Facebook

9 tipů, jak přežít Vánoce v restauraci

544
17. prosince 2018 Autor: neznámý

Každý rok je to stejné – dvakrát tolik hostů než jindy, velké rezervace a natlakované emoce personálu, který marně hledá čas i na rodinu, natož na sebe. Pro číšníky, kuchaře i manažery znamenají Vánoce nepřetržitý maraton. Jak doplnit energii a vydržet až do Silvestra?

1. Spolu!
I kdybyste ostatní body nečetli, zapamatujte si kouzelné slovíčko „spolu“. Příval hostů a zvýšený tlak můžete zvládnout jen jako sehraný tým. Společná snídaně, pivo po směně, krabička cukroví pro kolegy nebo výpomoc na jiném stanovišti – pomáhejte si. A klidně sdílejte i únavu a paniku z toho, že sami nestíháte ani nakoupit dárky.

2. Vneste nový impuls
Napjatou atmosféru v týmu uvolníte nečekanou maličkostí, která pobaví, nasytí a na chvíli přeruší koloběh objednávek a kasírování. Co takhle soutěž, kdo prodá víc bramborového salátu? Anebo personálka z vedlejší restaurace? Příjemné nabourání každodenní rutiny podrží vaše lidi nad vodou, když je to nejvíc potřeba.

3. Odměňujte (se)
Motivace je zásadní po celý rok, ale v prosinci by měl tým dostat dvojitou dávku. Ať už je to pochvala v pravou chvíli, finanční bonus, delší volno v lednu, anebo pořádný večírek v únoru. Místo abyste pořád řešili, jak přežít Vánoce, myslete na to, jak si naplno užít úlevu, která přijde po Novém roce. Když je na co se těšit, ubíhá rychleji i patnáctihodinová šichta.

4. Plánujte včas a důkladně
Nejen povánoční oslavy, ale především směny, objednávky, speciální nabídku i případnou změnu otevírací doby. V prosinci by se měli všichni soustředit pouze na svoji práci a hladký provoz. Podmínkou je včasná příprava a plán B pro případ katastrofických scénářů. Čím dřív a lépe se pojistíte, tím menší je pravděpodobnost, že něco vybouchne.

5. Berte reálný počet rezervací
Stálý host, náhodný kolemjdoucí nebo sváteční rodinná večeře. V období Vánoc byste rádi vyhověli všem, ale ať jste sebelepší organizátoři, omezenou kapacitu má nejen váš podnik, ale také personál. Vyhněte se rezervacím, které nejste schopni utáhnout, doporučte spřízněnou restauraci a raději se zaměřte na to, aby se u vás hosté cítili skutečně svátečně.

6. Zkraťte menu
Kratší jídelní lístek sníží stres v kuchyni ve chvílích, kdy se restaurace plní očekávanými a nedočkavými hosty. Kuchaři se plně soustředí na pár vybraných jídel, neztrácejí přehled ani nervy a obsluha se nemusí omlouvat za delší přípravu. Zvlášť firmám a větším skupinám nabídněte omezený seznam pokrmů, anebo si vytvořte vánoční menu tak, abyste předvedli to nejlepší ze svého umu, a přitom eliminovali zbytečné komplikace.  

7. Najměte posily
Přesčasům se o Vánocích vyhnou málokde, i tak je ale důležité myslet na psychickou i fyzickou pohodu kolegů. Najměte si na prosincové směny posily. Studenti ocení možnost přivýdělku a zaměstnanci stihnou vydechnout a nasát alespoň trochu sváteční atmosféry. Investice do několika rukou navíc se vám bohatě vrátí, zato vyčerpaná a otrávená obsluha tržbu nezvýší, o atmosféře v týmu nemluvě.

8. S kritikou opatrně
Zpětná vazba je sice důležitá, o Vánocích však každou výtku zjemněte a odpusťte si pichlavé poznámky. Vaši kolegové mají, ostatně stejně jako vy, hlavu plnou starostí a pracovních i osobních úkolů, na které bylo včera pozdě. Menší přešlapy pomozte napravit a kritiku těch větších si nechte na leden. Darujte si navzájem pochopení a podporu.

9. Zpříjemněte si to
Jasně, lenošení s dětmi u pohádek by bylo výrazně příjemnější než pobíhání po place a kachnu se zelím byste raději poobědvali u babičky než servírovali hostům. Nevadí! Nakrájejte si na personálku vánočku, pusťte si koledy nebo jiné vánoční songy, o pauze si spolu zapalte sváteční cigaretu a vnímejte hosty, jako by to byli staří známí, kteří vám přišli popřát hezké svátky. Prostě si to udělejte hezké!

Předvánoční „papiňák“

Načíst další článek...