Byl jsem stydlivý chlapec

28. září 2015
Foto: Honza Zima
V roce 2004 vystoupil Lukáš Svoboda na Florenci ze žlutého autobusu, koupil si inzertní noviny a šel hledat práci. V kapse měl maturitní vysvědčení z obchodní akademie, za sebou vojnu a roční brigádu v brněnské hospodě. A nepil pivo.

Kariéra rodáka z Beskyd s nezaměnitelným dialektem a košilatým humorem nabrala během následujících pěti let neuvěřitelných obrátek. „Dnes to tak možná nevypadá, ale já byl stydlivý chlapec a už vůbec se mi nechtělo obcházet hospody a nabízet se. Byl jsem proto rád, když mi kamarádka řekla, že hledají někoho na zahrádku U Pinkasů," vzpomíná Lukáš.

„Pivo? Raději colu a fantu!"

Pivo ho moc netáhlo, mnohem víc cool mu připadaly cola a fanta, ale práci potřeboval. Nastávající šéf si ho tehdy změřil od hlavy k patě a zeptal se, zda je jeho melír s vystříhanými pruhy míněn vážně. Lukáš neváhal, jel se domů na Moravu ostříhat, vrátil se a celé léto roznášel pivo na zahrádce U Pinkasů. „Po sezoně vyhazovali brigádníky, ale mě si nechali. Nechtěl jsem totiž nic, ani přidat peníze, na nic jsem si nestěžoval, chodil jsem včas... Měl jsem jen jednu podmínku. Přál jsem si, aby mě přeřadili na druhou směnu. Kolega z Moravy měl totiž auto a já se ním mohl svézt za našima," popisuje Lukáš Svoboda svoje tehdejší priority.

Úspěch v Master Bartender, vyhazov a nové možnosti

Postupně se U Pinkasů vypracoval na výčepního, vybudoval si svoji štamgastskou základnu a také se zúčastnil soutěže Master Bartender. „Trochu mi to stouplo do hlavy, přestali jsme si U Pinkasů rozumět a prostě mě vyhodili," shrnuje to dnes s odstupem. Díky tomu se Lukáš v roce 2007 stal šéfem výčepu hospody Konvikt a čtyři roky poté mistrem světa v čepování piva.

„Zvláštní skupina chlápků…"

„Někdy v roce 2008 se v Konviktu začala zjevovat zvláštní skupina chlápků. Všichni byli dobře oblečení, vždycky chtěli stůl co nejblíž výčepu, pořád na mě zírali a mně se honily hlavou různý věci. Jeden z nich byl úplně nejdivnější, vždycky si objednal pivo, upil dva loky, pak na to pivo ze všech stran koukal, a když jsem se ho zeptal, jestli si dá další, přikývl," směje se Lukáš při vzpomínce na první setkání s Tomášem Karpíškem a partou lidí z Ambiente.

Skvělý výčepák i člověk

„Doslechli jsme se, že v Konviktu čepuje pivo někdo opravdu dobrý, tak jsme se šli přesvědčit na vlastní oči. Dával nám namražený půllitry a pivo měl skvělý. Velký dojem na mě udělal nejen jako výčepák, ale i jako člověk. Říkal jsem si, že musí dostat příležitost se realizovat,"dodává k tomu Tomáš Karpíšek. S Lukášem se skamarádili a začali spolu pracovat na představě o dokonalém výčepu. Po vítězném mistrovství světa v čepování v roce 2011 nastoupil Lukáš do Ambiente a o rok později se stal spoluvlastníkem firmy Lokál CZ.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.