Anglické puby

21. srpna 2018
Foto: Lenka Požárová
Co si dát, a hlavně kde? Přehled vyhlášených londýnských pubů v podání Lenky Požárové.

Říká se, že Londýn má skvělou historii i pivo. Když však Čech narazí na zdejší pivo ale, radostí skákat nebude. Tradiční anglická ales, tedy piva se svrchním kvašením, se čepují za ručního pumpování, skladují se jen při sklepní teplotě, bez chlazení, a nepřidává se do nich oxid uhličitý. To proto se nám zdají teplá a zvětralá.

K dostání tu jsou i ležáky, ale i zde platí, že jiný kraj, jiné zvyklosti. Oblíbená a tradičně vařená jsou především IPA (Indian Pale Ale, tedy ale s přidáním chmele, aby pivo v dávných dobách vydrželo cestu lodí do teplé koloniální Indie), temný porter (tmavé hořké pivo s praženým sladem) či krémovější a sladší stout (Guinness budiž jeho zářným příkladem). Pivo se v Anglii čepuje do pint, které mají o něco větší objem než nás půllitr (přesně 568 ml), nebo do půlpint.

Pivo z veřejného domu
Název pub vznikl zkratkou z public house, což býval veřejný dům s licencí na výčep. Slovem veřejný se jen dávalo najevo odlišení od členských klubů. V pubech, chtělo by se říct krčmách, se dříve setkávala společnost a je k nevíře, kolik těchto míst si zachovalo původní atmosféru, dost odlišnou od našich čtvrtých cenových kategorií. Dřevěná ostění, zrcadla s gravírovanými nápisy, lustry, broušená skla ve výlohách (aby zůstali hosté skryti před veřejností z ulice), krby...

Tradičními hospodskými jídly bývají fish and chips, sýrové prkénko s čatním a ovesnými sušenkami (Ploughman’s lunch), Scotch eggs (smažená koule z mletého masa, uvnitř jsou vejce, a osmažená), bangers and mash, což je buřt s bramborovou kaší a cibulovou omáčkou, či koláče s masovými náplněmi (pies). U těch jsou odjakživa oblíbené náplně steak and ale nebo shepherd’s pie s mletým jehněčím a hovězím. Nepodává se v koláčové krustě, ale s vrstvou zapečené bramborové kaše rozetřené na mase.

Dnes je jen v samotném Londýně sedmdesát mikropivovarů a zajít si na pivo po práci je oblíbeným zvykem. I když hospodu najdete na téměř každém kroku, přikládám své tipy, co neminout.

Princess Louise
Pokud bych vás měla vzít do jedné z nejkrásnějších a nejzachovalejších starých londýnských pivnic, vzala bych vás jistojistě sem. Dveře jsou tu dvoje, ale ani jedněmi se neocitnete hned ve velké místnosti s pípou. Vkročíte do postranní chodby, ze které vede několik vchodů do kójí jako v divadle. Prý se takto dřív separovaly různé třídy pracujících.

Jsou tu skla s leptanými ornamenty, vitrážová okna, mramorové sloupy i barevné dlážděné chodby. Stolů je jen pár, zato spousta malých sedátek. Točí se tu pivo z pivovaru Samuel Smith Brewery. U místních je nejoblíbenější Old Brewery Bitter (přesně ten ale, který je teplý a bez bublinek), ale dostanete tu i pale ale, lager, stout či cider.

Crabtree
Jestliže je teplo a bez deště (což se stává i v Londýně, a docela často), zamiřte na procházce po stezce kolem Temže do hospody Crabtree a sedněte si na zahrádku u vody. Na jídelníčku mají hodně dobré věci, třeba těstoviny s ragú z hovězích líček nebo lososa s bramborami s medvědím česnekem.

Doporučuju naplánovat si návštěvu na neděli, protože to se podává pečínka (Sunday roast). Pečené brambory, pečený pastinák s mrkví a pak pečené kuře, hovězí nebo skvělý bůček stočený do rolky. K tomu nechybí tradiční příloha, tedy yorkšírský pudink. Mimochodem dělají tu nejlepší, jaký jsem kde ochutnala. Na čepu mají pár dobrých piv a skvělý nesladký cider od Hazy Hog.

Harwood Arms
Je to první hospoda, která v Londýně dostala michelinskou hvězdu. Často si tu bez rezervace nesednete, ale na baru by se místo najít mělo. Specializují se na anglickou kuchyni s důrazem na zvěřinu. Začněte ovesnými sušenkami s kuřecí paštikou (nelekněte se nasládlé chuti) a plynule přejděte ke Scotch egg. Vejce je netradičně obalené v mleté zvěřině, ne v běžném mletém masu, a podávané osmažené a teplé.

Spíše než pivem jsou vyhlášení opulentními nedělními pečínkami, servírovanými na prkně s yorkšírským pudinkem. Já tu ochutnala povedeného jelena s uzeným morkem.

Mother Kelly’s
Třicet tři položek na čepu, a komu by to bylo málo, tak i spousta zajímavých lahví v lednicích. Moderní pivnici u nádraží Vauxhall najdete v železničním podloubí, takže je tu hukot. Skvělé místo k vychutnávání místních pivních specialit! Pokud toho chcete stihnout víc, čepují půlpinty či třetinky.

Limitovaná triple IPA pivovaru Magic Rock zvaná Un-Human CannonBall mi vyrazila dech. Citrusovou chutí, sytě oranžovou barvou i krásnou hořkostí. Ochutnat můžete i mocchaccino stout a nevynechejte některý ze ciderů. Jejich Cheeky Cherry Still Cider, tedy cider macerovaný s třešněmi, je správně hořko-trpký a skvěle osvěží. Kdo potřebuje k zakousnutí něco jiného než sýrové či salámové prkénko, venku prodávají z maringotky dost vymazlené kebaby.

Anspach and Hopday
Mikropivovar s nezapamatovatelným názvem sídlí v těsné blízkosti trhu Maltby a jen kousek od budovy Shard. Místo je nevelké, sedí se buď na lavicích vevnitř – skoro se můžete opírat o pivní tanky –, ale většina hostů stejně postává venku. Když je hezky. Z čepu tu ochutnáte porter s kávovo-čokoládovu chutí (ve vedru díky své teplotě opravdu neosvěží), stout sladší díky sladu, ale či IPA. Vyžívají se i v experimentálních chutích, takže v zimě a na jaře tu vyzkoušíte třeba stout s mořskou solí a chilli. Nabízejí i ochutnávkové vzorky, tzv. tasting flights. Otevřeno mají jen v pátek odpoledne a o víkendech i přes den.

Hawkes Cidery & Taproom
V železničním podloubí (ta jsou tu totiž na malovýrobu jak dělané) se nachází tento opravdu hodně povedený výčep specializovaný na cidery. K ochutnání je toho spousta, a ještě větší výběr mají zalahvovaný v lednicích. Nechci vám do toho kecat, ale běžte do těch tradičně suchých přirozeně fermentovaných, tedy bez dosycení bublinkami. Při výběru vám pomůže tabule s vysvětlivkami, nebo si řekněte o ochutnávku. Skvěle mi sedl cider Bird Barker z dílny cidrerie Ross on Wye.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.