Brazilské quindao

19. srpna 2016
Foto: Jakub Dohnálek
Lehoučký žloutkový krém, který voní i chutná po kokosu. Přípravou brazilského quindaa vás provede Martin Matys, šéfkuchař Brasileira U Radnice. „Brazilci mají rádi hodně sladké dezerty, takže stačí opravdu jen kousek,“ říká.

Potřebujete:

  • 100 g čerstvého kokosu
  • 200 g kokosového mléka
  • 8 žloutků
  • 300 g krupicového cukru + na vysypání zapékacích misek
  • máslo na vymazání zapékacích misek

Na omáčku (není nutné):

  • 200 g čerstvého manga
  • 100 ml mangového džusu

1.

Nastrouhejte kokos a smíchejte ho s kokosovým mlékem. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte kokosovou směs a dobře promíchejte. Zapékací nádobu důkladně vymažte máslem a vysypejte krupicovým cukrem. Můžete použít buď jednu velkou, nebo několik menších; hlavní je, aby se vám vešly do vodní lázně.

2.

Do formy či formiček vylijte promíchanou směs a vložte je do hlubšího pekáčku s poklicí. Kolem nalijte vodu tak, aby sahala do stejné výšky jako hladina quindaa. Přiklopte a zhruba hodinu a půl pečte při 140 °C. Poté odklopte a asi 8 minut dopékejte při 180 °C, dokud kokos nezíská krásnou zlatavou barvu. Voda by během pečení neměla začít vřít.

3.

Vyndejte z vodní lázně, nechte úplně vychladnout a poté opatrně vyjměte z formy.

4.

Jestli máte rádi svěžejší chutě, podávejte s mangovou omáčkou; trochu srazí sladkost dezertu. Připravíte ji jednoduše: Mango pokrájejte na drobnější kousky, zalijte mangovým džusem a promixujte úplně dohladka. V Brasileiru pak omáčku ještě pasírují přes jemný cedník.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.