Facebook

Čím se projíst o víkendu v Londýně

25. října 2016 Autor: Lenka Požárová

Celou výplatu tam prostě projím, řekla jsem si, když jsem se chystala na zkušenou do Londýna. Seznam míst, co musím v bláznivé metropoli „ochutnat“, byl dlouhý a neustále se rozrůstal. Je nemožné okusit všechny dobré podniky, ale myslím, že jsem se za půl roku projedla slušným vzorkem. Podělím se s vámi o tipy na místa, která mě obzvlášť zaujala; třeba je otestujete při víkendové cestě. ​

Na úvod dvě doporučení: Mějte prosím na paměti, že podniky menu sezonně upravují a to, co jsem ochutnala já, nemusí mít v nabídce i za čtvrt roku. A předem si ověřte otevírací dobu – v neděli mívají některé podniky zavřeno.

Kam na snídani

e5 Bakehouse, Arch 395, Mentmore Terrace

Ano, je to možná z ruky, ale snídaně v pekárně v podloubí železniční trati ve čtvrti Hackney mi vždycky stály za tu cestu. Můžete si dát krajíc skvělého kváskového chleba s vychytanými marmeládami. Nebo vám ho obloží vejci naměkko a pokapou bylinkovým pestem, případně si chleba namažete kozím tvarohem s mákem a medem. V sobotu pak vklouzněte do nedalekého Broadway Marketu s úžasnou atmosférou a spoustou (nejen) jedlých stánků.

Modern Pantry, 47-48 St John’s Square

Bistro s hodně zajímavými kombinacemi chutí. Vafle jsem si tu dala s kokosem a kurkumou i s rebarborovým kompotem s citronovou trávou. Vynikající byla omeleta s chilli a krevetami naloženými v cukru a mé chuťové buňky tleskaly vestoje rolkám plněným konfitovaným kuřecím masem, pórkem a fetou, to vše v doprovodu ananasového kečupu. Vydatná a lahodná tečka? Sladký řez z pufované křupavé divoké rýže a arašídového másla.

Caravan, 1 Granary Square

Ideální místo na víkendový brunch, ale připravte se na čekání, neb neberou rezervace. Z jejich opečeného kukuřičného chlebíčku s papričkami jalapeño budete dlouho na větvi a nenechte si ujít ani zapečená vejce v paprikovo-rajčatové omáčce, podávané spolu s řeckým jogurtem v ušatém plechovém rendlíku. Doporučuju přidat volitelnou klobásku merguezi. Hrdlo svlažte některou z povedených domácích limonád. Já ochutnala pomerančovou s fenyklovými semínky a grepovou s yerba maté. Sluší se dodat, že Caravan si praží vlastní kávu.

Kam na oběd

St. John Bar and Restaurant, 26 St. John

Britská kuchyně ve své jednoduchosti a chutnosti. S důrazem na maso, vnitřnosti a vlastní chleba. To je v St. John základ. Nechte se omámit jejich ďábelskými jehněčími ledvinkami na topince zalité omáčkou či pečenými morkovými kostmi s petrželkovo-citronovým salátem. Na chvíli zapomeňte na české pivo a ponořte se do světa anglických ales. A ještě něco! Nesmíte odejít, aniž ochutnáte dezert bread pudding, což je nepřeslazený chlebíček mimo jiné z chleba, s úžasnou teplou karamelovou omáčkou a servírovaný s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Fernandez & Wells, 73 Beak Street

Bistro ve čtvrti Soho má kromě nádherných smaltovaných džbánů na vodu i hodně nápadité plněné slané pečivo, vystavené na prknech. Dostali mě rozpečenou ciabattou s vaječno-majonézovým salátem a grilovanými plátky black puddingu. Výtečná je i zapečená bageta s chorizem a sýrem manchego

.

Shawarma Bar, 46 Exmouth Market

V této ulici je těžké vybrat jednu z mnoha restaurací, přesto v době oběda vedly mé kroky neochvějně sem. Shawarma je něco jako kebab a jejich arabská květáková varianta vás posadí na zadek. Květák pečený jako celá hlávka se ochutí melasou z granátových jablíček a chilli. Tím pádem je krásně slano-sladko-kyselo-pálivý a vy si ho můžete dát v placce pita nebo s rýží, zasypaný mandlemi, hrozinkami i plátky růží a s trochou humusu. Jako předkrm doporučuju beetroot salatim, což je salát z čerstvé řepy s ořechy a kopečkem jogurtu ochuceného římským kmínem, zdobený karamelizovanou pomerančovou kůrou.

Kam na kávu

Kaffeine, 66 Great Titchfield

Pohodová atmosféra kousek od Oxford Street. Lavice před vchodem, skvělá káva z vyhlášené pražírny Square Mile Coffee a něco malého k snědku. Doporučuju toust s domácí mrkvovo-citronovou marmeládou (je báječná, nebojte se jí), téměř černé brownies s tenkou křupavou krustou a vlhkým středem nebo řez z kešu oříšků s malinami. Plánují i pečení chleba.

