuje s panem Lanžhotským z vinařské obce Kobylí, zatímco k čajům ze Sonnentoru si můžete dát med pana Navaříka z Dobrčic. Sám Zbyněk dělá paštiku a jeho mamka k ní peče slané tyčinky.

Kalírna

Dolní Adršpach 85
kalirnaadr.cz
Lidé si mezi sebou denně vymění asi šestnáct tisíc slov, na Kalírně je většina z nich o lezení. Zatímco Skalní město obléhají davy turistů, tady se pořád ještě schází zocelené horolezecké jádro. Příběhy se tu vyprávějí, často i utvářejí. Lukáš Jánský Adršpach miluje, sám je lezec a biker. Se svou ženou Denisou otevřeli v krásné zelené roubence místo, které táhne celý den. Ať je to snídaně a kafe z výběrového zrna La Bohème, nebo čepovaný Bernard pro ty, kdo se vracejí ze skal.

Na ty čeká taky fajn oběd, třeba filírovaný steak z vepřové panenky s houbovou omáčkou a pečeným bramborem. Nechybějí ani dorty od Pétiny mňaminky nebo z trutnovské kavárny Lesa. Všechno ale kulminuje večer, kdy tu hosté, byť musí brzy vstávat na skály, sedí dlouho do noci u drinků.

Lékárna

Náměstí Republiky 3, Plzeň
hospodskalekarna.cz
Dejte si v Plzni na náměstí v domě U Černého orla, který byl vždycky nejznámější lékárnou, pečenou morkovou kost s bylinkovou strouhankou a opečeným chlebem. K tomu šnyta dokonalého plzeňské piva z tanku. A to vám tu dvanáctku dost možná načepuje Holka za výčepem, jak si Martina Navrátilová, ověnčená spoustou ocenění od různých porot i hostů, říká.

Lékárna je moderní šenk, takže tu hlavní roli hraje orosený půllitr piva, ale kdo by si k němu nedal hovězí Tafelspitz, svíčkovou nebo žebra?! A zase to pivo. Ať už je řezané, šnyt, hladinka, nebo mlíko, bude to zážitek. Naproti je plzeňský Andělíček, který, když se dotknete, plní všechna přání. Ale ta vám splní i Lékárna.

GastroMappka a knižní průvodce
Možná už máte v mobilu staženou Lukášovu aplikaci GastroMappka a zkoumáte s ní své momentální gastronomické okolí. „Sledující do doslova hustili, že musím něco provést se svými stránkami. Rozhodil jsem sítě a dlouho vybíral vývojáře. Nakonec jsem vybral ty, kteří byli čtyřikrát dražší než konkurence, a to i s cenou, o které tvrdí, že je poloviční. Líbilo se mi, že to hodně chtěli dělat, a přitom mají v portfoliu a na pracovním stole zvučná korporátní jména,“ vysvětluje Lukáš. Gastromapu si tak můžete stáhnout do svých mobilů a používat při cestování. Pokud dáváte přednost papírovému průvodci, kupte si knihu s názvem 365 Gastromapa Lukáše Hejlíka. Prodává v podnicích, které jsou v ní uvedeny – například v Esce nebo Myšákovi.

Článek vyšel v jarním čísle A časopisu

Čtěte PDF nebo si ho vezměte v jakékoliv restauraci Ambiente.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.