Co nepatří do lednice? Od rajčat až po kávu.

4. května 2023
Foto: Veronika Homolová
Příliš nízká teplota může mít negativní vliv na kvalitu celé řady potravin – podepisuje se na jejich vzhledu, struktuře i chuti. Kterým surovinám pobyt v lednici vyloženě neprospívá?

Rajčata a papriky

Rajčata ani papriky nezvládnou při nízkých teplotách dozrát a v lednici postupně ztrácejí charakteristickou chuť. Rajčata navíc působením chladu přijdou o šťavnatost a začnou moučnatět, papriky zase změknou. Podobně negativní vliv mají příliš nízké teploty i na okurky, cukety a lilky. Je třeba myslet na to, že plodová zelenina se nehodí k delšímu skladování – po dozrání vydrží v kondici jen pár dnů. Než ji zpracujete, uchovávejte ji na chladnějším suchém místě (ve sklepě, v komoře či spíži), kde se teplota pohybuje mezi 12–20 °C.

Bazalka

Pokud bazalku či jinou silně aromatickou bylinku položíte volně do lednice, brzy ztratí svou vůni, a naopak nasaje pachy jiných surovin. Aby vydržela co nejdéle čerstvá, skladujte ji v uzavíratelné vzduchotěsné nádobě proloženou papírovými utěrkami. Bazalku také můžete uchovávat při pokojové teplotě – zastřihněte stonky a vložte ji do sklenice s vodou. Tu pak pravidelně vyměňujte za čerstvou.

Cibule a česnek

V lednici jim spíš než chlad vadí vlhkost. Cibule v lednici důsledkem vlhkosti rychle zplesniví, česnek přijde o typickou štiplavou chuť a pevnou strukturu – v ledničce získá gumovitou konzistenci. Oboje po nákupu vždy vyndejte z mikrotenového pytlíku a skladujte na chladnějším, ale zároveň suchém a větraném místě.

Banány

Banány dozráváním přirozeně sládnou. Pokud doma máte větší trs banánů a nestíháte je jíst, skladováním v lednici sice zpomalíte jejich zrání, banány ale zároveň ztrácejí chuť, rychleji hnědnou a moučnatí. Nedostatečně zralé banány obsahují hodně škrobu, kvůli kterému bývají hůře stravitelné.

Citrusy

Citrony, pomeranče, mandarinky a grepy v biokvalitě nejsou ošetřené pesticidními postřiky, při pokojové teplotě tak mohou rychleji plesnivět. Uchováváním citrusů v lednici tento proces sice oddálíte, plody ale začnou sesychat.

Brambory

Brambory byste měli uskladnit na tmavém místě při nižší teplotě (5–8 °C), typicky ve sklepě. Při vyšších teplotách dochází ke klíčení, naopak nižší teploty způsobují sládnutí hlíz – přílišný chlad způsobuje chemický rozklad bramborového škrobu na cukr a brambory pak chutnají jako přešlé mrazem. Brambory k uskladnění musí být vždy suché, vlhkost v lednici způsobuje hnilobu. Skladujte je vybalené v bedýnce na větraném místě. Rané brambory jsou určené k rychlé konzumaci, k delšímu uskladnění se nehodí.

Olivový olej

Olivový olej skladujte při pokojové teplotě (okolo 20 °C) na chladnějším, tmavém místě – třeba ve spíži, v kuchyňské skříňce nebo komoře. Sluneční paprsky stejně jako přístup vzduchu zhoršují kvalitu oleje, začne ztrácet na chuti i vůni – i proto se prodává stočený v tmavých skleněných láhvích. Uchovávání v lednici se vyhněte, při teplotách pod 6 °C se olivový olej začne kalit a částečně tuhnout. Ztuhnutí se na jeho jakosti nepodepíše, je to ale nepraktické – olej nedostanete z láhve.

Med

Med se díky vysokému množství cukru, malému podílu vody a přírodním antimikrobiálním enzymům produkovaným včelami pyšní neobvykle dlouhou trvanlivostí. Je přirozeně velmi odolný vůči kažení, pro skladování v lednici tak zkrátka není důvod. Naopak – chlad způsobuje změnu struktury medu, tuhý se bude hůře roztírat. Dáváte-li med do lednice a ne vždy sklenici pevně uzavřete, hrozí, že do medu pronikne vlhkost. Ta může vést k jeho zkvašení, a tedy k riziku zkázy.

Máte větší množství stočeného medu, které jen tak nespotřebujete? Uchovejte ho v mrazáku! Pokud jsou sklenice hermeticky uzavřené, med při velmi velmi nízkých teplotách neztratí na kvalitě a v mrazáku vydrží opravdu dlouho. A protože med obsahuje jen velmi málo vody, naplněné sklenice mrazem nepopraskají.

Káva

Podobně jako řada jiných surovin i kávová zrna v lednici rychle vysychají, přicházejí o své intenzivní aroma i chuť a zároveň snadno pohlcují okolní pachy. Ať už máte doma zrna, nebo již namletou kávu, vždy je skladujte v hermeticky uzavíratelné, neprůhledné dóze či pytli při pokojové teplotě (ideálně do 20 °C) mimo zdroj tepla. Díky tomu káva nevyčichne a zůstane dlouho čerstvá.

Sójová omáčka

Pravá sójová omáčka by měla projít fermentací – kvalitní sójovku tak nemusíte uchovávat v lednici. Fermentace totiž patří k nejstarším způsobům konzervace, již v dávné minulosti, kdy neexistovaly lednice, mrazáky ani chemické konzervační látky, umožňovala lidem po dlouhou dobu uchovávat potraviny, které by se jinak rychle kazily. Sójová omáčka navíc obsahuje velké množství soli, která zabraňuje růstu nežádoucích bakterií.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.