Byliny týdne: Kopřiva & hluchavka

20. května 2016
Foto: Marek Kučera
Vypadají podezřele podobně, ale příbuzné nejsou. Rozdíl ovšem poznáte jednoduše – kopřiva pekelně pálí. Neradi byste to testovali na vlastní kůži? Všímejte si květů: hluchavka je má zářivě bílé, nachové či žluté, zatímco kopřiva drobné, nenápadné, zbarvené do zelena. V kuchyní ale bohatě užijete obě!

Kopřiva – královna bylin

Patří k nejzázračnějším bylinám u nás, tak si navlečte rukavice a vzhůru na ni! Ještě teď v květnu můžete sbírat mladé natě; na listy se vypravte kdykoli během jara či léta. Na kopřivu narazíte v příkopech podél cest, na rumištích, okrajích lesa… vlastně skoro všude, kde je příhodné vlhko a stín.

A teď co všechno pro vás udělá: Kopřiva pomáhá s pročištěním krve a krvetvorbou, léčí nemoci močových cest, podporuje metabolismus, snižuje hladinu cukru v krvi. Kromě toho ulevuje při revmatických onemocněních, urychluje hojení ran, regeneruje pokožku, a navíc zlepšuje kvalitu vlasů (kopřivový šampon je klasika všech klasik!).

Hluchavka je hluchá

Proč hluchá, ptáte se? Protože nežahá! Ve starověku jí proto říkali také mrtvá nebo jalová. Roste v křovinách, vlhkých lesích a u cest. Sbírejte květy (bílé i nachové), listy i nať, a to od května až do září. Hluchavka působí protizánětlivě a močopudně, zmírňuje problémy s menstruačním cyklem a s prostatou. Navíc pomáhá při nespavosti a léčí ekzémy i nachlazení.

Do kuchyně s nimi!

Nasbíráno máte, ale co teď s tím? Mladé lístky hluchavky přidejte do salátů nebo si z nich uvařte „špenát“ (recept najdete níž). Z květů si udělejte čaj, efektně vypadají i jako ozdoba dezertů. Natě přihoďte do polévek, nádivek a omáček.

Také z listů kopřivy si uvařte čaj, polévku a „špenát“. Přidejte je do salátů, omelet, nádivek anebo třeba do rizota. Báječná je kopřivová pomazánka a placky. Vyrobte si kopřivovou tinkturu nebo kopřivový sirup a vsaďte se, že se vám nemoci vyhnou obloukem.

Zmrzlina z podmáslí zdobená hluchavkou

Postup:

  • 600 ml podmáslí
  • 85 g glukózy
  • 85 g krupicového cukru
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 95 g sušeného mléka
  • špetka soli
  • pečené müsli, plátky ředkvičky, hluchavka a bylinkový olej k podávání

Jak na bylinkový olej

  1. V míse promíchejte podmáslí, glukózu, cukr, smetanu, sušené mléko a sůl.
  2. Směs zmrazte ve zmrzlinovači nebo v mrazicí nádobě. Pokud jste zvolili druhou možnost, pak zmrzlinu během mražení alespoň dvakrát rozmixujeme, aby se v ní netvořily příliš velké krystaly.
  3. Každou porci dozdobte pečeným müsli, několika plátky ředkvičky, hluchavkou a bylinkovým olejem.

Libeček (nebo jinou oblíbenou bylinku, třeba medvědí česnek) spařte a rozmixujte s olivovým olejem. Anebo olej zahřejte na 70 °C a bylinku v něm minutu mixujte.

Kopřivový „špenát“

  • 4 hrsti mladých kopřivových listů
  • 60 g másla
  • 1 cibule
  • sůl, pepř a muškátový oříšek
  1. Kopřivové listy spařte v horké vodě, aby přestaly pálit.
  2. Na pánvi rozehřejte polovinu másla a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno.
  3. Přidejte spařené kopřivy, trošku vody a duste asi 5–10 minut.
  4. Přimíchejte zbytek másla a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Osolte a opepřete.

Podávejte s bramborami, vejcem – nebo jen tak.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.