Nude, 26 Hanbury St

Kavárnu s červenou výlohou najdete kousek od magické Brick Lane. Vyhlášená je kávou z vlastní mikropražírny nasáklé perfekcionismem. Mají docela velkou nabídku lehčích jídel a vše včetně chleba si připravují sami. Pokud budou stolky obsazené, nenechte se odradit a vezměte si kávu s sebou. Nebo si skočte naproti do jejich pražírny, kde je i pár židlí.

Flat White, 17 Berwick St

Tuto kavárnu si založili Australané, aby Londýnu ukázali, jak dělat flat white i jak ho vyslovovat. Jako první v Evropě začali používat mašinu Synesso 4 Group (mimochodem nádherný kousek) a kávu berou z vyhlášené švédské pražírny Drop Coffee Roasters. Fajn rušné místo v centru Soho. Dejte si flat white (jak jinak) a přikousněte otoustovaný plátek banánového chlebíčku s máslem.

Kam na večeři

Dishoom, 12 Upper St. Martin’s Lane

Mozaiková dlažba, staré fotky na stěnách, vrtulové větráky točící se pod stropem, v kuchyni pec na chleba naan, na stolech plechové pohárky… Vítejte v kultovní indické kavárně s velmi dobrým poměrem cena-výkon. Mé chuťové buňky spolehlivě vydráždí místní černý dhál. Jehněčí taštičky volím coby předkrm a povinně byste měli vyzkoušet kombinaci zmrzliny chilli + skořice. Pokud si objednáte blahodárný chai, budou vám ho na požádání dolévat donekonečna. Podnik s interiérem jak vystřiženým z Indie má sestru ve čtvrti King’s Cross, v bývalém železničním překladišti.

KERB Camden Market, Camden Lock

Jídlo africké, srílanské, taiwanské, izraelské, kolumbijské, japonské, mexické a všelijaké jiné. Na tomto venkovním trhu toho můžete ochutnat fakt dost. Třeba jižanské smažené křupavé kuře marinované v podmáslí (od Muther Clucker). Kalamáry po sečuánsku (od Ink) s česnekovou majonézou, do které je přidán prášek z červené řepy, aby něžně zrůžověla. Pálivé chilli con carne nejen z hovězího s taco chipsy (od Lousiana Chilli Shack). Smažené kousky sýra halloumi s tahini dresinkem (od Oli Baba’s) nebo zmrzlinové sendviče velmi svůdných kombinací mezi sušenkami cookies (od Blue Top Ice Cream). Budete se prodírat davem, ale bude to stát za to.

Tongue & Brisket, 199 Wardour St

Hovězí hrudí naložené několik týdnů v solném láku, pak mnoho hodin vařené doměkka a vložené s okurkou a hořčicí mezi plátky chleba (ten by si ještě zasloužil vychytat) je tradiční rychlou pochoutkou. I když má salt beef židovské kořeny, liší se od pastrami. Podnik, jehož majitelé mají s touto specialitou třicetiletou zkušenost, nabízejí i sendviče s nakládaným a vařeným volským jazykem; ten má mnohem jemnější konzistenci. Vřele doporučuju skočit si sem na lehčí večeři do ruky.

Kam na koktejl

Jensen’s, 55 Stanworth St

Moderní destilerka ginu otevírá svůj bar veřejnosti každý víkend, a to v rámci vibrujícího trhu Maltby Market (Ropewalk). Gin s tonikem je to, oč tu běží. Několik variant ginu, několik i velmi fikaně ochucených toniků. Fajn hudba, venkovní posezení na lavicích (pokud neprší a nemrzne) a třeba i barmanka, co k tomu zpívá.

Punch Room, 10 Berners St

Nevelký bar ukrytý v designovém hotelu Edition vypadá tak, jak si představuju pravý gentlemanský klub. Kožené sedačky, válenda, která se pne podél dvou stěn, maličký bar a barmanovy zručné ruce. Punč tu vzlétl z popela a připravují ho tu v mnoha verzích, vždycky však naprosto geniálně. Nezapomeňte si udělat rezervaci a ochutnat mléčný punč. Pak se už jen nechte překvapovat.

Zetter Townhouse Cocktail Lounge, 49-50 St John’s Square

Nad dveřmi neřve žádný nápis, a tak budete vchod možná hledat déle, stejně jako já. A možná se i vás ujme recepční ze stejnojmenného hotelu na rohu a dovede vás tam. Vejdete vlastně do obýváku z viktoriánských dob. Spousta křesílek, pohovek, na policích knížky a na stěnách látkové tapety, obrazy i paroží. Barmani nosí ležérní plátěné sáčko s ohrnutými rukávy, rozepnutou bílou košili a tenký šátek zavázaný kolem krku. Drinky tu míchají pozoruhodné, například s přídavkem šťovíkového sirupu, estragonové tinktury či pampeliškových kapek, které si vyrábějí ve vlastní laboratoři. A pokud vás bude honit mlsná, rozhodně si dejte britskou specialitu triffle, což je piškot zalitý lesním ovocem s pudinkovým krémem a šlehačkou.

www.zapalena-kucharka.cz

 

Oběd nás vrací do hry

Načíst další článek...