Facebook

Upečte si chleba jako z Esky!

20. března 2020 Autor: Blanka Datinská Foto: Václav Jirásek

Co takhle využít karanténu a pustit se doma do pečení? Pekaři z Esky vám posílají recept na jejich chleba 33 a rádi se s vámi podělí i o kvásek. Jdete do toho?

Suroviny na jeden bochník:

  • 220 g třífázového kvasu
  • 330 g pšeničné mouky chlebové PROBIO
  • 200 ml vody
  • 20 g soli
  • 10 g drceného kmínu
  • 140 g brambor, vařených ve slupce a nastrouhaných

Postup:

  1. Do díže nalejte vodu o teplotě 22 °C, přidejte kvas a mouku. Přísady pomalu míchejte 5 minut, postupně do díže přisypte sůl a kmín a nakonec i uvařené brambory.
  2. Všechny suroviny rychle promíchávejte dalších 10 minut. Hotové těsto zaprašte moukou a nechte 30 minut odpočinout v díži.
  3. Poté těsto přesuňte na vál a udělejte z něj bochánek. Ten vložte do ošatky s plátýnkem, které si předem vysypte moukou.
  4. Ošatku nechte stát 20 minut v pokojové teplotě a následně ji uložte na 14 hodin do lednice.
  5. Před pečením by mělo těsto 30 až 60 minut temperovat (znovu se ohřát), aby bylo správně nakynuté.
  6. Nakonec bochánek překlopte přes ruce z ošatky na pečicí papír, smeťte z něj přebytečnou mouku, propíchněte ho špejlí a mírně postříkejte vodou.
  7. Chleba sázejte do trouby předehřáté na 250 °C, rozprašovačem do ní stříkněte vodu a pečte cca 10 minut.
  8. Poté snižte teplotu v troubě na 200 °C a dopékejte bochník cca 30 minut.

Poznámka na závěr:

  • Základem dobrého chleba je kvas. Ten z Esky je třístupňový a trochu náročnější na založení, odměnou za trpělivost je však jeho vyzrálá chuť a stabilita. Pokud si chcete ulehčit práci, nebo se vám to na poprvé nepovede, stavte se pro kvásek v Esce.
  • Čas pečení se může lišit podle výkonu trouby nebo pece.

 

Jak ochránit zaměstnance i hosty před koronavirem

Načíst další článek...