9 tipů, jak přežít Vánoce v restauraci

17. prosince 2022
Foto: Honza Zima
Každý rok je to stejné – dvakrát tolik hostů než jindy, velké rezervace a natlakované emoce personálu, který marně hledá čas i na rodinu, natož na sebe. Pro číšníky, kuchaře i manažery znamenají Vánoce nepřetržitý maraton. Jak doplnit energii a vydržet až do Silvestra?

1. Spolu!
I kdybyste ostatní body nečetli, zapamatujte si kouzelné slovíčko „spolu“. Příval hostů a zvýšený tlak můžete zvládnout jen jako sehraný tým. Společná snídaně, pivo po směně, krabička cukroví pro kolegy nebo výpomoc na jiném stanovišti – pomáhejte si. A klidně sdílejte i únavu a paniku z toho, že sami nestíháte ani nakoupit dárky.

2. Vneste nový impuls
Napjatou atmosféru v týmu uvolníte nečekanou maličkostí, která pobaví, nasytí a na chvíli přeruší koloběh objednávek a kasírování. Co takhle soutěž, kdo prodá víc bramborového salátu? Anebo personálka z vedlejší restaurace? Příjemné nabourání každodenní rutiny podrží vaše lidi nad vodou, když je to nejvíc potřeba.

3. Odměňujte (se)
Motivace je zásadní po celý rok, ale v prosinci by měl tým dostat dvojitou dávku. Ať už je to pochvala v pravou chvíli, finanční bonus, delší volno v lednu, anebo pořádný večírek v únoru. Místo abyste pořád řešili, jak přežít Vánoce, myslete na to, jak si naplno užít úlevu, která přijde po Novém roce. Když je na co se těšit, ubíhá rychleji i patnáctihodinová šichta.

4. Plánujte včas a důkladně
Nejen povánoční oslavy, ale především směny, objednávky, speciální nabídku i případnou změnu otevírací doby. V prosinci by se měli všichni soustředit pouze na svoji práci a hladký provoz. Podmínkou je včasná příprava a plán B pro případ katastrofických scénářů. Čím dřív a lépe se pojistíte, tím menší je pravděpodobnost, že něco vybouchne.

5. Berte reálný počet rezervací
Stálý host, náhodný kolemjdoucí nebo sváteční rodinná večeře. V období Vánoc byste rádi vyhověli všem, ale ať jste sebelepší organizátoři, omezenou kapacitu má nejen váš podnik, ale také personál. Vyhněte se rezervacím, které nejste schopni utáhnout, doporučte spřízněnou restauraci a raději se zaměřte na to, aby se u vás hosté cítili skutečně svátečně.

6. Zkraťte menu
Kratší jídelní lístek sníží stres v kuchyni ve chvílích, kdy se restaurace plní očekávanými a nedočkavými hosty. Kuchaři se plně soustředí na pár vybraných jídel, neztrácejí přehled ani nervy a obsluha se nemusí omlouvat za delší přípravu. Zvlášť firmám a větším skupinám nabídněte omezený seznam pokrmů, anebo si vytvořte vánoční menu tak, abyste předvedli to nejlepší ze svého umu, a přitom eliminovali zbytečné komplikace.

7. Najměte posily
Přesčasům se o Vánocích vyhnou málokde, i tak je ale důležité myslet na psychickou i fyzickou pohodu kolegů. Najměte si na prosincové směny posily. Studenti ocení možnost přivýdělku a zaměstnanci stihnou vydechnout a nasát alespoň trochu sváteční atmosféry. Investice do několika rukou navíc se vám bohatě vrátí, zato vyčerpaná a otrávená obsluha tržbu nezvýší, o atmosféře v týmu nemluvě.

8. S kritikou opatrně
Zpětná vazba je sice důležitá, o Vánocích však každou výtku zjemněte a odpusťte si pichlavé poznámky. Vaši kolegové mají, ostatně stejně jako vy, hlavu plnou starostí a pracovních i osobních úkolů, na které bylo včera pozdě. Menší přešlapy pomozte napravit a kritiku těch větších si nechte na leden. Darujte si navzájem pochopení a podporu.

9. Zpříjemněte si to
Jasně, lenošení s dětmi u pohádek by bylo výrazně příjemnější než pobíhání po place a kachnu se zelím byste raději poobědvali u babičky než servírovali hostům. Nevadí! Nakrájejte si na personálku vánočku, pusťte si koledy nebo jiné vánoční songy, o pauze si spolu zapalte sváteční cigaretu a vnímejte hosty, jako by to byli staří známí, kteří vám přišli popřát hezké svátky. Prostě si to udělejte hezké!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.