Buchty s chlebovým kváskem

23. března 2020
Foto: Aneta Vrkotová
S mákem, s povidly, nebo s tvarohem? To necháme na vás! Recept na kváskové buchty z Esky je však jenom jeden. Tady ho máte.

Na 1 dávku buchet potřebujete:

  • 1 kg pšeničné mouky
  • 715 g kvásku
  • 3 vejce
  • 145 g cukru krystal
  • 30 g vanilkového cukru
  • 320 ml ohřátého mléka
  • 100 g másla
  • 100 g sádla
  • 16 g soli
  • máslo nebo sádlo na vymazání pekáče
  • náplň (makovou, povidlovou nebo tvarohovou)
  1. Do kuchyňského robota dejte prvních šest igrediencí (od mouky po mléko) a 2 minuty promíchávejte na stupeň č. 1.
  2. Když se suroviny spojí v těsto, přidejte k nim máslo, sádlo a sůl a 8 minut zpracovávejte na stupeň č. 2.
  3. Přendejte těsto do díže a nechte 30 minut stát překryté papírem.
  4. Nechte 1½ hodiny kynout. Během této doby těsto dvakrát přetužte (= promíchejte).
  5. Vykynuté těsto přesuňte na vál a rozdělte na díly. Ty naplňte, pečlivě uzavřete a vytvarujte do bochánků.
  6. Buchty vyskládejte do pekáče vymazaného máslem nebo sádlem a při 175 °C pečte dozlatova

Zatímco v profesionální pekárně se kvásek krmí několikrát denně a může se tak rovnou použít k pečení, v domácím prostředí se musí nejprve rozkvasit. V tomto případě vezměte 1/3 gramáže uvedené v receptu, tedy asi 240 g kvásku, a rozmíchejte ji s moukou a vodou v poměru 1:1 (cca 360 g mouky a 360 ml vody). Rozkvas nechte vyběhnout při pokojové teplotě, potom z něj odeberte 715 g a pusťte se do toho.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.