Café Savoy

13. srpna 2019
Foto: Aneta Vrkotová
Neorenesanční strop, rakousko-uherská kuchyně a úslužní číšníci. Seznamte se s Café Savoy!

Café Savoy se v roce 2005 stalo první restaurací Ambiente s českou kuchyní. Ukázalo se, že poctivě připravený řízek a domácí bramborový salát vítají hosté s nadšením. „Restauraci jsme rozšířili o část, kterou dnes zdobí police s víny. Původně tam byl dílna, kde řezali těsnění do aut, takže si umíte představit, jak to tam vypadalo,“ naznačuje Tomáš Karpíšek. Generální manažer Olda Bureš přidává další vzpomínku: „Strop tam byl strašně špinavý, tak jsme si najali restaurátory, aby ho dali dohromady. Zbytky původní malby byly i na stěnách, ale bylo jí tak málo, že se restaurátor neměl čeho chytit.“

Kuchyň v Savoyi rozjížděl Oldřich Sahajdák. Pozdější šéfkuchař Roman Frencl přišel několik měsíců po otevření, v roce 2018 ho vystřídal Michal Mlejnek. „Inspirovali jsme se kuchyní, jaká se vařila za rakousko-uherské monarchie. Do Vídně na přelomu 19. a 20. století přicházely vlivy z Francie a to se odráželo i na tamní gastronomii,“ vysvětluje šéfkuchař podrobnosti.

Zpočátku proto v Savoyi pracovala francouzská kuchařka – připravovala zadělávané dršťky, šneky s pastisem a další speciality. „Zkusili jsme hostům nabídnout jídlo, jaké znali od babičky, třeba smažený řízek s bramborovým salátem a jako dezert karamelový větrník. Zjistili jsme, že kvalitní česká kuchyně bylo správné rozhodnutí. A nasměřovalo nás k tomu, abychom se začali na českou kuchyni mnohem víc soustředit,“ dodává Tomáš Karpíšek.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.