9 + 1 seriálů na Netflixu, které vám spraví chuť

20. října 2019
Foto: Courtesy of Netflix
Zajímá vás, jak svět ovlivňuje to, co dennodenně jíme? Rádi cestujete za jídlem a ptáte se, proč teď všichni ujíždějí na mexických tacos? Podívejte se na jeden z následujících seriálů.

Street Food

Letošní projekt od tvůrců seriálu Chef’s Table dokumentuje úplně jinou tvář gastronomie – místo fine diningu a příběhů michelinských šéfkuchařů zachycuje atmosféru a kulturní význam pouličního jídla v devíti asijských zemích. V každé epizodě se podíváte na trhy, do stánků a malých bister a spolu s tím nahlédnete i do nelehkého života místních, kteří se rozhodli zachovat (a zároveň i modernizovat) tradici autentického street foodu a tvář jejich města. Po téhle sérii plné exotických jídel a neuvěřitelných osudů nejspíš dostanete chuť koupit si letenku a ochutnat celý svět.

Ugly Delicious

Proč některá jídla milujeme víc než jiná? Odkud pocházejí a jak se vyvíjejí v různých částech světa? Šéfkuchař a rebel David Chang vyzývá na souboj tradici a globalizaci – aspekty, které se střetávají a mění podobu nejpopulárnějších jídel, jako je smažené kuře, pizza, tacos, BBQ nebo tortellini. V osmi epizodách navštíví šéfkuchaře, aktivisty, novináře i přátele, kteří jídlo vnímají jako součást naší identity a zároveň jako most mezi odlišnými kulturami. Připravte se na neapolskou pizzu v Tokiu a mexické tacos v Kodani – na provokaci, trochu historie a zábavnou analýzu našich chutí.

Taco Chronicles

Varování, pokud máte zrovna hlad: tenhle seriál může způsobit akutní chuť na mexické jídlo! Taco Chronicles je temperamentní oslavou jednoho z nejoblíbenějších jídel na naší planetě, které je současně fiktivním vypravěčem celého dokumentu a průvodcem na cestě po Mexiku. Šest dílů představí šest známých druhů tacos a spolu s nimi i nejdůležitější ingredience, techniky a klasické i moderní recepty. Poznáte i šéfkuchaře a Mexičany, kteří vám vysvětlí, co všechno pro ně tenhle národní poklad – kukuřičná placka se šťavnatou náplní – znamená.

Rotten

Ani jedna řada nepatří právě k nejzábavnější nabídce Netflixu, přesto by měl tuhle dokumentární sérii vidět doslova každý. Hlavním cílem autorů je odkrýt zkaženou tvář globální produkce a veřejně upozornit na korupci, narušený potravinový řetězec a plýtvání potravinami. Nové epizody sledují avokádovou válku v Mexiku, produkci cukru a čokolády nebo situaci v jižní Francii, kde vinaře ničí levný import ze Španělska a Číny. Poněkud šokující, ale důležitý pohled na realitu, která se nás jako konzumentů dotýká víc, než si myslíme.

Cooked

Čtyři díly fascinujícího dokumentu vznikly na základě stejnojmenné knihy Michaela Pollana, která se pokouší vysvětlit, jak vaření proměňuje jídlo a naši civilizaci. Michael se potkává s odborníky (a nejen s nimi), popisuje základní živly a jejich využití v kuchyni, peče chleba, fermentuje, vyráží na lov a objevuje kouzlo BBQ, ale taky přemýšlí, jakou roli hraje oheň v gastronomii a jaké jsou následky průmyslového zpracovávání potravin. Povedená kombinace teorie a praxe, u které vydrží sedět profesionál i laik.

The Mind of a Chef

Není to žádná horká novinka, ale právem se řadí mezi nejoblíbenější seriály z produkce Anthonyho Bourdaina. Sérii The Mind of a Chef popsali kritici jako o inteligentní show o vaření. Každá řada je poznávacím zájezdem do kuchyně a mysli známých šéfkuchařů, jako je David Chang, Sean Brock, April Bloomfield, Magnus Nilsson, Gabrielle Hamilton, Alain Passard nebo Ludo Lefebvre. Cestují, vaří, vypráví a předávají spoustu cenných rad a informací – o surovinách, technikách, receptech, tradicích i o životě v kuchyni.

The Chef Show

Jídlo spojuje! Tahle myšlenka se nese celým seriálem The Chef Show. Jeho autoři se rozhodli natočit důkaz o tom, jak důležité a zábavné je scházet se u jednoho stolu. Herec, režisér, scénárista a gurmet Jon Favreau a šéfkuchař Roy Choi se seznámili díky filmu Šéf a z jejich spolupráce a přátelství se zrodilo několik dílů o vaření, které se odehrává v kuchyni, ve food trucku, na lodi, anebo třeba na farmě. S kuchařskými i filmovými hvězdami si kromě jídla a receptů stihnou vyměnit zkušenosti, názory a osobní příběhy.

Salt, fat, acid, heat

O knize americké šéfkuchařky íránského původu Samin Nosrat už jsme psali, za zmínku však stojí i čtyři díly filmu, který podle ní loni natočil Netflix. Co epizoda, to jeden element, ale taky různé suroviny a země. Samin cestuje za kuchaři, farmáři a producenty, aby s nimi na severu Itálie ochutnala olivový olej, v Japonsku zase miso nebo sojovou omáčku a v Mexiku salsy. Seriál je stejný jako Samin a její kniha – energický, přirozený a srozumitelný i začátečníkům.

Million Pound Menu

Sen o vlastní restauraci zní romanticky, soutěž Million Pound Menu vás ale přesvědčí, že není všechno gastro, co se třpytí. V téhle reality show jde o milion liber, které by mohly podpořit rozjezd jednoho ze soutěžních nápadů. Scénář je pokaždé stejný – soutěžící představí investorům koncept a plán, který si pak během tří dnů vyzkouší uvařit a servírovat naostro ve svém budoucím podniku. Jestli chcete zjistit, s čím bojují začínající kuchaři a nadšenci, když se z food trucků a vypůjčených kuchyní přesunou do skutečného restauračního provozu, zkoukněte aspoň jeden díl.

Breakfast, lunch and dinner

Pozítří startuje na Netflixu nová show Davida Changa a bude se zase cestovat, tentokrát do L. A., Marrákeše, Phnompenhu a Vancouveru. Doprovázet ho budou celebrity, které mají s gastronomií společné jenom to, že rádi jedí. A jaký je cíl? Zkusit něco nového, ochutnat něco jiného a projíst se od snídaně přes oběd a večeři až k historii a kultuře jednotlivých měst. David si tak plní další sen a propojuje v seriálu to, co miluje – skvělé jídlo, cestování, povídání, seznamování se a sdílení.

Netflix spustil české rozhraní a postupně doplňuje české titulky a dabing ke spoustě filmů i seriálů! Užijte si to!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.