Brazilská džungle poblíž Staroměstského náměstí

10. dubna 2019
Atmosféra brazilské džungle, gril s otevřeným ohněm, nový salátový bar a také návrat k původnímu názvu domu i k jeho historickým prvkům. Co se změnilo v Brasileiru U Zelené žáby poblíž Staroměstského náměstí a proč?

Denisa Strmisková

Designérka Denisa Strmisková přeladila barevnost ze žluté na zelenou – různé odstíny použila na stěnách, ale i na čalounění, dekoracích a uniformách personálu. V horní části restaurace Denisa odhalila původní omítky, do interiéru pustila víc denního světla a přidala živé květiny.

Do prostoru mezi hosty v dolním patře dostala gril na dřevěné uhlí. „Maso má skvělou kouřovou příchuť, navíc je díky zatažení při vysoké teplotě ještě chutnější a šťavnatější,“ pochvaluje si šéfkuchař Martin Matys. Také vymyslel nové servírované předkrmy a proměnil i salátový bar. „Hostům nosíme Copacabana finger food – brazilské speciality, například krokety ze sušené tresky, banánový tatarák nebo krevetky s koriandrovou majonézou. Salátový bar sestavený z čerstvých surovin teď líp funguje jako doprovod ke grilovaným masům,“ dodává šéfkuchař. Passadoři nyní hostům rovnou nabízejí ty nejlepší kousky masa – začíná se hovězí picanhou. Novinky jsou také v nápojovém lístku, zejména mezi koktejly.

Při plánování faceliftu hrála roli i historie domu U Zelené žáby: „Povídá se, že v okolním nerovném terénu se dlouho držívala voda a tvořila jezírka. V nich příšerně kuňkaly žáby. Místní z toho byli natolik na budku, že se protivná potvora dostala až na fasádu…“ cituje designérka z historickým pramenů. Proto pro ni bylo důležité vrátit místu původního ducha.

„Proměnou prošla celá horní část restaurace. Přesunuli a upravili jsme salátový bar a změnili sezení. Odhalili jsme historické stropy i původní omítky a přidali barvy, konkrétně tóny zelené a zemité cihlové,“ popisuje designérka. Ve spolupráci se studiem Haenke obohatila interiér o živé rostliny a staré plakáty. Pocházejí z brazilského antikvariátu a visely na stěnách v začátcích Brasileira před šestnácti lety.

Denisu potěšilo, jak se podařilo oškrábat omítky, které pocházejí ještě z dob legendární vinárny U Zelené žáby. „Tohle byla trochu loterie. Měli jsme dvě fotky původní vinárny. Stěny vypadaly, jako kdyby tam bouchla stará kamna, protože ve vinárně kdysi stával krb. Nevěděli jsme, co můžeme po těch letech čekat, tím spíš, že na zdech v průběhu času přibylo několik dalších vrstev. Stěny nám ale ukázaly krásnou patinu, a když jsme ještě repasovali vnitřní okna a dovnitř se dostalo víc světla, prostor se spolu s vysokým stropem úplně proměnil,“ raduje se designérka. Tečkou za návratem k historii je změna názvu – restaurace se teď jmenuje Brasileiro U Zelené žáby

Zamluvte si stůl

Přijďte ochutnat novinky v Brasileiru U Zelené žáby. Nejrychlejší cesta vede přes mobilní rezervační aplikaci Ambiente, web nebo telefon 224 234 474. Dobrou chuť!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.