Co zažít do konce léta?

22. srpna 2022
Foto: Tomáš Tejkl
Podniky mimo Prahu, pop-upy bez adresy a další projekty, které se vyplatí poznat osobně! Kde se zastavit na smaženého kapra, kynuté knedlíky nebo degustační večeři?

Slice slice baby

„Vzniklo to celkem spontánně. Jednou jsem v práci dostala chuť na pizzu,“ vzpomíná Katka Jakusová, která vařila v karlínské Esce, stážovala v dánské Nomě a nakonec začala péct ve vinohradském podniku Další kus. Po Praze se mluví o jejím novém pop-upu Slice slice baby s kváskovou pizzou, která nepodléhá žádným pravidlům, až na kvalitu ingrediencí! Termíny akcí najdete na Instagramu, stejně jako telefonní číslo – objednávka na oslavu nebo firemní akci není problém.

View post on Instagram
 

Kaprál

Hodně chutný nápad zrealizovala dvojice kuchařů Anna Vejvodová a Pavel Tomášek, kteří objíždějí českou gastro scénu a smaží kapra do housky. Pavel má praxi z Našeho masa a restaurace U Kalendů, Anička pracovala v Esce a vedla kuchyni Thiru v Táboře. Právě tam vznikl sendvič <Kaprál< a pop-up, který chce zlepšit pověst kapra v gastronomii – formou streetfoodu i degustačních večeří. Sledujte je!

View post on Instagram
 

Gookies

V bývalé trafice u stanice metra Budějovická voní už od časného rána výběrová káva a čerstvé sušenky. Za sociálním podnikem GOOKIES stojí Martin Ballaty, který zaměstnává hendikepované ve foodtrucku GULE. V týmu ho doprovázejí pekař Artur Cibulka a barista Lukáš Maroušek, které poznal díky úvazku v Esce – a vtáhl do projektu, co dává smysl!

View post on Instagram
 

Konzoom

Do Humpolce se přestěhoval Honza Kotrba, který dříve působil v kuchyních Ambiente, nejdéle v cateringu White Circus. Od loňska šéfuje obchodu Konzoom, kde nabízí kvalitní suroviny nejen od lokálních producentů a vaří obědy, rozjíždí catering a sám vyrábí doplňkový sortiment – zkuste omáčky Přidej máslo! V létě navíc griluje na Platformě Humpolec a od září bude znovu připravovat několikachodové menu v kulturním prostoru 8smička. Tahle konzoomace stojí za výlet!

View post on Instagram
 

V Bezovém Údolí

V Jizerkách potkáte Karla Doležala, který se učil kuchařině v Entrée, Esce a Café Savoy i v Long Short Story Eatery & Bakery. Odtamtud ho vyslali jako šéfkuchaře do boutique hotelu V Bezovém údolí, aby vytvářel chuťové zážitky hostů – od snídaně po večeři. Hovězí z Českého Dubu, siven z Jablonného nebo sýry z Farmy pod Ještědem odrážejí chuť regionu i řemeslnost v kuchyni, stejně jako vlastní zavařeniny, chleba a moderně pojatá jídla z pece uprostřed zrekonstruované chalupy. Dopřejte si!

View post on Instagram
 

Na Stodolci

Penzion Na Stodolci jistě znáte! U stolu vás přivítá Dominika Flecková, která začínala jako jídlonoš v Lokále Dlouhááá, pak postoupila na manažerku Lokálu Hamburk a provozovala někdejší bistro Grils. Nabyté zkušenosti dnes uplatňuje v rodné Chřibské. Vyrazte na stodolecký tatarák, kynuté (borůvkové) knedlíky nebo na kávu a koláč z Café Tyjátr, které funguje v přilehlé stodole. České Švýcarsko teď potřebuje turisty víc než kdy jindy!

View post on Instagram
 

Hostinec Doubrava

Doma na západě se usadila sommelierka Lucie Prohlová, která po několika letech opustila pražskou vinárnu Bokovka a otevřela Hostinec Doubrava v jednom z historických statků, hned vedle Skanzenu Doubrava. Od středy do neděle tam rozlévá (nejen) přírodní vína – ke koprovce, pečenému bůčku nebo ke knedlíkům připraveným na různé regionální způsoby. Mimochodem, jak dobře znáte Chebsko?

View post on Instagram
 

Vinařství Gurdau

Součástí Bokovky a HR oddělení Ambiente byla ještě nedávno Bára Čápková, která letos odešla z Prahy za jedinečnou příležitostí ve vinařství Gurdau nedaleko Hustopečí. Přidala se k týmu nadšenců, kteří obnovili vinařskou tradici v Kurdějově (s respektem k přírodě!) a postavili architektonicky poutavý vinařský dům – až budete poblíž, už víte, kam pro láhev ryzlinku! Zastávku si prodlužte o degustaci s prohlídkou vinohradu a kouzelný výhled na Pálavu.

View post on Instagram
 

Essens

Cestou na jižní Moravu si stihnete rezervovat stůl v Essens a výjimečný program v režii šéfkuchaře Otty Vašáka. Ten se inspiruje vším, co roste a dozrává v okolí restaurace, ale také lekcí z michelinské La Degustation. Večerem vás zřejmě provedou Zuzana Gergely a Julie Krejčí, které před lety obsluhovaly v Pasta Fresce a kromě servisu se věnují výrobě nápojů z místních plodů, bylin a jiných dostupných surovin – ptejte se na dalamánkovou limonádu nebo růžový likér!

View post on Instagram
 

Kaple a Ramen

„Undergroundový wine bar s přírodními víny, kde se host může odtrhnout od světa venku, dát si dobré víno a vypnout.“ Taková je Kaple – brněnský počin Jirky Vyzourka, který po více než třech letech budování oznámil zkušební provoz a plánuje hostování sommelierů, vinařů a různých pop-upů.

Interiér Kaple navrhli Josef Rozehnal z NAHAKU a TIMO, nabídku určuje výhradně Jirka, který si vytříbil vkus i na place v La Degustation. Tam se spřátelil s kuchařem Honzou Miňhou, aniž tušil, že spolu jednou založí japonský fastfood Ramen Brno, který se teď v létě rozšířil o další pobočku – uložte si adresu Křenová 62a.

View post on Instagram
 

Bistro Helen

Kuchyní La Degustation prošel i Tomáš Juřík. Posledních pár let zastával roli executive chefa v La Collezione a nově pomáhá realizovat koncept olomouckého Bistra Helen – společným jmenovatelem celodenního menu od snídaní přes obědy až po večerní à la carte je zdravý životní styl. Na Tomášovi a jeho týmu je, aby dokázal, že předložka „bez“ (lepku, laktózy, masa…) nemusí znamenat omezení na talíři. Obložený vývar, zeleninové poké i netradiční chlebíčky to řeknou za ně!

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.