8 rad, jak (ne)fotit jídlo

18. ledna 2016
Autor:
Foto: Honza Zima
Znáte to, sedíte v restauraci a přinesou vám nádherné jídlo. Ještě před pár lety byste se do něj hned s chutí pustili. Dnes nejdřív automaticky sáhnete po smartphonu. Tohle si přece nemůžete nechat pro sebe!

Focení jídel v restauracích je celosvětový trend. Rozklikněte si na Instagramu hashtag své oblíbené restaurace a hned na vás vyskočí fotky ve všech škálách kvality – od rozmazaných obrázků, u kterých si nejste jistí, jestli si autor dal špagety, anebo kus hovězího, až po precizně a téměř profesionálně vyfocené delikatesy.

Ale věděli jste, že se kvůli tomuto trendu ve spoustě světových restaurací zpomalil servis? A že některé podniky už na dveřích avizují zákaz focení, anebo alespoň upozorňují, aby si návštěvníci při dokumentování svých pokrmů laskavě vypnuli blesk? Není to jen z ohleduplnosti k ostatním hostům, ale také vůči kuchařům. Pro mnohé z nich je výsledek jejich práce, podoba a prezentace jídla skoro až uměleckým dílem, a pokud ho někdo špatně a tedy nelichotivě vyfotí, vnímají to téměř jako urážku. Jak se takového faux-pas nedopustit?

1. Očistěte si čočku. Stačí ji pořádně otřít o triko nebo ubrousek. Špinavá čočka je totiž hlavní důvod, proč některé snímky vypadají, jako byste je vyfotili skrze zapocené sklo někde v masokombinátu.

2. Zapomeňte na automatický blesk. Pokud objektivně vyhodnotíte, že v místnosti není dostatek světla, raději nefoťte. Je to neuctivé vůči spolustrávníkům, nehledě na to, že s ostrým přímým bleskem jídla prostě nevypadají dobře.

3. Ohlídejte si světlo. Optimální je to denní. Jestliže tedy sedíte u okna nebo rovnou venku, máte vyhráno. Jen si dejte pozor, abyste si vlastním tělem nebo telefonem nestínili. Nedoporučuji ale přímé slunce, lepší je, když je světlo měkčí a stíny nejsou tak ostré. Je také dobré, když světlo přichází z druhé strany. Díky odrazům světla od jídla do čočky fotoaparátu docílíte potřebných odlesků, takže náležitě vynikne textura pokrmu i barvy jednotlivých složek.

4. Zvolte správný úhel. Pizzu nebo polévku, zkrátka jídla, u kterých nejde o vrstvy, klidně vyfoťte shora. Pokrmy, které mají suroviny ve vrstvách nebo u nichž hraje důležitou roli textura (hamburger, rozkrojený steak…), je lepší fotit ze strany. Nejlépe z úhlu vašeho pohledu tak, jak před vámi jídlo přistálo. Většina šéfkuchařů totiž myslí i na to, z jaké strany je nejlepší, aby host pokrm poprvé spatřil.

5. Vyhněte se stínům. Pokud fotíte shora, ujistěte se, že si telefonem nebo fotoaparátem nestíníte. Není nic horšího, než když jde přes polovinu fotky stín vaší ruky s telefonem.

6. Přidejte lidský faktor. Jestli chcete opravdu pěknou fotku – podobnou těm, jaké vídáte na blozích nebo v časopisech o vaření – a jde vám i o zachycení atmosféry, zahrňte do kompozice lidi. Můžou to být třeba ruce vašeho kamaráda, nebo přítelkyně držící příbor nad talířem s jídlem. I tohle vám přinese nějaký ten „lajk“ navíc.

7. Nerušte okolí. Pokud to aspoň trochu jde, nestoupejte si a nepobíhejte s foťákem okolo stolu. Pro ostatní hosty je to v lepším případě úsměvné, v horším obtěžující.

8. Hlavně přirozeně! Případnou postprodukci snímku rozhodně nepřehánějte, pohrajte si jen se světelností, stíny, kontrastem a vyvážením bílé. Na filtry úplně zapomeňte!

Přeju vám dobré světlo, ale hlavně – dobrou chuť!

-----------------------
Instagram: @honza.zima

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.