Celetná slaví 20 let!

8. ledna 2018
Foto: archiv Ambiente
Ke vzpomínkovému brainstormingu jsme se sešli s šéfkuchařem Tomášem Mykytynem a manažerem podniku Milanem Tuhovčákem. A kdo zažil singrovky místo stolů a obraz jeptišek lízajících zmrzlinu, ten si rovnou připraví velké balení papírových kapesníčků.

1. 20. výročí připadá na prosinec 2017. „Přesného data jsme se nedopátrali, protože se otevíralo ve dvou fázích. První byla horní část, která simuluje kavárnu. V dolním patře ještě probíhaly dodělávky, takže následovala až asi týden poté,“ vysvětluje Milan Tuhovčák.

2. Je to čtvrtá restaurace Ambiente, po The Living Restaurant v Mánesově ulici, Americké a Liberci. Ani jedna z těchto restaurací už neexistuje, takže ze stávajících podniků Ambi je Pasta Fresca nejstarší.

3. Podnik se původně měl jmenovat La Romantica.

4. Horní část byla zamýšlena jako kavárna, ale protože v restauraci bývá plno, lidé se naučili jíst i tady. „Málokdo se staví vyloženě na kávu,“ potvrzuje Milan.

5. Služebně nejstarší je šéfkuchař Tomáš Mykytyn. Nastupoval 4. března 1998. Kuchyň má na povel od roku 2004, kdy odešel dosavadní šéfkuchař Jan Douša.

6. V Pasta Fresca začínalo mnoho lidí, kteří dnes šéfují jiným podnikům Ambiente. „Je to taková líheň talentů,“ říká Milan s úsměvem a přidává výčet: Martin Matys – dnešní šéfkuchař Brasileira U Radnice, Karel Brigant – šéfkuchař Brasileira Slovanský dům, Dalibor Křivánek – šéfkuchař Pastacaffé Vodičkova, Radek Chaloupka alias Česťa – vede Naše maso, Jana Křivánková – šéfuje Lokálům, Martin Bušo – vede Lokál Hamburk, Dana Reháková – manažerka Pastacaffé Vodičkova, Ondřej Juráš – manažer Brasileira U Radnice, Marek Karpíšek – manažer Café Savoy, Oldřich Bureš – vede Café Savoy, Radek Macura – vede Brasileiro U Radnice, Michal Chovanec – vede Brasileiro Slovanský dům, Karel Pospíchal – vede obě Pastacaffé a Pastu Fresca.

7. Při povodních v roce 2002 hrozilo zatopení celé restaurace. „Na Staroměstském náměstí jsme plnili pytle a nosili je před vchod,“ vzpomíná Milan. „Veškeré zboží jsme museli odvézt a několik dní jsme měli zavřeno, protože na celém Starém Městě nešla elektřina.“

8. V roce 2003 tu začali vyrábět těstoviny před hosty. „Dřív je kolegyně válela přes noc v kuchyni, pak jsme výrobnu přestěhovali nahoru na kavárnu a nakonec dolů,“ říká Tomáš Mykytyn. Zhruba od té doby mají v „Celetné“ i hostesky.

9. Pasta Fresca jako první podnik Ambiente zavedla pozici sommeliera. Nejdřív to byl Matouš Ballík, po něm jako druhý Tomáš Babor.

10. V roce 2010 proběhla velká rekonstrukce – bylo zavřeno skoro dva měsíce. Zcela se změnila dispozice baru, přesunulo se schodiště, výraznou proměnou prošla celá kavárna. Z kamenného sklepení se stala místnost, v níž dominuje dřevo, a to včetně podlahy v hlavním sále. Ten tehdy také nechali předělit dřevěnou knihovnou

11. Současně se otevřela nová místnost – vinotéka. „Získali jsme další prostory, takže jsme konečně mohli ze sklepa a z lednic vytáhnout vína a ukázat je hostům,“ dodává Milan Tuhovčák.

12. „Když jsme začínali, měli jsme šicí stroje – singrovky – místo stolů, každý byl jiný. Lidé seděli naproti sobě a mohli si kývat nohama na šlapadle,“ vybavuje si Milan s úsměvem. Takhle to zůstalo zhruba prvních pět let.

13. Nahoře bývala nástěnná malba s jeptiškami lízajícími zmrzlinu, dole zase velikánský obraz italské venkovské rodiny, jak jí špagety, ryby, olivy… zkrátka Itálie na talíři.

14. K restauraci přiléhal legendární bar Happiness. „Pro personál byl dost zásadní. Kdo šel z práce, stavil se tam na pivo nebo panáka,“ vzpomíná Milan. Z každého prodaného piva šla koruna na charitu. „Personál k tomu přispíval opravdu vydatně. Stávalo se i to, že jsme odtamtud chodili rovnou do práce…“ přiznává po letech.

15. Bar skončil 29. července 2002 a rozlučková party byla velkolepá. „Nechali jsme vyrobit parte, pozvali spoustu lidí z personálu a řádně to zapili. Navezly se dvě avie písku, ten se rozházel po zemi jako iluze pláže a všichni chodili bosi. Byly tam bazény s vodou, pánové byli za dámy…,“ vypráví Milan.

16. Pravidelně dvakrát ročně pořádají party pro zaměstnance. „Říkáme tomu sanitární den, ale to je spíš teambuilding,“ prozrazuje manažer restaurace. „Od rána do odpoledne se všichni podílíme na generálním úklidu a pak se odměníme tím, že se jdeme někam pobavit. Personál se na to vždycky moc těší.“

17. V roce 2010 v „Celetné“ zavedli rychlá obědová menu, mimochodem také první v Ambiente. „Předtím jsme nabízeli expresní jídlo a byznys jídlo. Denní menu se z nich vyvinula na popud hostů, protože někteří se potřebovali najíst za poměrně krátkou dobu,“ vysvětluje Milan. Šlo i o to, vytížit restauraci i přes poledne. A povedlo se. „Dnes už se nestane, aby na obědy nebylo plno,“ pochvaluje si. „Lidé navíc zdaleka nechodí jen na rychlá obědová menu, ale objednávají si i ze stálého jídelního lístku.“

18. Za těch dvacet let tudy prošlo 341 zaměstnanců. Ze všech vztahů, které tu vznikly, spolu dodnes zůstalo 6 párů a mají celkem 11 dětí.

19. Poslední rekonstrukce proběhla v červenci 2017. Byla především technická, týkala se osvětlení, vzduchotechniky a dalších věcí, které host na první pohled obvykle nezaznamená.

20. Na první polovinu roku 2018 je naplánovaný facelift v podání architektky Terezy Froňkové. „Už nám tu dělala například osvětlení na kavárně, přípravnu ryb a toalety a jsme moc spokojení,“ pochvaluje si Milan.

Přijďte do restaurace Pasta Fresca od 8. do 12. ledna na jídlo a dostanete malou pozornost.

Protože bez vás by to nešlo – a my vám za to děkujeme!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.