Co funguje na sociálních sítích restaurací?

17. ledna 2017
Foto: archiv Ambiente
Fotky jídel na Facebooku restaurací netáhnou! Z analýzy, kterou pro Ambiente vytváří agentura Socialsharks, vyplynulo, že mnohem zajímavější jsou emoce spojené s příběhy lidí, autentické, nevyumělkované fotky a hodně krátké, nebo naopak hodně dlouhé texty.

Nejúspěšnější příspěvky na facebookových profilech podniků Ambiente vznikly náhodou a popírají běžné představy o tom, jak má ideální post vypadat.

„František Kšána vyfocený se svým tátou nasbíral rekordní počet lajků. Přitom je to zamlžená fotka z mobilu. Nicméně obrázek a příběh, který je s tím spojený, prostě chytne za srdíčko,“ popisuje nejúspěšnější post roku 2016 správce Facebooku Našeho masa Honza Zima.

Z rozboru deseti facebookových profilů spadajících pod hvězdu Ambiente vyplynulo, že fotky lidí (zejména mužů) a vyprávění o nich baví uživatele Facebooku ze všeho nejvíc. „Při první analýze, kterou jsme dělali v létě, nás překvapilo, že velmi dobře fungují příspěvky, které mají texty delší než tři sta znaků,“ říká Daniel Krásný ze Socialsharks a poznamenává, že to popírá obecná pravidla – ta totiž doporučují co nejkratší popisky.

„Podzimní hodnocení ale ukázalo, že ve chvíli, kdy se tyto delší příspěvky na Facebooku neobjevují, začnou dominovat texty, které mají do sta znaků. Znamená to tedy, že fungují extrémy – hodně krátké a hodně dlouhé příspěvky,“ dodává Daniel. „Dokazuje to naši dlouhodobou tezi, že kvalitní obsah si své publikum najde a fanoušci jsou ochotni číst i dlouhé příspěvky, když jim přinášejí relevantní informace,“ konstatuje Šárka Hamanová z marketingu Ambiente.

Fanoušci restaurací chtějí nahlížet do zákulisí a zajímají se o personál, se kterým se setkávají při návštěvách podniku. „Jakmile má příspěvek lidský rozměr, okamžitě sbírá lajky a šíří se. Ukazujeme proto, co si naši lidé vaří v restauracích sami pro sebe, jak se z něčeho radují, přebírají ocenění, nebo třeba usnou po směně po kanceláři…,“ vypočítává Šárka.

Opět pak není důležité, jestli obrázek splňuje ideální parametry. Vzorovým příkladem je společný oběd kuchařů a číšníků v Esce. Přestože fotky na výšku na Facebooku donedávna nevypadaly dobře, Honza Červenka, který spravuje sociální sítě Esky, tenhle snímek použil, protože takhle líp vyniklo to, co vyfotil. Přestože se fotka nezobrazovala zrovna učebnicově, měla druhý největší počet lajků ze všech příspěvků karlínské restaurace. „Navíc Facebook před pár týdny upravil zobrazování snímků na výšku, takže z minusu se stalo rázem plus a fotka ,hacknula‘ mobilní zařízení,“ přidává Daniel Krásný další aspekt.

Co se formátů týče, dominují videa. „Není rozhodující, kolik peněz jsme do něj investovali – nákladná videa s velkou produkcí měla stejný, někdy dokonce menší dosah než video, které jsem natočil sám, takříkajíc z ruky,“ přidává postřeh Honza Zima. „Ideál je, když má video jasnou myšlenku, je krátké a interaktivní, tak jako bylo třeba poděkování fanouškům Našeho masa,“ vysvětluje Daniel Krásný. Zdůrazňuje přitom, že video nahrané přímo na Facebook má mnohem lepší výkon než link z YouTube.

Na pomyslném druhém místě ve formátech jsou podle Daniela Krásného ze Socialsharks fotky a alba. „Naopak moc nefungují gify,“ dodává. „Došli jsme k závěru, že není potřeba složitá produkce – nejlíp fungují autentické fotky, klidně z mobilu. Jakmile z toho trčí přehnaný styling, fotka působí reklamně a lidi ji v záplavě další reklamy nevnímají,“ doplňuje Honza Zima.

Obecně se dá říct, že na Facebooku (na rozdíl od Instagramu) fotky jídel příliš netáhnou. „Jídlo si totiž dneska mobilem fotí skoro každý. Pokud k tomu nepřidáme něco navíc, třeba zajímavost, kterou se host přímo v restauraci nedozví, nemá příspěvek informační hodnotu a není důvod, aby se stal oblíbeným,“ uzavírá Šárka Hamanová. ​

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.