Baví mě jít proti proudu

22. července 2016
Foto: Honza Zima
Je jí 29 let, pochází z Brandýsa nad Labem – a jako členka Lokálního marketingu vymyslela a prosadila Oběd pro dalšího, jeden z výrazných projektů Ambiente. Proč se našla právě v téhle práci a jak v ní může uplatnit své silné stránky?

Aničko, co tě vlastně přivedlo do Ambiente?

Vystudovala jsem historii, která je mi do teď koníčkem, ale vždycky jsem raději trávila čas s lidmi než u papírů. Takže můj život brzy nabral jiný směr. Začala jsem brigádničit jako barmanka a v mezičase v Klementinu psala bakalářku. V baru jsem objevila i ty svoje stránky a schopnosti, o kterých jsem do té doby nevěděla. Šlo mi to, a nakonec jsem se dostala jako provozní do Paláce Akropolis. Najednou jsem měla na starost dva noční bary, restauraci a kavárnu. No a dál je to už historie – jednoho dne přišli Bára a Tomáš Karpíškovi a Tomáš mě začal lanařit do Ambiente, až mě v březnu 2014 zlanařil.

Na jakou pozici?

Nastoupila jsem jako event manažerka v cateringu. Z akcí pro čtyři sta lidí v Akropoli se najednou staly ty pro desetinásobek, takže jsem svoje zkušenosti mohla uplatnit v úplně jiném měřítku. Nicméně jsem pořád hledala něco svého, a popravdě řečeno, klidnějšího. A našla jsem – novou pozici specialisty Lokálního marketingu. V téhle práci jsem se hned cítila dobře, asi i proto, že jsem jí mohla dát i vlastní náplň a zároveň se něco přiučit.

Co třeba?

Odmala jsem tíhla k tomu, dělat si věci po svém, a teď se musím domluvit se sedmi manažery restaurací. Naučila jsem se víc naslouchat a nebýt takový solitér.

Jak to zatím v Lokálním marketingu jde?

Jsme na dobré cestě. Těší mě, že se nám podařilo v Lokálech oživit staré tradice a držet se jich. Lidi mají rádi naše zabijačky, slavíme Velikonoce, Tučný čtvrtek… akce, které ze svého Lokálu znáte. A samozřejmě mám radost z Oběda pro dalšího. Zatímco dřív bylo zvykem zvát lidi na jídlo domů, dnes hodně chodíme do restaurací. Dali jsme tak hostům a štamgastům možnost koupit v Lokále oběd někomu, kdo ho potřebuje a za běžných okolností by si ho dovolit nemohl.

Důležitý je i společenský aspekt…

Přesně. Oběd pro dalšího je možnost naobědvat se pro lidi, kteří jsou třeba bez domova, takže sami by do restaurace nešli. Ale taky to pro ně je kontakt s ostatními, šance pocítit sounáležitost a najíst se stejně důstojně jako ti, kdo by se na ně na ulici možná nedívali hezky. Vnímám to jako kus normality.

Máš největší radost právě z Oběda pro dalšího?

Jsem vážně ráda, že se nám podařilo zdolat bariéru mezi restauracemi a lidmi bez domova. Díky Obědu pro dalšího se spojilo Ambi a Nový Prostor, Pragulic, Jako doma a je to oboustranně prospěšná vazba. Všechny Lokály – a to každý z nich vede někdo jiný! – se rozhodly, že do toho půjdou, a já si toho cením. Samozřejmě není snadné přesvědčit desítky lidí o projektu, jaký tu ještě nikdo nerealizoval. Ale podařilo se a daří se – snad už na podzim se Oběd pro dalšího rozšíří i do Brna. Budeme tam spolupracovat s Novým Prostorem a nově i s organizací APLA, která se snaží usnadnit život autistům.

A co plánuješ ty sama?

Tady v Ambi plánuju zůstat tou, která otevírá nové možnosti, i když někdy třeba jdou trochu proti proudu. Marketing přece nejsou jenom loga a plakáty, ale hlavně spolupráce s lidmi. S kolegy a zaměstnanci, ale i s hosty, štamgasty a taky s těmi, kterým může Ambi pomoct.

Bavila by vás taková práce? Koukněte na www.zapojse.ambi.cz.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.