Co snídá Sláva Grigoryk?

16. listopadu 2017
Foto: Honza Zima
A je tu druhý díl naší snídaňové ankety! Tentokrát jsme vyzpovídali Slávu Grigoryka, šéfkuchaře cukrárny Myšák.

1. Kvalitní snídani by si měl člověk dopřát každý den. Jste v tomto ohledu dobrý vzor?

Rána mám trochu složitější. Nebydlím v Praze, takže vstávám ve 4:40 a do Myšáka přijíždím v šest. Většinou mám první snídani v autě a ta je hodně rychlá, třeba jenom tyčinka nebo banán. Když ale přijdu do kuchyně, vždycky si dám bábovku nebo croissant a k tomu sklenici mléka.

2. Je něco, co vám ve snídani nesmí chybět?

Mám rád obě varianty snídaní, slanou i sladkou. Ve slané mi nesmějí chybět vajíčka, čerstvé pečivo nebo třeba pomazánka. Tak vypadá moje ideální snídaně. Ale stejně tak mi chutná sladká, protože jedna z nejlepších věcí vůbec je chléb nebo rohlík, k tomu med, máslo a hrnek horkého čaje. Když na to tak myslím, vybavují se mi všechny ty emoce z dětství.

Ovšem v sedmém nebi jsem, když si můžu po ránu vychutnat taky něco pečeného. Třeba drobenkového koláče jsem schopný sníst půl pekáče a vypít k tomu litr mléka. Něco takového bych vlastně mohl i obědvat a večeřet.

3. Pocházíte z Ukrajiny. Pamatujete si na typická ranní jídla?

Co si tak vybavuju, snídali jsme dost podobné věci jako tady, třeba vajíčka. Na Ukrajině se obecně sní hodně bílého pečiva, k tomu máslo, med nebo marmeláda. A pije se černý čaj. Přesně tenhle typ snídaně mám dodnes rád.

4. Pokud nesnídáte doma, kam byste si ráno zašel na jídlo?

Tuhle odpověď bude mít asi každý druhý, ale hodně mě baví Eska. Stejně tak Café Savoy. Jenže jak žiju mimo Prahu, do města se na snídani prakticky nedostanu. Hrozně rád bych ale někdy posnídal na farmářských trzích, to je můj sen.

5. Snídaňová menu bývají hodně oblíbená. Čím jste se inspirovali při jejich sestavování u Myšáka?

Inspirovaly nás hlavně naše chutě a suroviny, se kterými pracujeme. Samozřejmě nemohla chybět Pražská šunka, pro hlavní město tak typická. Máme taky výbornou omeletu s českým sýrem z mlékárny Bio Vavřinec.

Zdravé menu jsme vylepšili podzimními surovinami – sezonním ovocem v karamelu. Ale zařadili jsme do nabídky i speciální snídani Praha, byť možná působí trochu nezvykle. Dostanete skleničku sektu, krevetový koktejl a dva krajíce chleba; jeden s míchanými vejci a lanýžem, druhý s Pražskou šunkou, křenem a kyselou okurkou. Do prostředí Myšáka to zapadá, býval vyhlášený kvalitou surovin.

6. Kdybyste mohl na snídani pozvat jednoho člověka, kterého obdivujete, kdo by to byl a proč?

U mě by to nebyl jeden člověk, ale dva. Pozval bych své kolegy Honzu Všetečku a Janču Bilíkovou a vzal bych je někam, kde to dobře znám. Třeba na vyhlídku, hezky s piknikovým košem v ruce. A proč? Oba mě profesně hodně vedou a takovým pozváním bych jim chtěl složit hold.

Chcete pracovat se Slávou v kuchyni restaurací Ambiente? Koukněte na náborový web Zapoj se!

Vaječná omeleta se sýrem

Vaječná omelete se sýrem

10 minut

V pánvi nahřejte trochu přepuštěného másla a vejce vyklepněte do misky.

Lehce je okořeňte a dobře rozšlehejte.

Nalijte do nahřáté pánve a nakloňte tak, aby se vejce rozlila rovnoměrně po pánvi.

Zasypejte nastrouhaným sýrem.

Vejce přehrňte na jednu stranu pánve a nechte lehce zatáhnout.


Obraťte a můžete podávat.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.