Čtyřhra v aréně

1. listopadu 2017
Foto: Jan Červenka
Potkají se Němec, Holanďan a dva Češi ve společné kuchyni. Napočítají sedm michelinských hvězd, podají si ruce a pustí se do vaření. A výsledek? Můžete ochutnat už za pár dní!

Čtyři výteční šéfkuchaři vám připraví osm promyšlených chodů. Podtitulek „real dreams“ mluví za vše – sen Tomáše Kaliny o večeři, jakých se ve světě odehrává méně než málo, se splní 6. listopadu. V pražské O2 Aréně tentokrát nepůjde o souboj, ale o souhru v přímém přenosu. V otevřené kuchyni restaurace Premier Club se vedle sebe za plotnu postaví čtyři muži, aby vám společně naservírovali výjimečný zážitek: 8 Hands Menu.

Podobný koncert ještě v O2 Aréně nezazněl. V 18 hodin se zde pro 70 hostů rozehrají čtyři melodie od čtyř umělců, kteří se sladili do jedné tóniny a přinesli požitek všem smyslům. Osmichodové menu bude vznikat přímo před vašima očima. Vůně linoucí se z otevřené kuchyně bude dopředu ohlašovat jednotlivé pokrmy, které si vychutnáte od B do S – v hlavních rolích se představí Thomas Bühner, Jacob Jan Boerma, Oldřich Sahajdák a Lukáš Skála. O večeři jsme si povídali s jejím organizátorem – Tomášem Kalinou.

Jak jste přišel na nápad uspořádat takovou večeři?

Napadlo mě to možná ještě dřív než Symposium Culinary Prague. Na prvním Symposiu jsem o tom pak mluvil s více lidmi. Mimo jiné i s Thomasem Bühnerem, který teď přijede a který nebyl jediný, kdo mi řekl, že to je dost drahý risk. Tak jsem vyčkával.

Co je na téhle akci tolik riskantní?

Nejde jen o peníze. Jde taky o reakci naší gastronomie. Chtěl jsem, aby tu lidé zažili jídlo na úrovni, za jakou by jinak museli jet bůhvíkam. Thomas mi tenkrát vysvětlil důležitou věc – vařit jako v michelinské restauraci se naučí leckdo; daleko těžší je pochopit a vysvětlit, že tím něco předáváte. Hosté musí začít o jídle přemýšlet jako o součásti kultury a chápat, že na stůl dostávají něco víc. Pokud tomu nerozumějí, postrádá podobná událost smysl. A to by byla ta největší ztráta!

Teď už se nebojíte riskovat?

8 Hands Menu je další level Symposia. Pevně věřím, že přijdou lidé, kteří to cítí stejně, takže tohle umění ocení a neodejdou zklamaní, že nedostali guláš s knedlíkem. Stejně tak bych si přál, aby tam hosté přišli vypnout a zapomněli na čas.

Když jsme u času, jak dlouho večeře potrvá?

Začínáme přesně v 18 hodin, dál už to naplánované není. Troufám si říct, že to budou tak tři hodiny, ale vstupenky jsou určené pro ty, kdo nespěchají. Jako když jdete do divadla.

A proč se jde tentokrát do O2 Arény?

Původně jsem si představoval spíš rozestavěnou továrnu nebo nějakou stodolu. Zkrátka místo, kde člověk takovou akci vůbec nečeká. Nakonec jsem vybral restauraci Premier Club. Moc se o ní neví, má nádherně zařízenou kuchyň, výborného šéfkuchaře a super tým lidí, kteří nám pomůžou s organizací. Nakonec to přece jen bude trochu jiné, protože si hosté vyjedou k michelinským hvězdám výtahem.

Představíte nám blíže jednotlivé šéfkuchaře?

Vařit bude můj dlouholetý kamarád Thomas Bühner, tříhvězdičkový kuchař z Německa. Jeho restaurace La Vie v Osnabrücku je perfektní a Thomas má neuvěřitelné charisma. Jako dalšího jsem pozval Jacoba Jana Boermu z nizozemské Restaurant de Leest, která získala třetí hvězdu v roce 2015. Jacob prosazuje osobitou práci s regionálními produkty. Za českou špičku jsou to bez diskuse Olda Sahajdák a Lukáš Skála. Oba znám už dlouho a byla to od začátku jasná volba.

Jak se vytváří menu? Pracují na něm kuchaři společně?

Ne, všichni toho mají hodně, takže se setkají až těsně před večeří. Spojovníkem jsem já. Nejrychleji mi návrh svých jídel poslal Thomas. Předal jsem jeho menu Jacobovi, aby navázal, a teď to celé putuje k našim klukům – určitě se mistrovsky napojí. Věřím, že to klapne. Nejsou stanovena žádná omezení, snad jen rozpočet, což všichni chápou.

Cena večeře je také michelinská. Nebál jste se reakcí veřejnosti?

Dlouho jsem přemýšlel, za kolik lístky prodat. I kdybych se snažil sebevíc, náklady na celou akci mi nedovolí slevit. Ale myslím si, že cena odpovídá kvalitě. V cizině začíná tříhvězdičkové menu na 180 eurech a za víno většinou zaplatíte dalších 120 eur. Tady máte v ceně osmichodovou večeři, nealko nápoje a víno, o které se postará výborný sommelier Mirek Majer. Navíc je to příležitost k osobním setkání se šéfkuchaři, které dnes v restauraci běžně nepotkáte. Otevřená kuchyně umožní vaření a vydávání v přímém přenosu, a tím pádem jedinečnou podívanou.

Takže velká show?

Jiná show! Bude to klidný, tichý ledoborec bez velkého haló, který dokáže hosty dostat svojí energií a silou, a ne přehnanou reklamou nebo prezentací.

6. listopadu budete v roli režiséra?

Ne, jsem jen produkční. Průběh večera nechávám na kuchařích samotných. Někdy je lepší, když věci necháte plynout jako řeku, která si sama najde koryto. Rozhodně to ale bude zajímavá kombinace a výměna mezi všemi kuchaři – aby vydali 70 porcí od každého chodu, budou si muset pomáhat. Chemie mezi nimi, komunikace a nenacvičená, spontánní spolupráce bude zážitkem pro všechny.

Lístky k prodeji zde.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.