Víno je společník lidských setkávání

2. prosince 2015
Foto: Jan Červenka
V půlce listopadu vydala Barbara Myšičková knihu s názvem Božská réva. Křest proběhl minulý týden v nově otevřeném vinném klubu Bokovka v Dlouhé ulici. Na téměř 400 stranách se střídají šéfkuchaři a sommeliéři z různých podniků, vinaři a vínomilci rozmanitých profesí. Jsou mezi nimi i šéfkuchař La Degustation Oldřich Sahajdák, vrchní sommelier již zmíněné Bokovky Roman Novotný a sběratel umění Jan Bejšovec.

Jak vás napadlo napsat tuto knihu?

Měla jsem už zkušenost z předchozích knih - Biomenu a Fishmenu, na nichž jsem spolupracovala. Chtěla jsem navázat něčím tematicky jednoduchým. Stejně jako se ve Fishmenu řešila pouze sladkovodní ryba, v Božské révě se řeší pouze víno, respektive réva, která je za tím vším. Přišlo mi to jako skvělé téma, protože podle mě je víno fenomén - společník lidských setkávání.

Měla jste nějakou profesionální zkušenost s vínem?

Ne, jsem vinný laik a vždycky jím budu, ale dobré jídlo a víno mě zajímá, stejně jako práce, která je za tím vším. Kniha vznikala tak, že jsem dávala dohromady lidi, kteří vínu a révě rozumí. Nemají bohužel čas psát o tom, čemu se neustále věnují. Proto jsem oslovila lidi, kteří jsou mistři ve svém oboru, s těmi jsem potom dělala rozhovory.

Stejně jako u předchozí knihy začíná každá kapitola hostinou, u které lidé rozebírají nějaké téma. Předtím to byla ryba, tady je to víno. Šéfkuchař něco uvaří, sommelier napáruje se víno a potom se o něm u stolu všichni baví. Téměř řtyři sta stran je rozděleno do sedmi kapitol. Knihu symbolicky otevírá aperitiv a uzavírá digestiv.

Jak se vám pracovalo s Oldřichem Sahajdákem?

Spolupráce s Oldou byla úžasná. Znám ho už z prvního projektu, knihy Biomenu. Velice si ho vážím. Chtěla jsem po něm, stejně jako po dalších šéfkuchařích, aby v této knize představil, jak připravuje menu. Neměl to tentokrát být receptář, chtěla jsem hlavně ilustrovat ten proces, jak jídlo vzniká. Navíc těžko si někdo udělá doma například jeho chlebovou zmrzlinu, i když pro čtenáře určitě mohou být uvedené postupy inspirací.

Olda jel vařit do moderního vinařství Galových na Pálavu a oni mu k menu napárovali víno. Roman Novotný zase pároval místní víno k menu Tomáše Levého hned za kopcem, v Café Fara.

Jak dlouho kniha vznikala?

Asi před rokem a půl jsem ten nápad dostala a oslovila první lidi. Minulá sezóna byla navíc pro vinaře velice náročná, tak jsem alespoň ráda, že jsem mohla i toto pro ně výjimečně těžké období zachytit na papír. Díky vinaři Jaromíru Galovi můžeme v knize na velké ploše sledovat rok na vinici včetně starostí i radostí, které jim každý rok přináší. Toto povídání tvoří srdce knihy a přispívá k tomu, aby se kniha stala nadčasovou.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.