Bylinkový tatarák z Esky

23. března 2023
Foto: Jakub Dohnálek
Tatarák se drží mezi favority na jídelních lístcích – a stává se vítaným nástrojem v rukou šéfkuchařů, kteří jeho prostřednictvím mohou snadno vysvětlit, kým jsou a za čím si stojí ve své kuchyni. Jak na to jdou v karlínské Esce?

„Původně jsme chtěli vymyslet bylinkový tatarák, který by zapadal do našeho konceptu. Zkoušeli jsme různé varianty, třeba s uzenou majonézou nebo s mletým masem ve formě placky,” vzpomíná šéfkuchař Martin Štangl na genezi jídla, které v Esce hraje roli hlavního chodu a platí za hvězdnou položku na menu. I proto si v průběhu roku zachovává stejnou recepturu – mění se pouze variace bylinek.

„Nakonec jsme se inspirovali v kodaňské restauraci Manfreds a ve spolupráci s nynějším kreativním šéfkuchařem Jirkou Horákem jsme vytvořili kombinaci, která odráží vývoj Esky, ať už je to majonéza z černého česneku, nebo hovězí garum.“

View post on Instagram
 

Recept od A do Z (pro dva)

Na majonézu:

  1. Všechny suroviny kromě oleje rozmixujte dohladka. 
  2. Malým pramínkem postupně přilévejte olej a mixujte, dokud nevznikne nadýchaná majonéza – však už to znáte
  3. Ke konci osolte podle chuti. 

Vzkaz od šéfkuchaře:

Majonéza se standardně vyrábí ze žloutků nebo z celých vajec. V restauračním provozu se ale striktně hlídá trvanlivost surovin, a proto se vejce 60 minut pošírují v sous-vide při 62,5 °C, šokově se zchladí a pak se postupně spotřebovávají do různých receptů. Kvůli bílkům je majonéza o něco hutnější a při výrobě si žádá použití mixéru.

Vařené brambory fungují jako zahušťovadlo a mají za úkol pojistit, že se majonéza nerozpojí, získá pevnou konzistenci a vytvoří krásně hladkou emulzi. Roli emulgátoru přebírá také hořčice, kterou si vyrábějí přímo v Esce – proces trvá asi dva dny. Stejně tak si v Karlíně připravují olej z černého česneku, a to ze slupek, které se po určitou dobu macerují v zastudena lisovaném slunečnicovém oleji zahřátém na 55 °C.

Přebývající majonézu můžete využít třeba do zapečeného sendviče z loupáku, k pečené zelenině (s celerem chutná báječně!) a fish & chips, na langoš nebo ke smaženému kuřeti v briošce.

Na dresink:

  • 50 ml jablečného octa
  • 50 ml hovězího garumu
  • 100 ml vody

Všechny suroviny důkladně prošlehejte v misce a dejte stranou.

Na masovou směs:

  • 140 g hovězího masa 
  • pepř a sůl (dle chuti)
  • 4 lžíce dresinku (nebo dle chuti)
  1. Maso dejte předem vychladit (na teplotu mezi 0 až 4 °C), stejně tak mlýnek. A mějte ho dobře nabroušený! Cílem je zabránit tomu, aby se maso při mletí zahřívalo a zbavovalo šťávy.
  2. Hovězí namelte jen jednou, a to na mlýnku nastaveném na střední velikost. 
  3. Hmotu opepřete, osolte a zlehka promíchejte s dresinkem. 

Výběr partie: Co se týče masa, osvědčil se kuchařům zadní vrchní šál. Do tataráku se však hodí i hovězí váleček nebo jiná část bez blan a šlach.

Přebývající dresink můžete spotřebovat jako omáčku ponzu – na sashimi a do různých marinád, k rýži se zeleninou a vejcem nebo jako silnou zálivku do salátu. Anebo si rovnou namíchejte přesné množství ze lžíce octa, lžíce garumu a dvou lžic vody.

Na sušený žloutek:

  • 2 žloutky
  • 100 g krystalového cukru
  • 50 g soli
  1. Promíchejte cukr se solí, na část směsi položte žloutky (pozor, nesmí se porušit!) a zasypte je zbytkem směsi. 
  2. Nechte 24 hodin marinovat (nebo cca šest hodin sušit venku na sluníčku), potom opláchněte pod tekoucí vodou a dosušte v troubě při 60 °C – trvá to čtyři až šest hodin. Při delším sušení hrozí, že žloutek zešedne a ztratí aromatické látky.

Na servis:

  • 2 krajíce chleba Eska 66
  • majonéza z černého česneku
  • směs mletého masa
  • hrst bylinek (plochá petržel, libeček, mladý špenát, kerblík… ideálně to, co právě roste
  • sušené žloutky
  1. Ogrilujte plátky chleba na (kontaktním) grilu nebo na pánvi.
  2. Na každý krajíc naneste pořádnou vrstvou majonézy a polovinu ochuceného mletého masa.
  3. Obloženou topinku ozdobte najemno nasekanými bylinkami, zastrouhejte sušeným žloutkem – a podávejte! 

Esence Esky

Řadíte se mezi fanoušky Esky? Recepty, techniky a filozofii karlínské restaurace vám předá šéfkuchař Martin Štangl - a jeho kurz v Umu na Národní. Pojďte nahlédnout do zákulisí a změnit svůj pohled na gastronomii!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.