Brazilská jízda v 5 krocích

13. února 2019
Foto: Jakub Dohnálek
Stůl plný předkrmů, sushi, saláty a maso grilované na ohni. To všechno zažijete v Brasileiru ve Slovanském domě. Tak si objednejte caipirinhu a jdeme na to!

1. Začněte koktejlem!
Správně řízným drinkem to začíná – připraví vás na pořádný chuťový tanec. Tradiční caipirinha nesmí chybět, ale za zkoušku rozhodně stojí i nový koktejl Brasileiro. Kombinace ananasu, koriandru a ginu, to je úplná esence Brazílie! Pokud chcete vyzkoušet něco opravdu netradičního, dejte si Pisco Sour. Peruánský nápoj z vinné pálenky vás dostane neotřelou hořkosladkou chutí, kterou zjemňuje našlehaný vaječný bílek.

2. Pár předkrmů, a jste v São Paulu
„Když jsme nedávno cestovali po Brazílii, ve většině restaurací nám na stůl servírovali rozmanité předkrmy. Rozhodli jsme se, že je nabídneme i našim hostům, abychom jim zprostředkovali co nejautentičtější zážitek,“ vysvětluje kreativní šéfkuchařka Jana Bilíková. Kuchaři se inspirovali hlavně v restauraci A Casa de Porco, která je vyhlášená právě nápaditými chuťovkami.

Co všechno ochutnáte? Jako první před vámi přistane miska s proslulými sýrovými bochánky pão de queijo. Vychutnejte si ještě teplé parmazánové těsto z maniokové mouky, která je přirozeně bezlepková. Pão funguje i jako příloha, a tak je můžete přikusovat v průběhu celé degustace.

Těšte se také na dadinhos s chilli omáčkou, které vymyslel šéfkuchař brazilské restaurace Mocotó. Jsou to kostičky z tapioky, která se vařila v mléce a pak nechala ztuhnout. Z téhle hmoty se vyříznou jednotlivé porce a osmaží se. Díky tomu jsou krásně křupavé, zatímco vnitřek zůstává lahodně vláčný.

„Skoro v každé restauraci v Brazílii podávali jako předkrm grilované klobásky. Proto jsme je zařadili i do našeho výběru. Připravujeme je ze směsi hovězího a vepřového masa,“ popisuje Jana předkrm číslo dvě.

Výbuch zdánlivě neslučitelných chutí slibuje banánový tatarák. „Kombinace je to jednoduchá, ale velmi efektní – jen banán, koriandr, šalotka, chilli, limeta a sůl,“ vypočítává Jana Bilíková.

V kastrůlcích pak najdete například grilovaná hovězí srdíčka posypaná farofou, opečenou tapiokovou moukou, která je křupavá a podtrhne chuť masa. V nabídce se mohou objevit i kostičky konfitovaného bůčku s barbecue omáčkou nebo pečený rostbíf se zauzenou majonézou. Výběr předkrmů se pravidelně obměňuje, a tak vás vždycky něco překvapí.

3. Nikkei japonská preciznost s brazilským šarmem
Zdá se vám tahle kombinace neobvyklá? Důvod je nasnadě – v Brazílii žije největší japonská komunita na světě a sushi bary tam potkáte na každém kroku. V Brasileiru se proto na sushi zaměřili ještě víc než dřív a rozšířili koutek s japonskou kuchyni.

„Brazilské sushi je prostší, zato obsahuje exotické suroviny– různé druhy zeleniny a ovoce, čerstvý sýr, ale i smažené ingredience,“ upozorňuje Jana Bilíková. Zastavte se i u nových asijských salátů například se soba nudlemi nebo mořskými řasami. Těmi to ale nekončí – bar je plný salátů a lahůdek, které optimálně doplní chuť masa.

Máte rádi teplé přílohy? Řekněte si čísníkovi třeba o hranolky s lanýžovou majonézou nebo o smažený banán

4. Maso!
Nechte doznít chuť posledního sousta sushi, objednejte si další drink a těšte se na passadora, který se k vám blíží s jehlou plnou masa grilovaného na ohni. Takhle ho kuchaři ochutnali v brazilských churrasceriích a řekli si, že hosty o tuto jedinečnou chuť nemohou ochudit. Práci jim ulehčil i fakt, že v Brasileiru působí několik Brazilců, a tak nebyl problém naučit se se s novým živlem v kuchyni pracovat.

Hned od začátku vám budou nosit ty nejlepší partie: „Několik druhů hovězího masa, které grilujeme přímo nad ohněm, dochucujeme jen mořskou solí. Nejlíp tak vynikne přirozená a rozmanitá chuť jednotlivých partií,“ konstatuje šéfkuchař Brasileira Karel Brigant. Jako jednu z prvních můžete ochutnat například picanhu, hovězí květovou špičku s výraznějším tukovým krytím i jemnější maruchu neboli hovězí plec.

Jako zpestření kuchaři na jehly sem tam napíchnou i různé typy vepřového masa, vnitřností nebo kachního masa. Pro odlehčení vyzkoušejte grilovaného lososa s maracujovou omáčkou nebo krevety grilované na česneku s limetou. Na ohni se griluje i celý ananas, jehož příjemně nakyslá chuť ideálně uzavře celou degustaci.

5. Dva druhy brazilské kávy
Výlet do Brazílie zakončete skleničkou kávy: „Tamní káva je více pražená, a proto je třeba její výraznou chuť zjemnit. Cafe tradicional se podává s kouskem čokolády s vysokým procentem kakaa. Ke cafi zinho zase servírujeme kostičku kravského sýra, který svou tučností chuť krásně uhladí,“ přidává Jana Bilíková důvod, proč kávu na konec nevynechat.

Pokud vás ještě honí mlsná, zkuste brazilský dezert quindăo se strouhaným kokosem, žloutkem a mangem.

Rezervujte si místo!

Zamluvte si stůl v Brasileiru Slovanský dům. Nejrychlejší cesta vede přes váš mobilní telefon a rezervační aplikaci Ambiente. Stahujte na App Store a Google Play.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.