Čerstvost na druhou

14. srpna 2017
Restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise chystá od září změnu! Ačkoliv už nyní vaří jídla z čerstvých českých surovin, od září připravuje šéfkuchař Oldřich Sahajdák ještě větší posun směrem k čerstvosti.

„Dosud jsme měli otevřeno sedm dní v týdnu. V neděli ale naši dodavatelé odpočívají – farmáři nesklízejí a nejezdí na trhy, volno mají i ostatní,“ popisuje stav šéfkuchař Oldřich Sahajdák. Protože chce vařit z maximálně včera sklizených, nasbíraných nebo ulovených surovin, rozhodl se, že restaurace bude respektovat tento přirozený koloběh, a bude mít otevřeno od úterý do neděle.

„Máme nákupčího Libora Berana, který každý den jezdí za farmáři a zásobuje kuchyň. Sice nám v pondělí přiváží suroviny od farmářů, ale my chceme jen takové, které byly sklizeny dnes, nebo včera a s tím je v pondělí dopoledne potíž. Navíc některá jídla vyžadují delší úpravu a nejčerstvější ingredience na ně potřebujeme mít už v neděli,“ vysvětluje Sahajdák.

Rozhodl se také změnit nabídku degustací. Místo dvou degustačních menu (šesti a jedenáctichodového) připraví La Degustation Bohême Bourgeoise menu o osmi chodech s několika amuse bouche za 3 450 Kč. „Když budeme přesně vědět, kolik jídel uvaříme, bude se nám líp plánovat nákup a získáme možnost zacházet se surovinami ještě šetrněji,“ dodává šéfkuchař.

Je si dobře vědom také toho, že kvalitní jídlo tvoří nejen maximálně čerstvé suroviny, ale také spokojení lidé. „Naši kuchaři, stejně jako třeba Karel Gott, podávají nejlepší výkon, když jsou odpočatí a mají za sebou oporu v rodině – nechybí doma, když jsou Vánoce nebo když má nejmilejší osoba narozeniny. Takový kuchař v kombinaci se skvělou surovinou je pro nás daleko cennější, než všechny michelinské hvězdy,” říká Oldřich Sahajdák. Jen tak se podle něj bude dařit posouvat hranice české kuchyně, vychovávat lepší kuchaře a také hosty, kteří poznají rozdíl mezi dobrým a skvělým.

Restaurace o 35 místech podává českou kuchyni z místních surovin v nejmodernější podobě. Na vývoji jídel a nápojů se podíl tým 30 kuchařů, sommelierů a číšníků. Energii investují nejen do přípravy jídel. Velkou pozornost věnují i zpracování ovoce a zeleniny určené k nealkoholickému párování.

Restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise obdržela v roce 2012 michelinskou hvězdu a každoročně ji obhajuje.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.