Cuketové lívance s jablky

21. července 2016
Foto: Johana Pošová
V tomhle svěžím a lahodném dezertu není ani gram přidaného cukru – a přesto je přirozeně sladký. Jak to dělá cukrářka Vojtěška Šteflová? Zkuste to s ní!

Vojtěščin recept je obměnou klasických lívanců: obejde se bez droždí, což přípravu významně urychluje (a usnadňuje), a naopak se přidává cuketa. „Jsem na ni zvyklá z domova, běžně ji dáváme do nejrůznějších buchet, ale třeba i do bramboráku. Jídlo krásně zjemní a odlehčí,“ říká Vojtěška Šteflová.

1.

Nejdřív si připravte rozinkové pyré, které dezert přirozeně osladí. V troše vody krátce, asi pět minut, povařte 200 g rozinek. Poté je rozmixujte; nemusí to být úplně najemno, naopak je vítané, když v pyré zůstanou kousky.

2.

V míse metličkou prošlehejte 250 ml plnotučného mléka se 2 vejci, solí a polovinou rozmixovaných rozinek. Do směsi postupně zašlehejte i 170 g hladké mouky a 8 g prášku do pečiva. Dochuťte špetkou mleté skořice a citronové kůry. Nakonec vmíchejte 50 g rozpuštěného másla a to hlavní: 100 g nastrouhané cukety. Jestli máte čas, nechte těsto půl hodiny odpočívat v lednici, aby se suroviny dokonale promísily.

3.

Lívance osmažte na másle dozlatova a potřete rozpuštěným máslem.

4.

Do 300 g zakysané smetany přimíchejte zbylých 100 g rozinkového pyré. Na každou porci navršte tuto směs a naaranžujte kostičky jablek (celkem 100 g, ale může jich být i víc, podle chuti). Dozdobte řeřichou a trochou skořice – a s chutí servírujte.

Recept vyšel v A–magazínu, časopisu pro hosty restaurací Ambiente. Berte si aktuální číslo!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.