Potřebujete:
1 kg brambor (ideálně varný typ C)
250–400 g hrubé mouky
1 větší vejce (velikost L)
sůl
trochu másla na potření hotového knedlíku
1. Brambory si uvařte den dopředu, nebo je nechte dobře vychladit a poté je nastrouhejte nahrubo.
2. Do strouhaných brambor nasypte 250–400 g mouky. Její množství závisí na varném typu brambor a na tom, kolik obsahují škrobu, ale taky na ročním období. Zatímco ke konci léta bývají brambory vodnatější a méně škrobovité, v zimě je to naopak.
3. Do směsi vmíchejte vejce, trochu soli a vypracujte těsto.
4. Z těsta vytvořte zhruba půlkilové válečky a vařte je v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Během vaření s knedlíky po pár minutách opatrně pohněte, aby se nepřilepovaly ke dnu hrnce.
5. Po vytažení z hrnce potřete knedlíky máslem.
Možná se budete divit, co všechno jste o téhle (ne)obyčejné surovině nevěděli.