9 + 1 nejoblíbenějších článků na Jídle a radosti

28. prosince 2021
Foto: Aneta Zimová Vrkotová
Konec roku zasluhuje rekapitulaci – a výběr toho nejčtenějšího z Jídla a radosti! Který článek zvlášť potěšil vás?

Řemeslný chleba, triky šéfkuchařů a česká klasika, ale také příběhy lidí z restaurací, kde se pěstuje řemeslo a dokazuje společenský přesah jídla a gastronomie. Přinášíme deset nejoblíbenějších článků za uplynulý rok – a do toho následujícího vám přejeme jak jinak než hodně Jídla a radosti!

5 způsobů, jak se postarat o kvásek

Pečení z kvasu nepřestává fascinovat profíky ani domácí pekaře. Není proto divu, že si tisíce z vás přečetly článek o tom, jak správně krmit, uchovávat a opečovávat záhadné společenství bakterií a kvasinek. S Maškrtnicí a šéfpekařem Esky jsme probrali nejen způsoby krmení, ale také ideální teploty pro fermentaci nebo vhodnou mouku – zkrátka všechno, co kvas potřebuje k tomu, aby byl silný a dalo se z něj péct spoustu let. P.S.: Víte, jak si poradit se zbylým kváskem v kuchyni?

Skromné jídlo aneb Recepty do 50 korun

Nás i vás nejspíš zaskočilo stravování v rodinách samoživitelů, kterým pomáhá Skromné jídlo – kampaň gastro publicistky Hany Michopulu. Ta se rozhodla vytvořit kuchařku na Instagramu, aby rodiče mohli lépe vařit i hospodařit. „Výsledkem nemá být přehlídka levných receptů z nekvalitních surovin, takových je plný internet. Recepty proto vymýšlejí převážně kuchaři a profíci z oboru. Ti totiž umějí pracovat s rozpočtem a zároveň dodat jídlu výživovou hodnotu,“ říká Hanka v článku, do kterého jsme zapojili i skromné tipy od šéfkuchařů. Co všechno se dá uvařit za 50 korun?

View post on Instagram
 

8 nápadů, jak zpracovat starý chleba

Ke čtení vás zlákala praktická otázka v titulku, ale hlavně recepty, které zdůrazňují hodnotu řemeslného chleba – a motivují k tomu, vychutnat si ho do posledního drobku! Článek obsáhl dostatek inspirace od šéfkuchařů i cukrářů, kteří tu sdíleli návod na granolu, ochucenou strouhanku a pesto, ale i na přípravu závitků, chlebové majonézy či sladkého pudinku. Radostí se neplýtvá!

Studium medicíny vyměnila za těžké hrnce

Horké pánve, stres a vedro – jaké jsou začátky v profesionální kuchyni a jak se cítí jediná kuchařka v mužském kolektivu? Nejen o jizvách, ohořelé zástěře a pokoře vám povyprávěla Tereza Komárková z Café Savoy: „Jako kuchař můžeš cestovat, obklopit se zajímavými lidmi a změnit dost věcí, protože náš přístup k jídlu hýbe světem. Jasně, má to i řadu minusů. Ztratíš spoustu volného času, pracuješ o svátcích a po večerech. Když ale objevíš přesah téhle branže, najdeš hromadu důvodů, proč zůstat a rozvíjet se dál.”

View post on Instagram
 

Chleba za stovku?

Diskusi vyvolal článek, který vysvětlil rostoucí ceny chleba v řemeslných pekárnách. Společně s pekaři jsme počítali zásadní náklady v provozu – od vstupních surovin přes vybavení až po samotnou práci. „Nespoléháme na stroje, které by za nás odvedly kus práce. Sami si bochníky válíme, tvarujeme a sázíme do pece, ve které je třikrát otáčíme. Řemeslná pekařina je zkrátka o lidech, kteří si zaslouží uznání. Zdražení chleba je způsob, jak vyjádřit, že si stojíme za kvalitou surovin i našich pekařů,“ argumentoval šéfpekař Esky Jarda Kozdělka.

Neapolská pizza po domácku

Spousta z vás se chtěla dozvědět, jak si doma upéct neapolskou pizzu. Takovou, která by měla stejně nadýchané a vypečené okraje, jako když ji vytáhne z pece zkušený pizzaiolo. Do světa domácí pizzařiny nás pozval fotograf Ambiente Honza Zima – doporučil vhodnou troubu i další vybavení a poradil, jakou použít mouku a vodu, kolik času dopřát těstu při kynutí nebo jak ho vytvarovat a naplnit. Už jste vyzkoušeli jeho osvědčený recept?

Jsme vlastenci v zástěrách

„Kuchař by měl být kreativní a hrdý na svou zemi. Rád o nás v kuchyni říkám, že jsme vlastenci v zástěrách. Vařit z českých ingrediencí totiž znamená podporovat zemědělce, ekonomiku v regionu i životní prostředí,“ tvrdil šéfkuchař Pavel Drdel. Během rozhovoru ve své strakonické restauraci Sůl a řepa se rozpovídal o lokálnosti a fermentaci, o spolupráci s farmáři a sociální roli gastronomie, ale také o tom, jaké je šířit osvětu a podnikat na malém městě.

View post on Instagram
 

Čím dochutit jídlo k dokonalosti

Úspěch na Jídle a radosti sklízel článek, který z rukávů šéfkuchařů povytáhl eso – mistrovské dochucování. Mezi řádky zazněly různé techniky, triky i recepty, které prezentují kreativní přemýšlení profíků o běžných surovinách. Po přečtení jste si tak mohli vyrobit celerovou sůl, pivní ocet i houbovou „sójovku“ a objevit potenciál droždí, cibule a citrusů, slupek z grilované zeleniny nebo hovězího loje. Tak co? Posunuli jste amatérské vaření o kulinářskou úroveň výš?

Kuře na paprice

V kategorii receptů u vás jednoznačně vítězí comfort foods. Smažák z Lokálů a holanďák letos předběhlo kuře na paprice, respektive milovaná smetanová omáčka, kterou jsme si nechali uvařit hned v několika pražských podnicích. Tam nás znovu přesvědčili o tom, že klasika není jen jedna – postup se respektuje stejně jako poctivý cibulový základ a silný drůbeží vývar, ovšem dochucení a servis určuje šéfkuchař, koncept a jeho pojetí tradice. Hlasujete pro hotovku z Bufetu, Esky, nebo z Kro Kitchen?

+

SOS – gastronomie hledá lidi

Desítku nejvíce vyhledávaných článků v roce 2021 doplňuje zamyšlení, které se pokusilo navrhnout odpověď na palčivou otázku současné gastronomie. Nezískalo sice tolik přečtení a už vůbec nezapadá mezi populární témata, zato nese poselství pro budoucnost řemesla, kterému nezbývá než popřát více oddaných rukou! „Musíme se zastavit a podívat se, jestli jsme opravdu dobrými zaměstnavateli a dáváme svým lidem to, co potřebují k práci a ke štěstí. Jedno bez druhého totiž nemůže fungovat,“ zdůraznil tehdy šéfkuchař Café Savoy František Skopec – a platí to pořád!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.