Co snídá Bára Karpíšková?

19. října 2017
Autor:
Foto: Kubo Križo, Honza Zima
Otevřít naši novou rubriku právě rozhovorem s Bárou Karpíškovou se samo nabízí. Právě jí totiž vyšla kuchařka Bjukitchen: Snídaně.

1. Tvoje kuchařka je plná tipů na slané i sladké snídaně. Na čem si sama po ránu nejvíc pochutnáš?

Mám pár oblíbených věcí, které pravidelně střídám – záleží na stavu zásob a na tom, kolik mám zrovna času. Na podzim si ráda uvařím ovesnou kaši s jablky nebo si dám jogurt s s mučenkou a granolou. Skoro nikdy nevynechám vajíčko naměkko, a když opravdu spěchám anebo chci začít den sladce, namažu si chleba máslem a potřu ho naší jahodovou marmeládou. Tu jsme si připravili v létě s Tomášem.

2. Máš nějaké další ranní rituály?

Já jich mám… teda měla jsem! Dřív jsem ráno cvičila a pila teplou vodu s citronem, ale narozením Cipíska se to trošku změnilo. Teď už se totiž nebudím sama, ale většinou mě vzbudí právě on, když mě tahá za vlasy anebo mi leze po hlavě, takže hned jak najde moje oči, domluvíme se na vstávání a pomazlení! Následuje výměna pleny a tak dále, klasika.

Každopádně jakmile se dostaneme do kuchyně, umíchám si ve vitamixu svůj super zelený elixír, podrbu Bramboru a jdu vařit snídani pro Tomáše a kluky.

Každé ráno máme vyhrazených dvacet minut na to, abychom si s klukama popovídali a řekli si, co nás celý den čeká. To je nejdůležitější! Po snídani vezmu Bramboru na dlouhou procházku do lesoparku nebo Riegráčů a stavíme se na kafe v Donut Shopu.

3. Když si chceš zajít na snídani, kam zamíříš?

Ráda snídám v Esce nebo v Café Jen. Když mám chuť jenom na kávu a kousek koláče anebo bábovky, zaskočím do kavárny Onesip v Haštalské. Moje další hodně oblíbené místo na ranní posezení je bistro Mikyna v Liberci.

4. Kdybys kromě Tomáše mohla na snídani pozvat jednoho člověka, kterého obdivuješ, kdo by to byl a proč?

Jednoho? To ne! Můj sen je otevřít naši kuchyni na velké snídaně každý víkend pro všechny, které máme rádi. Tomáš a já bychom vařili, Benjo s Kryšpínem obsluhovali, Cipajz by po všech skákal a Brambora vítala příchozí. To bych si vážně přála!

Ořechová granola

Granola je super snídaně ve všední dny, když nemáte času nazbyt. Můžete si ji jen zalít mlékem, anebo ji jako já podávat se svařenými švestkami, lesními brusinkami a řeckým jogurtem!

DOBA PŘÍPRAVY:

10 minut + 35 minut pečení

NA 1200 G GRANOLY

  • 100 g neloupaných mandlí
  • 100 g lískových ořechů
  • 100 g vlašských ořechů
  • 300 g ovesných vloček
  • 100 g dýňových semínek
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 100 g lněného semínka
  • 100 g chia semínek
  • špetka soli
  • 1 hrnek javorového sirupu
  • 1 hrnek rýžového oleje
  • trocha čerstvě nastrouhané skořice (cca 1/2 lžičky)

1. Předehřeju si troubu na 160 °C. Ořechy si pokrájím nahrubo a ve větší míse je smíchám s vločkami a semínky. Přidám špetku soli.

2. V misce si smíchám javorový sirup a rýžový olej, přidám skořici a dobře promíchám. Potom vločkovou směs zaliju javorovým sirupem a rýžovým olejem a důkladně promnu mezi prsty, ať je celá směs dobře obalená.

3. Vše rovnoměrně nasypu na jeden nebo dva plechy (podle velikosti trouby – důležité je, aby se granola dobře a rovnoměrně opekla) vyložené pečicím papírem a vložím do vyhřáté trouby. Peču asi 35 minut a během té doby granolu asi tak čtyřikrát promíchám.

4. Granolu uchovávám ve skleněné nádobě s víkem. Vydrží v ní křupavá zhruba měsíc.

Bjukitchen Snídaně

Novou snídaňovou kuchařku Báry Karpíškové si můžete koupit na jejím e–shopu.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.