Brasileiro U Zelené žáby: 10 zajímavostí, které jste (ne)tušili

15. února 2023
Foto: Honza Zima
Brasileiro U Zelené žáby vítá hosty už celých dvacet let! Řadou proměn prošla nejen příprava masa a caipirinhy, ale také interiér. Vybrali jsme nejzajímavější momenty z historie restaurace – a k tomu pár čísel ze servisu all you can eat.

1. První zaměstnanci z Ria

Šéfkuchař Martin Matys vzpomíná na to, jak do Prahy dorazili první Brazilci: „Známý Tomáše Karpíška za nás v Riu podal inzerát do jednoho časopisu – a do druhého dne se přihlásilo asi sto padesát lidí. Nakonec jsme jich vybrali dvanáct. Život tady nebyl pro Brazilce úplně jednoduchý. Do Čech přiletěli 17. prosince, do velkých mrazů a bez teplého oblečení. Na letiště jsme pro ně jeli s péřovými bundami a jelením lojem, některým z nich během cesty na ubytování dokonce omrzly tváře. Z původní party nezůstal v restauraci nikdo, ale Brazilce máme v týmu dodnes. Služebně nejstarší je náš passador Wellington, veselý chlapík, který se tady dokonce oženil. Chvíli sice trvalo, než jsme si zvykli na jejich způsob uvažování, ale dneska si bez nich Brasileiro neumíme představit.“

View post on Instagram
 

2. Tým jezdí na inspirační cesty

V Brazílii byli celkem pětkrát, naposledy v São Paulu v roce 2018. To bylo těsně před faceliftem restaurace, kdy se začalo v Brasileiru grilovat na ohni. Od té doby už oheň k Brasileiru neodmyslitelně patří.

3. Dolní část restaurace byla o dost menší

Po dvou letech se ovšem probourali do vedlejšího sklepa: „Když jsme jednou večer pozhasínali, všimli jsme si, že mezi kameny prosvítá světlo. Mysleli jsme si, že někdo nechal rozsvíceno, ale bylo to z vedlejšího sklepa hotelu U Tří bubnů,“ vypráví Martin Matys. Sklep měl dokonce stejnou podlahu jako restaurace. Majitel domu nakonec sklep pronajal Brasileiru – pod dohledem památkářů se probourala zeď a podnik se rozšířil o dalších 25 míst.

4. Na začátku se grilovala jen svíčková a roštěnce

Před dvaceti lety byste v Brasileiru dostali pouze dva druhy masa – svíčkovou a roštěnce. Ostatní partie tehdy kuchaři neuměli využívat ke steakové úpravě.

5. Dům U Zelené žáby má dlouhou historii

Dům, ve kterém Brasileiro sídlí, zažil spoustu příběhů. Na této adrese dřív bývala slavná poválečná vinárna U Zelené žáby, vyhlášená nejlepším rostbífem v Praze a žernoseckými víny. Ta se v Brasileiru rozlévají dodnes.

6. Z kuchyně občas zaznívá portugalština

Šéfkuchař Martin Matys se v průběhu let naučil portugalsky, a poněvadž jsou v týmu stabilně kolegové z Jižní Ameriky, běžně se staví do role tlumočníka. Mimochodem přítomnost cizinců se dodnes projevuje i na personálce – Brazilci příliš neholdují české klasice a už vůbec nefandí knedlíku, takže si běžně pochutnají třeba na vepřu zelu s rýží.

7. 1047 hostů za den, 629 kg picanhy měsíčně

A teď pár čísel! Nejvíc hostů navštívilo Brasileiro 21. 8. 2022 – pasadoři se dost naběhali a obsloužili 1047 lidí. Za měsíc tady hosté vysrknou 4850 ústřic a spořádají přes 2 tuny grilovaného ananasu. Víc se ho prý skrmí snad jen v pražské zoo. A čím se tohle všechno zapíjí? Samozřejmě caipirinhou – měsíčně padne 147 lahví cachaçy.

8. Capirinha výhradně s ledem

Právě caipirinha se začala dělat na kostky ledu tak jako v Brazílii – barmani v Česku se tomu podivovali, protože byli zvyklí míchat caipirinhu s ledovou tříští.

9. Suroviny pocházejí z Česka i Brazílie

Řadu ingrediencí dnes odebírají od českých farmářů, některé však zásadně objednávají v Brazílii, třeba maniokovou mouku, vybrané hovězí maso nebo bílé rumy a guaranové limonády.

10. V Brasileiru se dřív podávaly také steaky a těstoviny

Koncept je stále stejný už dvacet let, churrasco se ovšem zpočátku odehrávalo pouze v dolní části restaurace. V horní části se nějaký čas podávalo menu à la carte – steaky i těstoviny.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.