Africkou, nebo americkou?

16. května 2016
Ilustrace: Jan Šrámek
Když se vás barista zeptá, jestli si dáte Etiopii, Kolumbii, anebo Rwandu, tápete a vybíráte metodou pokus-omyl? V tom případě se vám bude hodit náš stručný a přehledný kávový manuál. Ujasněte si základní rozdíl mezi zrnky z Ameriky a Afriky, pak začněte odhalovat nuance káv z jednotlivých zemí a učiňte tak přítrž kávovým přešlapům.

Základní rozdíl a zároveň vodítko pro to, jak v kavárně vybírat? Samozřejmě existují výjimky, ale obecně vzato platí, že americké kávy, třeba z Brazílie nebo Kolumbie, mívají nižší aciditu (kyselost) a vyváženější chuť. Jsou spíše sladké, s hutnějším krémovým tělem. Budou tedy chutnat kávovým začátečníkům a věčným klasikům.

Oproti tomu kávy z Afriky jsou překvapivé a zábavné, často připomínají čaj, nebo dokonce ovocný džus. Potkáte tu tóny lesního ovoce, rybízu či citrusů, šťavnatou chuť a květinové aroma. Rádi experimentujete a chcete objevovat něco nového? Tyhle kávy vás budou bavit.

AFRIKA

Etiopie

Etiopie je kolébkou kávy. Produkuje mnoho odrůd, kávy promyté i naturální. Ty promyté se vyznačují jemnou, čistou a lehkou chutí s tóny ovoce, převážně citrusů, ale také třeba žlutého melounu. Můžete objevit i tóny černého čaje a medu. Když přivoníte, překvapí vás květinové aroma, často podobné jasmínu. Promytá Etiopie je svěží káva střední acidity.

Oproti tomu naturální Etiopie ohromí sladkou a plnou chutí. Setkáte se s tóny lesního a peckovitého ovoce, často s alkoholovým twistem – představte si višně v rumu nebo čokoládě. Pokud hledáte kávu výrazné chuti i vůně, naturální Etiopie vás nadchne!

Keňa

Máte chuť na osvěžující, výrazně kyselou kávu? Vsaďte na Keňu! Právě odsud pocházejí kávy s výraznou, jiskřivou aciditou. Jsou šťavnaté a svěží, s tóny bobulovitého ovoce, ať už jde o červený či černý rybíz, anebo o borůvky. Škála je široká a může zahrnovat i rebarboru, brusinky, ostružiny, či dokonce rajčata.

Rwanda

Chuťově vyvážená káva střední acidity. Nadchne vás sladkost podobná medu, čokoládě či karamelu s citrusovými, hlavně pomerančovými tóny. Typický je kořeněný závěr a jablečná kyselost. Káva z Rwandy je však neblaze proslulá tzv. potato defektem; tak se označuje vada, při níž bakterie napadne zrna a ta jsou pak cítit jako syrová brambora – a také tak chutnají.

Burundi

Káva z Burundi nabízí nepřebernou škálu chutí: od jemných, ovocných tónů až po ty čokoládové a oříškové. Káva s nižší aciditou a květinovou vůní překvapí dotekem sladkého, zralého ovoce, jako je ananas. Ovocná sladkost přechází do hutnějších tónů karamelu a hnědého cukru. V kávě z Burundi se taky čas od času objeví zmíněný bramborový defekt.

JIŽNÍ A STŘEDNÍ AMERIKA

Brazílie

Tahle země je největším producentem kávy na světě, pochází odsud 35 % světové produkce. Káva je téměř vždy sladká, obvykle s hutným, krémovým tělem a nízkou aciditou. Těšte na tóny čokolády, nugátu a lískových ořechů, ale také arašídů, kešu a mandlí.

Kolumbie

Káva nízké až střední acidity s krémovým, plným a sladkým tělem. Chuti dominují oříšky a čokoláda, mohou však problesknout i tóny peckovitého ovoce, například třešní či švestek, ale také vanilky, karamelu a kakaa.

Guatemala

Komplexní káva střední, jiskrné acidity, přesto sladká a vyvážená. Dopřejte si nápoj s tóny citrusových plodů, které se přehoupnou až do kakaa, karamelu, ořechů či hořké čokolády, a poté do kořenitého závěru.

El Salvador

Sladká, hutná a krémová káva. Vychutnáte si tóny sušeného či kandovaného ovoce, například fíků, ale také čokolády a karamelu. Komplexní káva s nízkou aciditou a sametovým tělem; někdy překvapí i chutí připomínající máslové sušenky a nugát.

Kostarika

Zdejší kávy patří k nejvyváženějším. Vynikají sladkou a čistou chutí, takže pokud kávu právě začínáte objevovat, tahle je přesně pro vás! Očekávejte tóny nugátu, mléčné čokolády a lískových oříšků společně se sladším peckovitým ovocem.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.